StoryEditorOCM
Domaći nogometTučnjava i pucnjava

Po čemu ćemo pamtiti ovu sezonu? Nažalost, samo po nasilju! Ova tri slučaja šokirala su Hrvatsku...

Piše Ivan Renić
29. svibnja 2024. - 20:54

Što je obilježilo netom završenu sezonu? Po čemu ćemo je pamtiti? Ako ste navijač Hajduka onda vam se u sjećanje sigurno neće urezati osvojeno treće mjesto, ispuštena prva pozicija i gledanje u leđa Dinamu i Rijeci. Hajduk je umjesto skalinu više – a sve je ‘mirisalo‘ na to kao i puno puta do sada - skliznuo jednu niže. Ili u prijevodu, ako ćemo iskreno, skliznuo je najniže što može. Jer s trenutnom momčadi niže od trećeg mjesta u Hrvatskoj se ne može, pa taman i da su igrali bez trenera.

Osim gorčine pamtit će se samo – nasilje. Upravo to je obilježilo ovu sezonu, pogotovo njezin finiš. Pa, krenimo... Što se sve izdogađalo u HNL-u? Krenulo je s nemirima u Dinamu. Redali su se sastanci i skupštine. Jedna struja protiv druge. Svim silama nastojali su se marginalizirati ‘mamićevci‘. A nije to bio nimalo lagan posao.

Baš taj nemir i previranja u klubu s Maksimira ulili su Hajduku lažnu nadu. Istinabog, bio je Hajduk na prvom mjestu dobar dio prvenstva. Na ‘jedinici‘ je dočekao i kraj prvog dijela sezone, okrunio se imaginarnom titulom jesenskog prvaka. Slijedio je bolan pad...

Očajna proljetna izdanja od euforije su dovela do potpunog raspada, do situacije u kojoj se više nije znalo tko pije, a tko plaća. A ‘popili‘ su igrači strpljenje navijača. Do posljednje kapi. I onda je kulminiralo. Dogodio se drugi vezani poraz od Dinama. Nakon ligaškog, Modri su bili bolji i u susretu polufinala Kupa.

image
Ronald Goršić/Cropix

Nova postava

Navijači su sa sjeverne tribine uletjeli u teren nakon kraja utakmice. U mahnitom trku krenuli su prema tko zna kome, valjda Boysima na južnoj tribini. Pobjegli su igrači u svlačionice u strahu za vlastitu sigurnost. Uzvratila je policija, navijači su se povukli na tribinu i tek je onda krenuo pravi sukob koji je trajao satima. Što na stadionu, što na splitskim ulicama dugo u noć.

‘Glavom‘ su nakon toga platili trener Mislav Karoglan, predsjednik Lukša Jakobušić, a u konačnom raspletu i sportski direktor Mindaugas Nikoličius. Nova garnitura vlasti je danas u Poljudu. Predsjednik Ivan Bilić i sportski direktor Nikola Kalinić zajedničkim snagama tragaju za trenerom.

image
Nikola Vilić/Cropix

Ostavimo na čas Hajduk njegovim problemima jer se nešto sjevernije dogodio novi val nasilja. Nakon utakmice posljednjeg kola između Hajduka i Lokomotive u jednom zagrebačkom lokalu napadnut je Filip Krovinović. Sramotan huliganski čin navodno su izvela trojica koji su veznjaka Bijelih zaskočili u zahodu. Filip je srećom prošao bez težih posljedica.

Sramota u Zagrebu! Krovinović napadnut nakon utakmice s Lokomotivom: ‘Pukom srećom je izbjegao teže posljedice‘

Produbljuje se tako, nažalost, animozitet sjevera i juga. A ružna skandiranja sada su ponovno prerasla u fizičko nasilje. Cijeli slučaj istražuje policija, a za sada je poznato da je priveden jedan osumnjičeni za napad na Krovinovića.

image
Vlado Kos/Cropix

Nogomet u drugom planu

Ako vas je ovaj slučaj šokirao, što tek onda reći na ono što se zbilo na istoku Hrvatske? Automobil sportskog direktora Osijeka Josea Bota propucan je sa sedam metaka! Nevjerojatno je što se zbilo u gradu na Dravi, a sve s ciljem kako bi se zastrašilo portugalskog stručnjaka. Sudeći prema njegovoj reakciji, napadači u tome nisu uspjeli jer je Boto izjavio kako ostaje u klubu nakon bezrezervne podrške navijača.

image
Vlado Kos/Cropix

Šok u Osijeku, izrešetan automobil sportskog direktora, ispaljeno je 7 hitaca

Portugalac je pri dolasku naglasio kako će ostati u klubu sve dok mu se netko ne počne miješati u rad, a ovaj stravični događaj očito nije tako shvatio. Još uvijek se službeno ne zna motiv napada, ali pretpostavlja se da je svemu kumovao niz nepopularnih odluka koje je Boto donio uključujući onu o smjeni trenera Zorana Zekića.

Nakon svega da se zaključiti kako je hrvatsko prvenstvo srećom završeno. Nogomet je posljednjih dana pao u drugi plan. Pred nekim igračima sada je odmor, dok će drugi na Euro u Njemačku. Nadajmo se kako će se do početka nove sezone strasti primiriti, kako u Hajduku, tako i u ostatku Hrvatske.

image
Cropix
image
Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 08:06