StoryEditorOCM
Domaći nogometTotalni (o)poziv

Odlazak Livaje ostavio Dalića na mukama, reprezentacija je ostala na napadaču koji nikad nije startao za Hrvatsku

10. listopada 2023. - 09:08

Iznenadno povlačenje Marka Livaje izborniku Zlatku Daliću gotovo da nije moglo doći u gorem trenutku, ne samo zbog toga što je kapetan Hajduka odluku pustio u eter samo dan prije okupljanja reprezentacije Hrvatske za utakmice kvalifikacija za Euro s Turskom i Walesom. Dalić ovih dana muku muči s velikim brojem ozlijeđenih i načetih napadača i krilnih igrača, generalno ofenzivaca. Stoga je novi twist sapunice ‘Slučaj Livaja‘ ostavio izbornika u nezahvalnoj situaciji pred spomenuta dva vrlo važna susreta 12. listopada u Osijeku i tri dana kasnije u Walesu.

Andrej Kramarić i Bruno Petković su ozlijeđeni i vrlo upitni za nastup. Dalić je tu sam sebe demantirao pričajući istovremeno o nadi u njihov nastup, ali i da neće riskirati. Pritom je naglasio da se eventualno nada jednom od njih dvojice, prije za Wales. Petković je prije desetak dana nastupom u derbiju s Hajdukom obnovio raniju ozljedu. Navodno je i otišao na poseban tretman u Beograd, a sve kako bi bio spreman za reprezentaciju. Novi preuranjeni povratak na travnjak mogao bi biti kontraproduktivan. Livaja se pak sam ‘opozvao‘, a neovisno o objektivno slabijoj formi u kojoj se nalazi u posljednje vrijeme, s obzirom na cijelu situaciju bio je vrlo blizu početnog sastava. Nema ni ozlijeđenih krila teže ozlijeđenog Ivana Perišića kojeg nema sigurno najmanje do proljeća, ni lakše stradalog Luke Ivanušeca.

image
AFP

Reagirao je već ranije Dalić pozivanjem Josipa Brekala da pokrije poziciju lijevog krila. To mu je prvi poziv u izabranu vrstu nakon godinu i pol dana. Nogometaš Fiorentine uzvratio je prvim pogotkom poslije također godinu i pol. Prvo je Brekalu stigao poziv u reprezentaciju, a potom i prekid golgeterske suše. Očito je da na Brekala reprezentacija dobro djeluje. Pozvao je Dalić prvo naknadno Nikolu Mora u veznu liniju, a zatim i najavio aktiviranje dodatnih pretpoziva. U toj su kategoriji od napadača u startu bili Dion Drena Beljo (21) i Matija Frigan. U ranim poslijepodnevnim satima ponedjeljka Dalić je pozvao i napadača njemačkog Augsburga Belju kao zamjenu za Livaju. No, evidentno je ipak da bi s obzirom na sve ovo trebala biti velika šansa na velikoj sceni za Petra Musu (25). Potvrdio je to i Dalić. Ali i da je potencijalna opcija u napadu i polivalentni veznjak Atalante Mario Pašalić.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

- Vjerujem u njega. Ovo mu je sjajna šansa da pokaže da mu je mjesto u reprezentaciji. Možemo koristiti Pašalića na toj poziciji... – govorio je između ostalog Dalić o tome koga bismo mogli vidjeti u vrhu napada.

Musa je ipak već pokazao tijekom karijere pokazao da mu je mjesto u reprezentaciji, a pogotovo ovosezonskim partijama za Benficu. Za portugalskog velikana zabio je ove sezone triput u prvenstvu i jednom u superkupu, a nerijetko je u početnoj postavi. Musa već ima četiri nastupa za reprezentaciju. Debitirao je na Poljudu protiv Walesa. Zanimljivo, igrao je u sve četiri dosadašnje utakmice Hrvatske u kvalifikacijama za Euro, ali je tada uvijek ulazio s klupe. Beljo je pak u sedam ovosezonskih nastupa u Bundesligi za Augsburg dvaput našao put do protivničke mreže. Bivši napadač Osijeka nema status stalnog startera u klubu. Beljo još čeka na debi u seniorskoj reprezentaciji. Mogao je Dalić posegnuti i za U21 reprezentativcem Rokom Šimićem (20) koji ove sezone skreće pažnju na sebe dobrim igrama u RB Salzburgu. Četiri pogotka zabio je u austrijskom prvenstvu, a u Ligi prvaka ima po gol i asistenciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:44