StoryEditor
Domaći nogometnajiskusniji kandidat

Ovih dana pada odluka o novom izborniku U-21 nogometne reprezentacije: Sablić je navodno već pristao, ali treba vidjeti koja će struja unutar saveza prevladati

Piše Davorin Olivari/SN
17. rujna 2019. - 12:22

Približava se dan odluke. Ovih dana HNS će objaviti tko će biti novi izbornik vrlo važne U-21 selekcije, vrste iz koje se regrutiraju igrači za Vatrene.

Kao što to već biva u posljednje vrijeme, u Kući hrvatskog nogometa na djelu su dvije struje suprotstavljenih interesa koje guraju svoje kandidate.

Zbog toga razloga još nije imenovan nasljednik Nenada Gračana oko kojeg su se također vodile dvorske borbe koje je on sam presjekao ostavkom.

Kandidata za novog izbornika mladih ima dosta. Kao što smo objavili prije neki dan, glavni favorit je trenutačno Goran Sablić. Odmah do njega spominje se Ognjen Vukojević, tu su Ivica Olić, Tomislav Rukavina, bivši izbornik U-17 vrste Dario Bašić...

Igor Bišćan nije prihvatio kandidaturu, pitanje jest bi li se posla prihvatio Sergej Jakirović, kojem dobro ide u Gorici. Prije ne nego da...

Od svih ovih koji ostaju najviše trenerskog iskustva svakako ima Goran Sablić (40), čovjek koji je svoju trenersku karijeru gradio mimo medijskog prostora, sve što je do sada radio kao trener nekako je prolazilo ispod radara. On nije bio pod svjetlima reflektora, nego u sjeni.

Iz HNS-a je dobio ponudu da preuzme U-21 selekciju, a koliko smo uspjeli saznati iz pouzdanih izvora, on je ponudu prihvatio, ali mora sad čekati rasplet borbe u Kući hrvatskog nogometa, mora vidjeti kome će se prikloniti Izvršni odbor.

Naravno, kad se radi o trenerskom iskustvu i osvojenim trofejima, onda bi Goran Sablić trebao biti sigurni pobjednik. Međutim, to također treba naglasiti, nešto će se pitati i izbornika A vrste Zlatka Dalića.

Srebrni izbornik iz Rusije usko surađuje s izbornikom U-21 vrste to je sasvim normalno i logično, mladi su odmah na korak do najboljih. Komunikacija i razumijevanje ta dva izbornika su temeljni faktor uspješne suradnje koja je na toj razini neophodna.

Sablić je, dakle, najuspješniji i najiskusniji trener od svih onih koji se spominju kao mogući Gračanovi nasljednici. Startao je u mlađim dobnim kategorijama, trenirao je kadete, a s juniorima Splita bio je prvak Hrvatske ispred Dinama, Hajduka, Rijeke, Osijeka... Dakle, bio je juniorski prvak s Splitom, to je priznat ćete, ogroman doseg.

Kao bivši igrač Hajduka nije krenuo s trenerskim poslom na Poljudu kao što su to uglavnom radili svi oni koji su odijevali dres Majstora s mora. On je odlučio sam krenuti u posao za koji kažu da je kao mornarski, kruh sa sedam kora.

Bio je pomoćni i glavni trener Splita, a onda je krenuo u Široki Brijeg, klub koji je digao iz mrtvih. Sa Širokim je osvojio Kup, dva puta je osigurao Europu, a zahvaljujući njemu klub iz BIH je ostvario lijepe transfere. Nakon toga, postao je trener Šerifa gdje je osvojio naslov prvaka. Kad je stigao, Šerif je na prvom mjestu ima dva boda viška od prvog pratitelja, a završio je s 19 bodova fore...

Uspio je s Moldavcima stići i do play-offa Europske lige. Na kraju je dao otkaz u Šerifu, jer klupska vrhuška nije napravila ono što je očekivao. Klub je prodao nekoliko najboljih igrača, dovedeni su neki koji mu nisu bili po ukusu. Na koncu je u Šerif stigao Zoran Zekić i ispao od Saburtala.

Sablić je valjda jedini trener koji je u tom klubu dao otkaz, što pokazuje da ima stav. Kad nije vidio sportski aspekt svog razvoja, mahnuo je na pozdrav. Nakon toga je četiri mjeseca kod kuće u Splitu, gdje mu je i stigao poziv iz HNS-a. Sad čeka što će kazati Izvršni odbor.

Sablić je poznat po sustavnosti i taktičkim rješenjima. Stalno se usavršava i prati najmodernije trendove. Stavlja akcent na momčadsku igru, s naglaskom na napadački nogomet.

Inače, Sablić je kao igrač prošao sve selekcije Hajduka, igrao je za sve mlade selekcije Hrvatske kao i za A vrstu. Nosio je dres kijevskog Dynama od 2003. do 2010. godine, a s Hajdukom i Kijevljanima je osvojio deset trofeja.

Sablićev “pole position”, osim trenerskog iskustva i uspjeha, ojačava i činjenica da je iz Dalmacije. Nakon odlaska Ivana Gudelja i Roberta Jarnija, nema više dalmatinskih, ako hoćete Hajdukovih kadrova u mladim selekcijama.

S obzirom na to da HNS radi na pomirbi nogometnog sjevera i juga, onda bi bilo nekako logično da novi izbornik postane Sablić koji ionako ima najjači trenerski pedigre od ostalih koji su se u medijima spominjali kao kandidati.

#GORAN SABLIĆ#U-21 REPREZENTACIJA HRVATSKE

Izdvojeno

08. srpanj 2020 10:53