StoryEditor
Domaći nogometIznimno pojačanje

Njemačkoj uzeli talentiranog igrača: izbornik Gračan dobiva dragulj na brušenje

Piše Davorin Olivari / SN
12. prosinca 2017. - 11:36
benko

Sjajna vijest stigla je iz Münchena. Fabian Benko (19), ofenzivni vezni nogometaš velikog Bayerna, igrat će za hrvatsku reprezentaciju! Naravno, radi se o reprezentaciji U-21 koju vodi Nenad Gračan. Izbornik Gračan i tajnik Josip Tomaško boravili su u Münchenu, sastali su se s Fabianom i njegovim roditeljima, a priča je dobila ovakav rasplet, pišu Sportske novosti..

- Fabian Benko je kazao da želi igrati za Hrvatsku, roditelji također, tako da se nadam da je sve završeno te da će se to na koncu i dogoditi - kazao nam je nakon povratka iz Münchena Gračan.

 

Priča oko Benkova igranja za Hrvatsku traje već više od godinu dana. Naime, Hrvatski nogometni savez je već u rujnu prošle godine objavio da će Benko igrati za hrvatsku reprezentacija, tada je to potvrdio i bivši tehnički direktor Romeo Jozak.

Benko je trebao doći na okupljanje reprezentacije pred utakmicu sa Švedskom koja se igrala u listopadu prošle godine. Međutim, došlo je tada do neočekivanog obrata, ipak nije zaigrao u kockastom dresu.

- Fabianov premijerni nastup za Hrvatsku smo odgodili. Preporučio nam je to Fabianov menadžer Christian Nerlinger. Budući da je moj sin jednom nastupio za Njemačku, ako bi sada izabrao Hrvatsku, nakon toga više ne bi mogli mijenjati reprezentacije - kazao je tada Fabianov otac Miljenko Benko te zaključio...

- Mislim da je još prerano Fabianovo priključivanje Hrvatskoj. Imamo još tri godine za razmišljanje o budućoj reprezentaciji i sin će mi se sad posvetiti karijeri u Bayernu.

Svi u HNS-u, a posebno Romeo Jozak, bili su tada šokirani činjenicom da Fabian Benko ipak neće zaigrati za Hrvatsku. Podsjetimo, Benko se pridružio Bayernu sa samo sedam godina, prošao je nogometnu akademiju bavarskog velikana. Radi se o momku rođenom 1998. godine koji trenutačno igra za drugu momčad Bayerna, ali igrao je i za prvu, premijeru je imao u Njemačkom kupu protiv Carl Zeiss Jene u kolovozu prošle godine. Ostale utakmice za prvu momčad odradio je na prijateljskim ogledima. Međutim, diplomacija HNS-a i dalje je radila, da bi konačno i stigao poziv Benkovih roditelja iz Münchena, a kao glavni pregovarač je na put otišao izbornik mlade reprezentacije Gračan, pišu Sportske novosti.

- Koliko sam upoznat, Fabian je bio pozvan da dođe igrati za Hrvatsku još za selekciju U-17. Međutim, zvali su ga i u njemačku reprezentaciju, tako da su svi, tako sam čuo, bili malo neodlučni. Bili smo u kontaktu s obitelji, tako da smo se dogovorili da nakon ovih kvalifikacijskih utakmica U-21 reprezentacije izaberemo termin kad bismo se svi skupa mogli naći. Meni je u svemu tome bilo bitno pogledati i neku utakmicu druge momčadi Bayerna i vidjeti Fabiana - kaže nam Gračan.

#TALENT#FABIAN BENKO

Izdvojeno

03. srpanj 2020 04:25