StoryEditorOCM
Domaći nogometludnica kreće

Euforija nestala, na tribinama je u nastavku bilo kao u ‘jaceri‘! Pomogli nisu ni Torcida, ni BBB-i, ni zapaljene baklje

Piše Frane Vulas
15. lipnja 2024. - 18:44

Hrvatska nogometna reprezentacija na Olimpijskom stadionu u Berlinu poražena je s 0:3 na otvaranju Eura protiv Španjolske. Cijelog dana pratili smo događanja na berlinskim ulicama, a onda i atmosferu sa stadiona na čijim su tribinama dominirali hrvatski navijači. U nastavku je huk s tribina utihnuo, a ‘Furija‘ je utakmicu bez problema privela kraju.

Uživo

19:55 Završila je utakmica u Berlinu i razočarani navijači napuštaju tribine. Očekivali su puno više na otvaranju Eura. Ali nova prilika za navijačku feštu je već u srijedu kada Hrvatska u Hamburgu igra protiv Albanije.

19:40 Tračak nade pogotkom je donio Bruno Petković. Promašio je kazneni udarac, pa mu je Perišić vratio, a on pogodio. No, nakon intervencije VAR-a gol je poništen. Ulilo je to lažnu nadu navijačima koji su se taman ‘zapalili‘. Ali brzo su se i ohladili, te se opet začula španjolska pjesma.

image
Ante Čizmić/Cropix

19:30 Nekoliko je baklji zapaljeno na dijelu tribine gdje su po transparentima i zastavi vinkovački Ultrasi. Torcida i Ultrasi pokušavaju pjesmom probuditi ostale hrvatske navijače na stadionu. Atmosfera je pala. Za to vrijeme španjolski navijači skandiraju na svako točno dodavanje svojih igrača, uzvikuju "Ole! Ole!".

image

Berlin, Njemacka, 150624.
Olympiastadion.
Nogometna utakmica UEFA Euro 2024. skupina B, Spanjolska - Hrvatska.
Na fotografiji: navijaci baklja, Demoni.
Foto: Ante Cizmic/CROPIX

Ante Cizmic/Cropix

19:10 Neće Perišić ući na početku drugog dijela, ali čini se da je samo pitanje trenutka. Nastavio se zagrijavati, sada s navlakom.

19:05 Ivan Perišić se posebno zagrijavao već u prvom poluvremenu. Već je i skinut u dres. Ostali suigrači s klupe za rezerve su u navlakama. Očito je da igrač Hajduka ulazi u drugom dijelu susreta. Perišić je adut koji će povući izbornik Zlatko Dalić.

18:45 Splasnula je euforija na tribinama. Vatreni su primili i treći pogodak pred sam kraj prvog poluvremena što je samo dodatno ‘osokolilo‘ španjolske navijače. Brojčano su dobrano nadjačani, ali decibelima su se uspjeli nametnuti kako je poluvrijeme išlo kraju, a rezultat na semaforu rastao u njihovu korist.

18:25 Hrvatski navijači i dalje dominiraju na tribinama. S druge strane, na terenu je španjolska dominacija okrunjena pogotkom. A već tri minute nakon i drugim. Probudili su se španjolski navijači, ali kratko je trajao njihov huk. Hrvatska se mora otvoriti, a navijači još jače pogurati naše prema golu.

image
Ante Čizmić/Cropix

18:05 Na tribinama Olimpijskog stadiona u Berlinu je i Torcida. U osjetnom broju. U redu, nije to više vijest otkad se već ranije organizirano vratila na utakmice reprezentacije, ali je lijepo vidjeti i čuti. Povijest bolesti odnosa HNS-a prema Hajduku/gradu Splitu, pogotovo ranije, je poduža. Zato je ovo još uvijek vijest. Jedva čekamo da više ne bude. Smjestili su se navijači Hajduka iza gola koji u prvom poluvremenu čuva Dominik Livaković. Odmah su uz ogradu na najdonjem dijelu tribine, na donjoj od dvije etaže. Tu je postavljen i transparent Torcida.

image
Ante Čizmić/Cropix

17:45 Navijači popunjavaju i posljednja prazna mjesta na stadionu. Predstavljanje momčadi Hrvatske koju je čitao spiker, ispraćeno je totalnom ludnicom na gotovo svim tribinama. Potom su hrvatski navijači znakovito poručili: "Hoćemo pobjedu! Hoćemo pobjedu!"

image
Ante Čizmić/Cropix

Stadion prima 74 tisuće gledatelja. Onako odokativnom metodom na tribinama je možda desetak tisuća španjolskih i čak pedesetak tisuća hrvatskih navijača. koja tisuća gore-dolje. Kako god se okrene, ovo je najmasovnije gostovanje u povijesti reprezentacije Hrvatske. A vrlo vjerojatno je ovo i najposjećenija utakmica reprezentacije od strane hrvatskih navijača ikada. Naime, ni Poljud niti Maksimir nisu u devedesetim godinama imali takav kapacitet niti dok su tribina na kojoj su tradicionalno Torcida odnosno Bad Blue Boysi bile tribine stajanje.

image
Ante Čizmić/Cropix

17:23 U Njemačkoj je na stadionu i Goran Ivanišević sa sinom Emanuelom. Zahvalio se UEFA-i...

17:15 Na tribanama je, dakako, i Ivana Knoll. ‘Najvatrenija‘ navijačica gotovo cijeli dan se družila s našim navijačima. Na stadionu je spremno pozirala pred brojnim objektivima koji su je htjeli snimiti.

17:10 Ovacijama su igrači Hrvatske dočekani kada su istrčali na travnjak na zagrijavanje. Stadionom se orilo "Mir Hrvati! Mi Hrvati!" Salve zvižduka za reprezentativce Španjolske kada su izišli iz svlačionice na travnjak na zagrijavanje. Na tribinama koje se polako pune dominiraju hrvatski navijači. Izuzev jednog-dva sektora koji će izgleda biti većinski španjolski, zasad su većinom na stadionu navijački u crveno-bijelim kockicama.

image
AFP
image
AFP

16:50 Polako se pune tribine Olimpijskog stadiona u Berlinu. Navijači s trgova i kafića sele na tribine. Tek nešto više od sat vremena preostalo je do početka derbija na otvaranju između Hrvatske i Španjolske. Tribine će nesumnjivo ‘pucati po šavovima‘. Dobar dio već je u kockicama. Pristižu i prve fotografije s tribina našeg fotoreportera Ante Čizmića.

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix

16:20 Centar Berlina se prazni, a iza hrvatskih je navijača ostala pustoš. Sad su uglavnom na stadionu i oko njega.

image
AFP

15:55 Evo i nje. Ivana Knoll se našetava ispred stadiona u plišanoj odjeći. Što vam se čini?

15:40 Atmosfera se pali i u Hrvatskoj, kninska sportska kraljica, naša taekwondo junakinja Matea Jelić, na Instagramu je objavila kako je uzbuđena pred utakmicu, a na plaži ju je zatekao prizor... Čovjek je rukom uhvatio hobotnicu i izvadio ju na kopno, ona je bez straha dotakla pipke... Neobično zagrijavanje za utakmicu, pamtit će se.

15:35  Veliki događaj ne može proći bez Dubravka Dude Šimenca, velikog vaterpolista i prijatelja i navijača svih naših sportaša. Šimenc je kao neka "posvuduša", dobri čovjek i veliki sportaš koji je uvijek nazočan na svim događajima, a tako dobro povezuje sjever i jug. Igrao je za svoju Mladost iz Zagreba, ali i za splitske klubove Jadran i POŠK. Pamtimo i kako je njegov otac Zlatko svojedobno osim za Mladost igrao i za TMB iz Biograda u prvoj ligi one države.

Omiljen gdje god se pojavi, uoči sudara nogometaša Hrvatske i Španjolske poslao nam je Dudo sliku iz Berlina, s vrha tv-tornja odakle puca pogled na Brandenburška vrata. I on je, dakako u Berlinu, tu je i njegov sin Toma, te prijatelj Vele iz Splita kojeg pozna iz doba dok je igrao za klub sa Zvončaca.

image

Dubravko Šimenc

15:30 Među navijačima koji su stigli u Berlin su i košarkaši Domagoj Vuković i Stjepan Tešija. Riječanim Vuković u karijeri je između ostalog igrao za Split, Zagreb, Zadar, Cibonu, a posljednji klub bio mu je tajvanski Tainan Ghost Hawks. Teško ga je promašit, ima 208 centimetara i stigao je u svom reprezentativnom dresu, prigodnom za ovakve prilike. Tek nešto manji Tešija je igrao za Kaštela, Split, Zagreb, Alkar...

- Imali smo ulaznice za prošli Euro 2020. godine, pa je došla korona i sve se odgodilo. Tada smo rekli da ćemo ići na idući Euro. Sada smo napokon uspjeli. Ovdje je ludilo, ovdje nije normalno! - pojasnio je Vuković i pohvalio atmosferu u Berlinu.

image

Domagoj Vuković, hrvatski košarkaški reprezentativac.
 

Ante Čizmić/Cropix

- Došli smo sinoć, automobilom iz Zagreba. Odmah smo izašli među navijače. Očekujemo dobro navijanje i zabavu, ludu atmosferu na stadionu,  a od naših igrača pobjedu - rekao je Tešija.

A Vuković koji je stigao u svom dresu košarkaške reprezentacije, povremeni reprezentativac, je iznenadio kada nam je rekao da su stigli bez ulaznica.

- Nemamo ulaznice, točnije još ih čekamo. Valjda će nešto biti - kazao nam je Vuković. Eto, i poznati košarkaš, povremeni reprezentativac, još ne zna hoće li doći do ulaznice. One su na crnom tržištu dosezale lude cifre, navodno i do 800, pa čak i 2000 eura za bolja mjesta, uz teren.

Imamo još neke kombinacije. To je tako kada smo uglavnom igrali košarku u Hrvatskoj ha, ha - našalio se Vuković.

image

Na fotografiji: Domagoj Vuković i Stjepan Tešija hrvatski košarkaši 

 

Ante Cizmic/Cropix

15:00 Naišli smo i na navijačice koje će nam donijeti poklone. Nije Božić, ali su tako odjevene...

image

Djeda Mrazice

Tomislav Juranović/

14:40 Hrvatski navijači razvili su veliku zastavu navijača iz Crikvenice. Zastava duga 107, a široka 12,5 metara, teška 150 kilograma, razvijena je pored fan zone na Breitsheidplatzu u središtu Berlina.

image

Zastava ekipe iz Crikvenice u Berlinu

F. V.

13:45 Hit snimka s ulica Berlina, njemački policajci zakuhali atmosferu s hrvatskim navijačima, ni ovo se ne viđa često

13:30 Nijemci su zatvorili Budapesterstrasse, toliko ima navijača da je i ulica postala fan zona. Ovdje bi trebala biti razvučena velika zastava

13:20 Gladnih u Berlinu neće biti! Pogledajte što naša ekipa izvlači iz automobila i kombija, maksimalno su spremni

12:00 Smirilo se vrijeme u Berlinu. Kiša ne pada, a na trenutke se i raziđu oblaci. Razvijanje velike hrvatske zastave navijača iz Crikvenice održat će se stoga u navijačkoj zoni Breitscheidplatz. Tu se okuplja veliki broj hrvatskih navijača, u fan zoni koju su organizirali  UEFA i grad Berlin. Očekuje se oko 13.30-13.45 sati.

image

Razvedrava se nebo iznad Berlina

Frane Vulas

11:50 Šverceri luduju po Berlinu, Lucija iz Čaporica nam otvorila dušu pa otkrila nevjerojatne iznose koji se traže

RANIJE

Od rane zore u Berlin pristižu hrvatski navijači sa svih strana. Atmosfera se pomalo zagrijava i nema sumnje da će do početka dvoboja biti potpuno užarena. Organizatori su pozvali hrvatske navijače u Fan Meeting Point Breitscheidplatz gdje će biti okupljanje hrvatskih navijača uz hrvatsku glazbu. Uz glazbu i zabavu, navijači će na Breitscheidplatzu moći pronaći piće i hranu.

Najpoznatija svjetska navijačica Ivana Knoll je ‘promijenila dres‘. Prvi dan Eura nosila je njemački dres, a radila je za - Bild.

image

Navijaci Hrvatske dolaze u Berlin.
 

Robert Fajt/Cropix

Javili su nam se i Vesna i Marijan Budimir, najpoznatiji hrvatski nogometno - sudački par. Splitski supružnici, sutkinja i naš trener koji je Hajdukove juniore doveo do drugog mjesta u Europi, a sada uspješno vodi hrvatsku U-17 reprezentaciju.  Evo ih s ekipom sa splitske Visoke:

image

Vesna i Marijan Budimir i ekipa s Visoke

Vesna Budimir

- Uživamo u Berlinu. Evo da se skupimo, pa šaljem video - kazala je Vesna.

A onda je poslala ‘raspašoj‘ iz jednog restorana.

- Moja domovina....

- Zovi, samo zovi... - pjeva se, a cijeli je restoran u deliriju.

Najjednostavniji način za dolazak s Breitscheidplatza do Olimpijskog stadiona u Berlinu je podzemnom željeznicom (direktna linija U2), što je ujedno preporuka za sve hrvatske navijače. Alternativno je do stadiona moguće doći i S-Bahnom.

image
Ante Čizmić/Cropix

Inače pozivima domaćina priključio se i HNS koji je pozvao sve hrvatske navijače koji nemaju ulaznicu da ne kreću prema stadionu jer tamo nema pozicija za gledanje utakmica. Stoga se navijačima bez ulaznice preporučuje da nakon odlaska s Breitscheidplatza utakmicu gledaju u fan zoni kod Brandenburških vrata.

image

Navijači pristižu sa svih strana, Berlin je cijeli u kockicama

Robert Fajt/Cropix
image

Josip Maricic i Filip Topalovic iz Vinkovaca.
 

Robert Fajt/Cropix
image

Renato Kozole koji je iz Zagreba u Berlin dosao biciklom.
 

Robert Fajt/Cropix
image

Navijaci Hrvatske dolaze u Berlin.
 

Robert Fajt/Cropix
image

Španjolski navijac Alvaro (u sredini) s prijateljima.
 

Robert Fajt/Cropix
image

Navijači Hrvatske okupljaju se u Berlinu uoci utakmice

Robert Fajt/Cropix
image

Navijaći Hrvatske okupljaju se u Berlinu uoci utakmice Hrvatska - Spanjolska.

Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image


 

Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 20:17