StoryEditorOCM
Domaći nogometgodišnja primanja

Oni su bogatiji, moćniji od Hrvatske i u finalu Eura, a pogledajte plaću njihovog izbornika u usporedbi s Dalićevom

Piše Sport SD
12. srpnja 2024. - 10:40

U finalu 17. izdanja Europskog nogometnog prvenstva, 14. srpnja u Berlinu igrat će Španjolska i Engleska. Španjolskoj će to biti peto europsko finale, do sada je slavila tri puta (1964, 2008, 2012), dok je 1984. izgubila od Francuske. Englezi su drugi put uzastopce izborili finale, a na posljednjem su Europskom prvenstvu u finalu u Londonu izgubili su od Italije nakon izvođenja jedanaesteraca.

Španjolski izbornik Luis De La Fuente nije imao puno podrške kada je preuzeo reprezentaciju, mnogi su sumnjali u njegove kvalitete, a dokaz tome je ‘mala‘ plaća. Plasmanom u finale je ušutkao sve kritičare, njegov status vjerojatno će se ‘popraviti‘ nakon Eura.

Nedavno je u javnost izašao podatak o plaćama izbornika reprezentacija koje su se plasirale na Euro, a Španjolac je pri dnu liste, lošija su tek dvojica izbornika, Luis De La Fuente godišnje zaradi 1,25 milijuna eura. Za usporedbu, njegov suparnik u finalu, engleski izbornik Gareth Southgate ima oko 5,8 milijuna eura godišnje.

image

Gareth Southgate je naplaćeniji izbornik na Europskom prvenstvu

AFP

Nedavno smo pisali o plaći hrvatskog nogometnog izbornika Zlatka Dalića koja iznosi oko 1,5 milijuna eura godišnje. Riječ je o velikom iznosu, ali mogao je puno bolje proći da nije ostao na klupi Hrvatske. Koncem 2022. godine imao je Dalić odlične ponude iz inozemstva, ali ih je odbio.

Znate li kolika je mjesečna plaća Zlatka Dalića? Splićani su se šokirali kad smo im rekli: ‘Za te novce mora puno više!‘

Zlatko Dalić zarađuje 4109 eura dnevno, a sad je iscurio podatak o plaći Matjaža Keka; svi koji vide cifru su u šoku

- Kad su stigle bogate ponude govorili su mi da iskoristim tu situaciju i uzmem novce. Nakon Svjetskog prvenstva sam ostao jer to sve vrijeme sam govorio o zajedništvu i domoljublju i to sam propagirao. Da sam tada otišao za novcima, kakvu bih poruku ja poslao i mladim ljudima i svima u Hrvatskoj? Govorim jedno, radim drugo. Dovoljno sam bogat čovjek, ne mislim materijalno, nego imam sve sređeno u životu, obitelj, dva sina s fakultetima. Nije bilo te situacije, iako je bilo strašnih ponuda, posebno od jednog kineskog kluba. Ponuđen mi je ugovor 10 milijuna eura neto po godini i trogodišnji ugovor. Ja sam se zahvalio. Predsjednik kluba se vratio nakon pola godine. Ponovno sam rekao da nema tih novaca da napustim hrvatsku reprezentaciju. Nikad mi nije bilo žao, ponosan sam na tu svoju odluku - rekao je tada izbornik Dalić.

image
AFP

Vodeći na listi najplaćenijih izbornika na Euru je Gareth Southgate (5.8 milijuna eura), slijede Julian Nagelsmann (4.8, Njemačka), Roberto Martinez (4, Portugal), Didier Deschamps (3.8, Francuska), Ronald Koeman (3, Nizozemska), Luciano Spaletti (3, Italija), Vicenzo Montella (1.8, Turska), Murat Yakin (1.6, Švicarska), Zlatko Dalić (1.5, Hrvatska), Ralf Rangnick (1.5, Austrija), Domenico Tedesco (1.5, Belgija), Dragan Stojković (1.4, Srbija), Luis de la Fuente (1.25, Španjolska), Serhij Rebrov (1.25, Ukrajina), Kasper Hjulmand (1.15, Danska).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 09:48