StoryEditorOCM
Domaći nogometsamovolja saveza

Otkrivamo pozadinu novog skandala u hrvatskom nogometu: HNS uveo harač, neki klubovi pripremaju tužbu

13. prosinca 2023. - 12:59

Malo je reći da novi namet HNS-a nije dobro sjeo hrvatskim prvoligašima, a iako je odluka potvrđena na Izvršnom odboru Saveza, izgleda da je priča daleko od završene.

Naime, predstavnici klubova HNL-a na sastanku Komisije za profesionalni nogomet negativno su se izjasnili o prijedlogu da bi dva posto od transfera trebali izdvajati u korist županijskih nogometnih saveza u kojima su transferirani igrači bili registrirani, kao i o tome da se jedan posto iz transferne naknade odvaja za klubove koji su prvi puta registrirali nekog igrača.

No, bez obzira na njihovo protivljenje, Izvršni odbor HNS-a na sjednici održanoj 28. studenoga potvrdio je odluku da će se morati izdvojiti dio od transfera za županijske saveze (koja je stupila na snagu 1. prosinca), samo su spustili postotak s dva posto na jedan te su odustali od ideje o transfernoj naknadi za klub koji je prvi put registrirao igrača.

Stav prvoligaša o tom pitanju je negativan jer se već iz svakog transfera pet posto izdvaja za fond solidarnosti, odnosno ide klubovima u kojima su staž imali navedeni igrači, a također im je sporna i konstrukcija po kojoj će županijski savezi taj novac trebati utrošiti "u stručno-selektivni rad ili unaprjeđenje aktivnosti klubova sa svog područja", jer se radi o dosta širokom pojmu, bez obzira na to što je županijskim savezima nametnuta obveza podnošenja izvješća.

image
Damir Škomrlj/Cropix

E sad, vjerojatno se pitate kako je moguće da IO HNS-a donese namet prvoligašima usprkos njihovom jednoglasnom odbijanju te ideje, a odgovor je vrlo jednostavan. Komisija za profesionalni nogomet savjetodavno je tijelo bez ikakve moći donošenja odluka. Drugim riječima, predstavnici klubova na sastancima ne glasuju ni o čemu u pravom smislu te riječi, već samo raspravljaju o problematici.

Iako je HNS tu Komisiju predstavio kao ekvivalent Udruzi prvoligaša - čije je ponovno osnivanje Hajduk u nekoliko navrata inicirao, a ostali klubovi odbili (Belupo je 2020. jedini podržao ideju, ali bez odlučnog stava) - predstavnici klubova zapravo i nemaju pravo glasa.

Predsjednik Komisije trenutno je Nenad Črnko, koji je istovremeno predsjednik Gorice, predsjednik NS Zagrebačke županije te član IO HNS-a i njegov dopredsjednik. Damir Mišković u sličnoj je situaciji. Istovremeno je predsjednik Rijeke i NS Primorsko-goranske županije te član IO HNS-a i njegov dopredsjednik, dok je Darko Raić-Sudar sportski direktor Rijeke, predsjednik NS Županije istarske i član IO HNS-a.

image

Nenad Črnko i Tomislav Svetina

Ante Čizmić/Cropix

Dakle, u startu imamo apsurdnu situaciju u kojoj oni kao figure iz samog vrha HNS-a raspravljaju s ostalim predstavnicima prvoligaša o prijedlogu nameta njima u korist županijskih saveza, čiji su oni predsjednici (!), a onda o tome i glasuju kao članovi Izvršnog odbora HNS-a.

Drugim riječima, njih trojica (ili drugi predstavnici njihovih klubova, jer klubove može predstavljati bilo tko) mogu se zalagati za jednu stvar na sastancima Komisije, a onda sasvim drugačije glasati na IO. I ne samo to, mogu sami i inicirati prijedloge kojima će se na sastancima Komisije onda, kao, protiviti, znajući da stavovi te Komisije ionako nemaju nikakav formalni učinak.

Osim Črnka, Miškovića i Raić-Sudara, u IO HNS-a su kao predstavnici HNL-a još Robert Markulin (Slaven Belupo) i Božidar Šikić (Lokomotiva), a ne računajući trojac s trostrukim i četverostrukim ulogama u hrvatskom nogometu, tamo sjede još dvojica predsjednika županijskih saveza - Ante Vučemilović-Šimunović (ŽNS Osječko-baranjski) i čelni čovjek HNS-a Marijan Kustić (NS Ličko-senjske županije), dok je izvršni direktor Tomislav Svetina ujedno na čelu Zagrebačkog nogometnog saveza.

image

Damir Mišković i Marijan Kustić

Matija Djanješić/Cropix

Dakle, Udruga prvoligaša ne postoji, a HNL klubovi su u Izvršnom odboru zastupljeni samo s dvojicom predstavnika koji nemaju druge funkcije unutar sustava.

HNS je inače odluku o nametima zapravo donio već ovog ljeta, samo se prije njenog stupanja na snagu još jednom sastao 28. studenog da bi je izmijenio nakon negodovanja klubova, i to kompromisom u stilu: "ajde nećemo im nametnuti dva posto nego jedan i svi sretni".

Samo što klubovi i dalje nisu sretni. Dapače, kako neslužbeno doznajemo, neki su toliko nezadovoljni da pripremaju tužbu protiv HNS-a.

Predstavnici klubova također su predložili i pomicanje starta sljedeće sezone sa sredine srpnja na početak kolovoza te ukidanje jednostranih odgoda prvenstvenih utakmica, ali te odluke IO HNS-a još treba amenovati. Jer, kao što je jasno iz priče o donošenju odluka o nametima - Komisija za profesionalni nogomet uopće nema formalno pravo glasa...

... za razliku od Komisije sudaca, kojoj je - kako je njen predsjednik Bruno Marić bezbroj puta naglasio - Kustić dao neovisnost u radu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:18