StoryEditorOCM
Domaći nogometcrni studeni

Osijek krenuo u lov na pojačanja, Zekić želi svježu krv i borbu do kraja

Piše Gradimir Đukarić/SN
28. studenog 2023. - 21:57

Osijek je subotnjim porazom u Maksimiru mjesec studeni zaključio bez prvenstvenog trijumfa. Četvrti puta u 2023. Bijelo-plavima se dogodilo da čitav mjesec završe bez pobjede. Posljednji niz započet je s Goricom (0:3), nastavljen je s Hajdukom (0:1), potom i Lokomotivom (1:1), a zaključen je ovog vikenda u derbiju protiv Dinama (1:2). Drugim riječima, u zadnje četiri HNL utakmice Osijek je od 12 mogućih osvojio tek jedan bod. Eto objašnjenja zašto zaostatak za aktualnim prvenstvenim liderom, momčadi splitskoga Hajduka, trenutno iznosi velikih 14 bodova!?

A Osijek u Maksimiru nije izgledao loše, naprotiv, bio je ravnopravan Dinamu kao rijetko kad u Maksimiru, stvorio pet “zicera” od kojih je iskorišten jedan, pa novi poraz - već treći unatrag tri tjedna - na koncu nije mogao biti izbjegnut. Već drugi put ove sezone Dinamo se nekako uspio izvući pored Bijelo-plavih. Pa ipak, nakon posljednjeg poraza u Opus Areni, imaju se za što uhvatiti uoči posljednje tri prvenstvene utakmice prije zimske stanke. Prije svega, Osijek za razliku od nekih prethodnih utakmica nije loše ušao u dvoboj i pokazao dva potpuno suprotna lica u dva poluvremena, pišu Sportske novosti.

Znao je Zoran Zekić da ga na početku drugog mandata među Bijelo-plavima čeka veliki posao, da će do kraja jeseni trebati izvući najviše što se može, a onda na zimu početi s ozbiljnim poslom. Prije svega treba dovršiti prijelazni rok i popuniti roster s pozicijama koje su ljetos ostale upražnjene.

Iako je klub i dalje bez sportskog direktora, to ne znači da se miruje. Zekić je čelnicima kluba predočio profile igrača kakve želi u momčadi, a s nekima od njih pregovori su i počeli. Ali, prije zimske stanke, u kojoj će se nadoknađivati propušteno, Bijelo-plavi će do zime pokušati izgurati što bolje mogu. Ostalo je za odigrati još četiri utakmice, a iduća šansa za prekid negativnog niza bit će u Opus Areni, na Dan grada, protiv Rijeke.

- Sad nam je svaka utakmica jako bitna, naravno da imamo i određeni pritisak. Nadam se da će nam dobra igra i dobri detalji dati impuls više, da ćemo biti još hrabriji, još kombinatorniji i još kompaktniji. Idemo se pripremiti na najbolji način i uz pomoć navijača, zajedničkim snagama, ovo izvući - kazao je trener Zoran Zekić nakon maksimirskog nadmetanja s Dinamom.

- Moramo se boriti do kraja, nema kukanja jer nas čeka nova utakmica...

U mjesecu blagdana Bijelo-plavi će pokušati okrenuti sreću nakon što je studeni prošao bez ijednog razloga za slavlje. Od 2013. godine, kad Osijek u čak šest mjeseci nije slavio prvenstvenu pobjedu, Bijelo-plavima se sve do 2023. nije ponovila slična godina u kojoj, pak, u četiri mjeseca nisu imali ligaški trijumf.

U 2014. Osijeku se to dogodilo u tri navrata. U srpnju nisu uzeli pun plijen u dvije utakmice, potom im to nije uspjelo ni u rujnu i prosincu, u kojima su odigrali po tri utakmice. Kolovoz 2015. bio je posebno loš, a zaključen je s čak pet prvenstvenih utakmica bez pobjede. U listopadu iste godine Osijek nije osvojio sva tri boda iz četiri pokušaja. U veljači 2016. Osječani u sve tri HNL utakmice nisu pobijedili, a u travnju iste godine ni u njih pet. U 2017. bodovno siromašni su bili veljača (dvije utakmice bez pobjede), srpanj i studeni sa po tri utakmice bez trijumfa. U 2018. se, pak, Bijelo-plavima nije dogodio niti jedan natjecateljski mjesec da nisu slavili.

Rijetki su takvi mjeseci bili u i idućim godinama. Ožujak 2019. zaključen je s četiri utakmice bez pobjede, kolovoz 2020. s tri, a u 2021. se takvo što niti jednom nije dogodilo. U 2022. samo jednom, u siječnju u kojem je, inače, odigrana samo jedna prvenstvena utakmica. A onda je došla ova 2023...

Unazad pet godina Osijeku se nije dogodilo toliko mjeseci bez trijumfa koliko u aktualnoj. Zanimljivo, svaki od četiri trenera koji su u 2023. vodili Osijek imali su svoj mjesec bez ostvarene prvenstvene pobjede - Pomsova je bila veljača, Perkovićev ožujak, Tomas je svoj crni mjesec imao u rujnu, a Zekić u studenom.

Čak 87 dana, od 29. siječnja do 26. travnja, odnosno, 12 prvenstvenih utakmica u nizu, Bijelo-plavi nisu znali za pobjedu.

U veljači je Osijek osvojio tek jedan bod u četiri utakmice, pri čemu je dva puta gubio u Gradskom vrtu od slabije plasiranih momčadi na ljestvici, što je dovelo do smjene ondašnjeg trenera Renea Pomsa. U ožujku je, pak, Borimir Perković krenuo remijem na Maksimiru, a bio je to tek jedan od dva boda kojeg su Bijelo-plavi osvojili tog mjeseca. Idući crni niz uslijedio je pod Stjepanom Tomasom u rujnu, kad su osvojena tek dva boda u četiri HNL ogleda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 17:24