StoryEditor
Domaći nogometeuro 2016.

Povratak na sveto mjesto svjetske bronce: Hoće li Hrvatima u zemlji vina pući šampanjac?

Piše PSD.
2. siječnja 2016. - 21:25
Na mjesec dana Francuska će biti apsolutni centar nogometnog svijeta. Bez obzira što su Francuzi domaćini “samo” Eura. Cijela planeta pratit će pomno sve što će se od 10. lipnja do 10. srpnja događati u deset gradova domaćina, jer Europsko nogometno prvenstvo treći je najveći sportski događaj u svijetu nakon Svjetskog nogometnog prvenstva i Olimpijskih igara.

A pogotovo će sve oči biti uprte u Francusku nakon terorističkih napada u studenome u Parizu, drugih napada u jednom od najljepših gradova svijeta u manje od godinu dana. Mjere osiguranja bit će podignute na najviši nivo. Neće se samo gledati napada li nekog Ronaldo ili Ibrahimović, nego i “napada” li opet ISIL.

Međutim, vratimo se nogometu. Španjolska brani naslov europskog prvaka, domaćin slovi kao jedan od favorita, a logika kaže da je svjetski prvak Njemačka unatoč neuvjerljivim nastupima u kvalifikacijama ukupno ipak najujednačenija kvalitetom. Tu je negdje na osmom mjestu najvećih favorita natjecanja po kladionicama i Hrvatska.

Na jednu uloženu kunu u slučaju da Hrvatska postane prvak može se dobiti 26. Pa tko voli nek’ izvoli.

Turnir se otvara 10. lipnja utakmicom Francuske i Rumunjske na Stade de Franceu, a stadion koji je nedavno bio meta jednog u nizu simultanih terorističkih napada bit će i poprište finala točno mjesec dana nakon otvaranja.

Hrvatska će startati 12. lipnja protiv Turske na Parku prinčeva, u gradu svjetla Parizu, pa ide putevima Hajdukovih europskih gostovanja sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Nakon Pariza će “kockasti” u St. Etienne gdje je protivnik Češka, pa u Bordeaux. Regija koja proizvodi godišnje 750 milijuna boca odličnog vina, a protivnik Hrvatskoj u zadnjem susretu skupine je europski prvak Španjolska. Bolji poziv za dolazak kao da i nije moguće ispisati.

Cijena sigurnosti leti u nebo


Ukupni trošak izgradnje i renoviranja stadiona i infrastrukture je bio oko 1,6 milijardi eura (četiri nova stadiona izgrađena su posljednjih godina, plus renoviranje ostalih). A trošak ukupne organizacije turnira će otići potpuno u nebo. Trošak osiguranja će nakon ISIL-ovih napada stajati stotine dodatnih milijuna eura. Možda čak i nadmaši svotu potrošenu na stadione i infrastrukturu!

Nakon posljednjih terorističkih napada u kojima je ubijeno 130 ljudi francuski predsjednik Francois Hollande najavio je kako će za troškove osiguranja Eura biti izdvojeno dodatnih 600 milijuna eura! Dodatnih.

Samo planirana fan zona ispod Eiffelovog tornja trebala bi imati kapacitet oko 120 tisuća navijača. Očekuje se kako će u Parizu za vrijeme Eura biti oko tri milijuna navijača/turista.

Krema kontinentalnog baluna bit će u Francuskoj, a među njima i naše zvijezde Rakitić, Modrić... Riječ je o prvom Euru u novom formatu sa 24 reprezentacije. Po dvije najbolje reprezentacije iz svake skupine plasirat će se u osminu finala, kao i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije. Ukupni nagradni fond turnira za reprezentacije iznosi vrtoglavih 301 milijun eura. Maksimum koji prvak Europe može zaraditi je 27 milijuna.

Za ulaznice do 18. siječnja


Prijave za ulaznice na internetskoj stranici Eura za ulaznice (www.euro2016.com) već su krenule 14. prosinca i trajat će sve do 18. siječnja u podne. U prodaji je 800.000 ulaznica za navijače 24 reprezentacije. Ukoliko bude, a bit će, veći interes od broja ulaznica, iste će vlasnika dobiti ždrijebom.

Cijene ulaznica za prvi krug natjecanja su od 25 do 145 eura. A za kasnije faze natjecanja su, ovisno o kojoj je fazi riječ, sve skuplje. A već su “krešile” i cijele hotelskog smještaja i zrakoplovnih letova. Sve je u znaku Eura...

priredio: frane vulas, foto: matko biljak


SKUPINA A: Francuska, Albanija, Rumunjska, Švicarska

10. lipnja, St. Denis:
Francuska - Rumunjska
11. lipnja, Lens:
Albanija – Švicarska

15. lipnja, Pariz:
Rumunjska - Švicarska
15. lipnja, Marseille:
Francuska – Albanija

19. lipnja, Lille:
Švicarska – Francuska
19. lipnja, Lyon:
Rumunjska - Albanija

SKUPINA B: Engleska, Wales, Slovačka, Rusija

11. lipnja, Bordeaux:
Wales – Slovačka
11. lipnja, Marseille: Engleska – Rusija

15. lipnja, Lille:
Rusija - Slovačka
16. lipnja, Lens:
Engleska - Wales

20. lipnja, St. Etienne: Slovačka - Engleska
20. lipnja, Toulouse:
Rusija - Wales

SKUPINA C: Njemačka, Sjeverna Irska, Poljska, Ukrajina

12. lipnja, Nica:
Poljska – Sjeverna Irska
12. lipnja, Lille:
Njemačka – Ukrajina

16. lipnja, Lyon:
Ukrajina – Sjeverna Irska
16. lipnja, St. Denis: Njemačka - Poljska

21. lipnja, Pariz:
Sjeverna Irska - Njemačka
21. lipnja, Marseille: Ukrajina - Poljska

SKUPINA D: Španjolska, Turska, Češka, HRVATSKA

12. lipnja, Pariz:
Turska - Hrvatska
13. lipnja, Toulouse: Španjolska - Češka

17. lipnja, St. Etienne: Češka - Hrvatska
17. lipnja, Nica:
Španjolska - Turska

21. lipnja, Bordeaux: Hrvatska - Španjolska
21. lipnja, Lens:
Češka - Turska

SKUPINA E: Belgija, Irska, Švedska, Italija

13. lipnja, St. Denis:
Republika Irska - Švedska
13. lipnja, Lyon:
Belgija - Italija

17. lipnja, Toulouse:
Italija - Švedska
18. lipnja, Bordeaux: Belgija – Republika Irska

22. lipnja, Nica:
Švedska - Belgija
22. lipnja, Lille:
Italija – Republika Irska

SKUPINA F: Portugal, Island, Mađarska, Austrija

14. lipnja, Bordeaux: Austrija - Mađarska
14. lipnja, St. Etienne: Portugal - Island

18. lipnja, Marseille:
Island - Mađarska
18. lipnja, Pariz:
Portugal - Austrija

22. lipnja, St. Denis:
Island - Austrija
22. lipnja, Lyon:
Mađarska - Portugal#EURO2016.

Izdvojeno

30. svibanj 2020 01:44