StoryEditorOCM
Domaći nogomet‘mali napoleon‘

O veličini Tomislava Ivića svjedoče mnogi poznati Splićani: ‘Njegovo značenje za grad nadilazi nogomet, zaslužio je ulicu‘

Piše Ivan Renić
24. lipnja 2021. - 23:27

O neupitnoj trenerskoj, ali i ljudskoj veličini Tomislava Ivića posvjedočili su i poznati Splićani, njegovi prijatelji i nekadašnji igrači. Svi su složni u jednom – Split se šjor Iviću mora odužiti! Upitali smo ih treba li stadion, tribina, ulica ili trg nositi njegovo ime.

- Poznavao sam ga. Često je dolazio u Tučepe – počinje Dražen Lalić, jedan od naših najuglednijih sociologa.

- Puno me uspomena veže za njega, a često se sjetim one iz Beograda kada nam je “spasio glavu” – prisjeća se.

– Bilo je to nakon jedne utakmice Hajduka kada nas je napala skupina Zvezdinih navijača. Bježao sam ni sam ne znam gdje i u toj jurnjavi nam je pobjegao avion! A di sad? – pitao sam se.

Srećom po Lalića, u pomoć je priskočio tadašnji trener “bijelih”.

- Odmah nas je pozvao k sebi i rekao: Ovo su naši navijači. Idu s nama i gotovo! Bilo je protivljenja nekih ljudi iz kluba, ali Ivićeva je bila zadnja. 

- O njegovoj trenerskoj veličini bespredmetno je i govoriti. On je bio istinska nogometna avangarda. Učio je od Nizozemaca koji su tada bili pojam, ali i oni su učili od njega. Kada bi pričao o nogometu glas bi mu drhtao. Bio je pravi nogometni zanesenjak!

Zaslužio sve počasti

- Nema govora da je zaslužio sve od nabrojanog! Njegovo značenje za Split nadilazi i nogomet i sport. Ta ljubav prema Hajduku i gradu. To je bilo čudesno! Nadam se da će u nadležni to prepoznati.    

Provedenog vremena s Ivićem prisjetio se i još jedan legendarni hajdukovac Zlatko Vujović.

- On je jedan i jedini. Ni Hajduk ni Hrvatska nakon njega nisu imali takvog trenera. Nevjerojatan je žar s kojim je radio, govorio o nogometu i taktici. Pa, on kad bi počeo pričati o balunu cijeli bi pocrvenio, oči su mu sijevale! – priča nam Vujović.

image
Sven Goran Eriksson i Ivić
Jakov Prkić/Arhiva/Cropix

Prisjetio se Zlatko i jedne neugodne situacije. 

- Sjećam se da sam na jednoj utakmici vratio loptu prema vrataru i protivnički igrač ju je presjekao i zabio gol. E, da ste vidjeli njegovu reakciju na poluvremenu. Sjeo sam, a on je “doletio” do mene i opalio mi takvu trisku da nisam znao gdje sam. Ali ništa mu ne zamjeram, ha-ha – sa smijehom je Vujović prebirao po uspomenama.

- Vikao sam: “Evo treneru, opalite i po drugoj strani!” Bio sam kriv i gotovo. Na kraju je završilo 1:1, tako da moja greška ipak nije presudila.

- On zaslužuje apsolutno svaku počast u Splitu. Volio bih da dobije makar ulicu. On to zaslužuje jer je bio ispred svog vremena. Te njegove ideje, treninzi, pripreme za utakmicu... To je u ono vrijeme bilo nezamislivo. Koliko je samo predano radio, nervirao se, ali i uživao u svome poslu. On je jednostavno bio stvoren za to.

Da Tomislav Ivić zaslužuje sve počasti, mišljenja je i legenda splitskog novinarstva Edo Pezzi.

- Stanovali smo u istoj ulici. Mogu reći da sam s njim prošao sve. Putovao sam s momčadi, gledao bezbroj njegovih treninga i utakmica, satima smo razgovarali – prisjeća se Pezzi.

Otkrio nam je i jednu anegdotu sa samog početka Ivićeve trenerske karijere.

Ne znamo ga cijeniti

- Jere Burazin mi je rekao da ide na utakmicu Splita pogledati jednog trenera (bio je to Ivić) kojeg je Hajduk želio postaviti za trenera juniora. Rekao sam mu da ne mora ni ići. Znao sam o kakvom se potencijalu radi. Što god se napravi, bit će fantastično. Mi u Hrvatskoj ne znamo cijeniti takve ljude. Nadam se da će mu se netko u Gradu ipak revanširati, takav genijalac je to zaslužio.

Ljubo Pavasović-Visković, jedan od naših najuglednijih odvjetnika smatra kako bi Ivićevo ime na samo jednoj tribini bila sramota.

- To bi bilo uvredljivo prema veličini kakav je šjor Ivan bio. On je svjetski jedan od najprepoznatljivijih Splićana. Prerastao je okvire Splita i Hrvatske. Ulica ili trg bi bili puno primjereniji. Nadam se da će Grad to učiniti.

image
Ivić i Slaven Bilić
Feđa Klarić

- Ja sam se zaljubio u njegov Hajduk. U gradu koji se dijelio na “ivićevce” i “antiivićevce”, ja sam bio to prvo.

Splitski pravnik našao je i primjerenu usporedbu u današnjim trenerskim okvirima.

- Na njega me danas podsjeća Marcelo Bielsa. Veliki radnik i fanatik koji nikad nije vodio najbogatije klubove i možda nikad nije dovoljno prepoznat u svjetskim okvirima.

- U životu sam radio s puno trenera, ali nitko ne sudjeluje u svakoj utakmici i treningu kao on – priča nam još jedna legenda Hajduka Ivica Šurjak.

- Treba mu se odužiti, odati priznanje. Ovo je grad koji živi za Hajduk, a on je za klub napravio nemjerljivo puno. 

Šurjak i Ivić zajedno su prošli “sito i rešeto“. Grad bi mu trebao dati sve, spomenik, ulicu, trg, ma sve! Ivić je zaslužio sve počasti – zaključio je Šurjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. veljača 2023 20:39