StoryEditorOCM
Domaći nogometDi si bija 23.?

Otpisani Duje kao Cro Čop opet ‘ispleskao‘ Dinamo, nakon kupa možda mu uzeo i prvenstvo, a nije ni trebao igrati

Piše Frane Vulas
24. siječnja 2024. - 15:34

Duje Čop još jednom je ‘ispleskao‘ Dinamo. Lani je u polufinalu kupa na Šubićevcu u trećoj minuti sudačke nadoknade zabio gol koji je izbacio Zagrepčane, za pobjedu Šibenika 2:1. U utorak je u Maksimiru domaćinu zabio hat trick, šokirao Dinamo koji je u zaostaloj utakmici doživio pravu blamažu, debakl 0:3. A Duje Čop za igrače Dinama izgledao je nezaustavljiv kao da je Cro Čop.

No, nije ovo nekakav patetični tekst o tome kako uvijek zabije svoj svome. Niti o tome kako je bivši napadač Hajduka (i Splita) dao ruke, zapravo glave i noge, svojoj bivšoj momčadi u borbi za prvi naslov prvaka nakon 2005. godine.

Nije ovo tekst na temu kako se Čop ‘osvetio‘ Dinamu koji ga je olako otpis(iva)o. Slao ga na posudbe u Celje, Šibenik što mu se obilo o glavu. Baš kao što se sada obilo o glavu i to što ga je ljetos potpuno prekrižio. Pa mu je nakon kupa možda uzeo i prvenstvo. Daleko je još rasplet prvenstva, naravno. No, Dinamo je ovim porazom ostao na sedam bodova zaostatka za liderom Hajdukom, uz sada samo jednu utakmicu manje. A zapravo Čop nije ni trebao igrati u tom susretu. To je tema ovog teksta.

Utakmica Dinama i Lokomotive bio je zaostali susret 4. kola SuperSport HNL-a. Prvotno se taj susret trebao igrati 12. kolovoza, ali je Dinamo tražio odgodu zbog europskih obveza. Otegli su klubovi s novim terminom susreta, pa se taj zaostatak igrao tek u utorak. No, za razliku od 12. kolovoza kada je bio bez kluba nakon što je otpisan u Maksimiru, Čop je u međuvremenu postao član Lokomotive. Od rujna je dio kadra kluba s Kajzerice.

image
Goran Mehkek/Cropix

Baš kao što nije ‘normalno‘ da su u ovom susretu članovi Dinama Moreno Živković, Luka Stojković, Lukas Kačavenda koji su u terminu tog originalnog susreta 12. kolovoza bili igrači Lokomotive (Živković na posudbi iz Dinama), tako u to vrijeme Čop nije bio igrač ‘lokosa‘. Neovisno o raspletu utakmice, što je slavila Lokomotiva iako je opet u međuvremenu igračima hranila Dinamo, objektivno nitko od njih koji su u međuvremenu zamijenili klubove ne bi trebao imati pravo nastupa u ovom zaostalom susretu. Ni Živković, ni Stojković, ni Kačavenda (potonja dva su ozlijeđeni) pa tako ni Čop.

Valjalo bi da ljudi u Hrvatskom nogometnom Savezu napokon malo ozbiljnije razmisle o promjenama u pravilniku o natjecanju. Logičnije bi bilo da kod ovih odrađivanja zaostataka pravo nastupa imaju samo igrači registrirani za klub u vrijeme originalnog termina susreta.

image
Nikša Stipaničev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 09:36