StoryEditor
Domaći nogometslijedi žalbeni postupak

Osam klubova dobilo licencu, zahtjev Lokomotive odbijen! Ima li dovoljno elemenata za teoriju zavjere?

24. travnja 2019. - 14:09

Hrvatski je nogometni savez završio središnji postupak (u prvom stupnju) za licenciranje klubova. Prema aktualnoj situaciji Prva HNL za sezonu 2019/20. ima svega osam klubova. To su: Dinamo, Gorica, Hajduk, Inter, Osijek, Rijeka, Slaven Belupo i Varaždin. Svi spomenuti klubovi (izuzev Varaždina, koji nije niti zatražio) dobili su licencu i za igranje u natjecanjima pod ingerencijom UEFA-e.

Iz izvješća kojega je nogometnoj javnosti isporučila Komisija za licenciranje HNS-a razvidno je kako tri aktualna prvoligaša nisu ishodila certifikat za igranje u elitnom društvu naredne sezone. To su Istra 1961, Lokomotiva i Rudeš. Na navedenim adresama ne uočava se panika zbog neimanja natjecateljskih licenci za iduću sezonu.

S iskustvom iz proteklih sezona navikli smo da nakon žalbenog postupka, u drugom stupnju procesa licenciranja, ''potrebiti'' klubovi ipak dobiju željeni certifikat. Još se nije dogodilo da je ''liga 10'' zbog sustava licenciranja ostala oskrnavljena...

- U žalbenom postupku Lokomotiva će dostaviti dokaze o otklanjanju trenutačnih nedostataka i uvjerenju kako će do početka naredne sezone sve biti riješeno – ističe izvršni direktor Lokomotive, Dennis Gudasić.

Neslužbeno, problemi Lokomotive vezani su uz infrastrukturu (stadion u Kranjčevićevoj). I sasvim službeno: ovo je prvi puta da je zahtjev Lokomotive u postupku licenciranja – odbijen!

Štoviše, prema trenutačnom stavu HNS-ovih organa Lokomotiva (kao i Rudeš, odnosno Istra 1961) može igrati tek u trećem stupnju natjecanja (budući da nije ishodila niti licencu za Drugu ligu). Ima li u predočenom detalju dovoljno elemenata za – teoriju zavjere?

Naime, neki nalaze poveznicu između HNS-ove odluke o licencama s bliskom prošlošću. Konkretno, s izborom predsjednika Zagrebačkog nogometnog saveza. Kao što je poznato 17. prosinca prošle godine Tomislav Svetina izabran je za predsjednika ZNS-a.

Po prvi puta u povijesti zagrebačkog nogometa na čelo je došao predstavnik petoligaša: Svetinu je istaknuo NK Blato!? No, izabran je ponajprije voljom klubova Prve (Lokomotiva, Rudeš) i Druge lige (Hrvatski dragovoljac, Lučko), koji su Skupštini ZNS-a participiraju s najviše glasova. Zanimljivo, od spomenutih klubova jedino je Lučko dobilo licencu za Drugu HNL.

Nogometnoj je javnosti također zacijelo poznato kako je spomenuti Svetina neposredno prije inauguracije za predsjednika ZNS-a ''nečasno otpušten'' iz GNK Dinamo (a s mjesta glavnog operativca kluba razriješen je još u veljači 2018.). Shodno tomu, Dinamo danas u ZNS-u nema čak niti dopredsjednika (jedino je Igor Kodžoman, po inerciji ''uguran'' u Izvršni odbor).

Teorije zavjere često su fabulom vrlo zamršene. Tako i ova o Svetini i Dinamu. Povratak bivšeg izvršnog direktora u Maksimir danas se uglavnom spominje u kontekstu ''preuzimanja kluba'' (od strane poduzetnika Petra Pripuza, Nikice Jelavića... povezanih s počasnim predsjednikom Dinama – Milanom Bandićem).

Priča o preuzimanju aktualizirala se otkako je ''gazda Zdravko – na službenom putu''. Prema autorima ove teorije ''borba za Dinamo'' aktivirala je i tajne službe. Zvuči uzbudljivo. Ali, i zabavno. Poput opuštajućeg trilera...

Konačni pravorijek glede izdavanja natjecateljskih licenci (za sezonu 2019/20.) donijet će Žalbeno tijelo za licenciranje HNS-a. Najkasnije do 20. svibnja. U međuvremenu će jamačno uslijediti lobiranje za Lokomotivu. I protiv nje! ''Pupčana vrpca'' Dinama i Lokomotive (trenutačno) je prekinuta.

Simptomatično je da Lokomotiva, uvažavajući probleme infrastrukture u Kranjčevićevoj, kao zamjenski stadion nije istaknula – Maksimir. A posve je sigurno da klub s Kajzerice neće moći računati na potporu još nekih utjecajnih prvoligaša, poput Hajduka i Osijeka. Splićani godinama ističu incestuozni odnos Dinama i Lokomotive.

Osječane pak iritira ''širenje Lokomotivinog utjecaja na njihovu interesnu sferu''. Činjenično je stanje da je omladinski pogon NK Lokomotiva jedan od najuspješnijih u hrvatskom nogometu (u svim uzrasnim kategorijama – mladi su ''lokosi'' pri vrhu), a u Osijeku konstatiraju da je među uzdanicama kluba s Kajzerice puno (i previše) Slavonaca.

Mikrokozmos hrvatskog nogometa nemalo podsjeća na ovdašnju političku scenu, gdje su etičke norme uglavnom apstraktni pojmovi. A dominira maksima: ''nema vječitih prijatelja, kao niti vječitih neprijatelja''. Postoje samo (partikularni) interesi...

 

Druga HNL

Prema odluci Skupštine HNS-a, Druga HNL trebala bi brojati 16 klubova. U aktualnoj sezoni ih je međutim svega 14, uz opasku da natjecanje upražnjavaju i druge momčadi Dinama, Hajduka i Osijeka.

Odlukom Komisije za licenciranje HNS-a, certifikat za igranje u Drugoj ligi (za sezonu 2019/20.) dobili su: BSK Bijelo Brdo, Dinamo II, Hajduk II, Kustošija, Lučko, Međimurje, Osijek II, Sesvete, Šibenik i Varaždin.

Budući da je Varaždin dobio i prvoligašku licencu, preostalo je svega – devet drugoligaša. Uključujući i (B momčadi) tri kluba Prve HNL, koje su zbog neregularnosti natjecanja, drugoligaši na plenumu u Sesvetama pokušali izbaciti.

 

Izdvojeno

14. srpanj 2020 18:51