StoryEditor

Nogometni prvoligaši su u "banani" no ne žele pomoć

Piše PSD.
11. prosinca 2009. - 20:54
Prva HNL pred bankrotom? Mnogi su proizveli taj zaključak temeljem izlaganja predsjednika Udruge prvoligaša Roberta Markulina na prošlotjednoj sjednici Izvršnog odbora HNS-a. Situacija očito nije toliko dramatična. Ili ju klubovi takvom ne doživljavaju.

Hrvatski prvoligaši odgodili su naime dogovoreni sastanak s nogometnom vladom. HNS je članovima Prve HNL ponudio pomoć u postupku licenciranja za iduću sezonu. Sastanak dogovoren za jučer trebao je razobličiti situaciju u kojoj se klubovi nalaze i pronaći modalitete izlaska iz krize.

No, neki su prvoligaši reagirali odbojno spram pozivnice za taj skup i tajniku Nevenku Herjavcu poručili: Udruga nema prava miješati se u poslovanje klubova! Prema Statutu Udruge to je točno, a čelnici nekih klubova jednostavno ne žele iznositi detalje iz poslovnih knjiga. Drže to poslovnom tajnom.
Istovremeno, isti (a radi se o najugroženijima) optužuju Markulina kako “minira” Ligu 16.

Možda je direktor Slaven Belupa svojevremeno i bio za manji format Prve HNL, no danas Markulin zagovara – status quo. Na svako pitanje o sustavu natjecanja uzvraća kako se Liga 16 neće mijenjati prije 2011!

Trenutačno je irelevantno hoće li Markulin Ligu 16 ili ne. Prva HNL sama se urušava. Pojedini su prvoligaši “u banani”, ali o tome ne žele razgovarati. I ne žele pomoć! Možda spas očekuju od Svevišnjeg, iako se čini kako je i Bog od nekih digao ruke...

M. BARIŠA

O namještanju ništa novo...

Kladioničarska afera je u defanzivi. U medijima se tek sporadično spominje. A u HNS-u konstituirano je povjerenstvo (čine ga dopredsjednici Saveza Ivan Brleković, Božo Galić i Robert Markulin te povjerenik za sigurnost Zoran Cvrk) koje će tretirati navedenu ‘pojavu’.
- Održali smo sjednicu, ali nemamo novih informacija. Nisu nam se javili ni iz Nyona (UEFA) ni iz Njemačke (državno odvjetništvo). Preko glavnog tajnika Zorislava Srebrića HNS je ostvario kontakt s MUP-om RH. Rekli su nam kako je u tijeku prikupljanje dokaza. HNS u tom postupku ima ista prava kao i mediji – konstatira Brleković.
Održavanje sjednice povjerenstva jedina je akcija koju je HNS mogao pokrenuti...
- Nemamo mehanizme. Ne možemo doći u klub i pitati jesu li namještali? Povjerenstvo će se sastajati prema potrebi, ako bude dopisa iz UEFA-e ili novih informacija vezanih uz postupak. Zasad znamo tek da je u obradi jedna utakmica.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 16:59