StoryEditor
Domaći nogometpredsjednik uefa-e najavio sankcioniranje velikih klubova koji ne mogu vraćati dugove

Platini protiv bogatih dužnika

Piše PSD.
30. kolovoza 2009. - 17:34

Ususret početka glavnog dijela natjecanja nogometne Lige prvaka, predsjednik UEFA-e Michel Platini upozorio je klubove kako će UEFA pozorno pratiti njihov način poslovanja. Nerijetko klubovi ostavljaju iza sebe velike dugove. Posebno se to odnosi na velike i bogate klubove, koji troše milijune na kupovinu igrača i njihove plaće, dok te troškove ne uspijevaju podmiriti preko sponzora, prodaje igrača, televizijskih prava, suvenira i ulaznica.

Tako je povratak novca, koji je posudio vlasnik Manchester Uniteda, Malcolm Glazer, bacio klub u dug koji iznosi više od milijardu dolara! Real Madrid prema nekim procjenama duguje 800 milijuna, dok je Liverpool u dugu nešto manje - 405 milijuna dolara.

Bogati vlasnici nakon toga ne podmiruju dugove, nego iz svog džepa vade novac samo za nova pojačanja. Michel Platini je odlučio stati na kraj ovakvom negativnom poslovanju klubova.

 - Ne želim biti predsjednik UEFA-e koji će za vrijeme svog mandata gledati kako veliki klubovi odlaze u bankrot, što bi im se moglo dogoditi - rekao je Platini, te dodao:

- Ne želim i ne mogu držati oči zatvorene pred ovako lošom poslovnom strategijom, a da ništa ne poduzmem. Predsjednik UEFA-e ima rješenje za ovakvu situaciju.

- Ideja je da se u sljedeće tri godine postavi niz pravila koja bi spriječila klubove da potroše više nego što su zaradili. Zvuči jednostavno i trebalo bi osigurati zdraviju, svjetliju i pošteniju budućnost - objasnio je Francuz, te naglasio:

- Oformit ćemo neovisno tijelo koje će pratiti situaciju s financijama, te bi bilo u mogućnosti kazniti klubove koji bi imali neuredno poslovanje. Najrigoroznija kazna bilo bi izbacivanje klubova iz Lige prvaka.

Ubrzo bi o ovoj temi trebali raspravljati predstavnici klubova, nacionalnih liga i saveza, te igrači.

- Moram istaknuti kako su svi zainteresirani za naš prijedlog. Ako klub za kupovinu igrača uspije od banke dobiti kredit i taj kredit može vraćati, onda nikakvih problema nema. No, ukoliko klub od banke dobije veliku količinu novca i ne može vraćati dug, onda će to biti sankcionirano - pojasnio je Platini kako bi trebale izgledati nove mjere, svjestan kako će njihovo uvođenje pokrenuti lavinu nezadovoljnih nogometnih djelatnika.

 - Financijski fair-play neće nužno donijeti i pad kvalitete. Uvijek će biti bogatih i onih sa graničenim budžetima. Upravo činjenica da ‘mali’ mogu pobijediti ‘velike’ čini nogomet najpopularnijim sportom. Financijski fair-play bi nam trebao omogućiti veći integritet, poštenje i transparentnost u nogometu. Ovo je pitanje morala, etike i zdravog razuma - zaključio je predsjednik UEFA-e.

ŽELJAN BOSNIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. srpanj 2022 06:06