StoryEditorOCM
Domaći nogometduda varalica

Navijačima Dinama prijeti novo poniženje: ništa od demokratizacije, najvažniji klupski akt odbačen je ‘u kontejner‘

Piše Davorin Olivari/SN
7. studenog 2023. - 18:19

U ponedjeljak je održan Izvršni odbor Dinama. Nakon sastanka koji je trajao skoro 2 i pol sata dobili smo službeno priopćenje, onakvo kakva i jesu takva priopćenja. Šturo, u kojem je jedino jasno bilo da je IO bio jednoglasan samo u podršci treneru Sergeju Jakiroviću. I tu možemo kazati; ‘bravo dečki, ajd da ste barem u nečemu jednoglasni‘, pišu Sportske novosti.

Naravno, raspitivali smo se nakon sastanka kod naših raznih izvora o tome što se stvarno događalo na Izvršnom odboru. I dobili smo ono što smo i predviđali, oko prijedloga novog Dinamovog Statuta bilo je prijepora, na kraju je taj najvažniji klupski akt na kojem je radna skupina radila šest mjeseci gurnut u ‘plavu vrećicu‘ i odbačen u kontejner. Jer čarobna riječ koju smo čuli o Statutu bila je - korekcija.

Ono što je možda nekome promaklo, radna skupina koja je radila na Statutu pola godine je zapravo - smijenjena. Predsjednik kluba Mirko Barišić osnovao je novu radnu skupinu za izradu novog Statuta na čelu s Nikolom Hanželom, a u kojoj su Ante Todorić, Većeslav Bergman, Vladimir Gašparović i Janko Gogolja. Oni imaju zadatak napraviti novi prijedlog Statuta te će se na sastanku Izvršnog odbora 27. studenog birati između prijedloga radne skupine iz srpnja, koju su činili Gašparović, Naglić, Čustonja, Đulić, Bekić, Kačić, Nauković i Nemec i ove koju čine Hanžel i njegova ekipa. Oni prvi su napravili prijedlog za sastav Skupštine u omjeru 28 predstavnika navijača, 28 predstavnika s Barišićeve liste, 3 predstavnika sponzora i jedan predstavnik grada. Ovi drugi su za rješenje 40:20 u korist Barišića i Izvršnog odbora.

I tu zapravo završava priča oko toliko spominjane demokratizacije Dinama.

- Uprava nastavlja s radom, ide se u promjenu Statuta. Ovo je budućnost Dinama, a ne ovaj cirkus koji smo imali. Nastavljamo s gradnjom stadiona i moderniziramo Dinamo i Statut uz podršku navijača. Želimo ostati europska momčad, nastavljamo raditi na rezultatima, na školi nogometa - kazao je Mirko Barišić u ožujku nakon one prekinute sjednice Skupštine.

image

Mirko Barišić i Vlatka Peras

Goran Mehkek/Cropix

Zgodno je izgledalo, zar ne? Međutim, sad sve ispada kao ‘duda varalica‘. Tako je 29. kolovoza održan sastanak u Dinamu, na kojem su bili članovi radne skupine za izradu novog statuta, predstavnici navijača, predsjednik kluba Mirko Barišić te članovi Uprave kluba, na čelu s Vlatkom Peras. Tamo je Barišić nazočnima priopćio da prijedlog Statuta koji je dobio mjesec dana prije, neće staviti na usvajanje predstojećoj Skupštini. To je izazvalo veliko negodovanje nazočnih predstavnika navijača, koji su mu rekli da onda njihovih sedam predstavnika neće doći na sjednicu. Međutim, ipak su došli. Na toj Skupštini predstavnici navijača su tražili četiri člana od trinaest u Izvršnom odboru, te dva od tri u Nadzornom odboru, no njihov prijedlog je odbijen, pa su dobili dva mjesta u IO-u i jedno u Nadzornom. U slengu kazano, ‘popušili su‘.

A sad im se sprema novo, idemo kazati, poniženje. Jer iskorišteni su u dvorskim igrama plavih dvora. Valjda im je nakon svega to jasno... Naravno, a to ne znamo, možda ipak postoji neki dogovor između njih i Barišića, pa će na kraju pristati na prijedlog Statuta od strane nove radne skupine. Kao što su pristali na manji broj predstavnika u Izvršnom, odnosno Nadzornom odboru. Ili će ovoga puta podići glas? I možda okrenuti sjevernu tribinu protiv klupske vrhuške? Pa da se vrate neka prošla vremena? To ćemo vidjeti...

Ono o čemu se ništa nije moglo saznati u priopćenju sa sastanka Izvršnog odbora je priča o izboru novog sportskog direktora. Uz dodatak da se funkcija sportskog direktora u plavom klubu može zvati i ‘član Uprave za struku‘. Što je manje važno. Važno jest hoće li imati samostalnost u donošenju odluka ili ne. Ili će na koncu na sve svoj ‘amen‘ morati dati klupska Uprava. Izvori su nam kazali da je u igri pet-šest imena. Cure neka imena, ali iz nekih drugih, a ne klupskih izvora. Tako se spominju Goran Boromisa, trenutačni sportski direktor Olimpije, koji je već radio u nogometnoj školi Dinama, klupska legenda Velimir Zajec, Mihael Mikić, bivši igrač, trenutačno asistent Damira Krznara u Celju...

Čuli smo i jednu priču da bi te poslove mogao obavljati i sadašnji član Uprave Darko Podnar uz suradnju s trenerom prve momčadi i voditeljem programa razvoja nogometa u plavom domu, Markom Marićem. Podnar je bio direktor i član Uprave Istre 1961 te je radio na španjolskom preuzimanju pulskog prvoligaša. U Istri je ostao sam nakon što se povukao kontroverzni američki investitor Michael Glover i pomogao je da klub ne propadne nakon što je ostao bez sredstava. No, to su samo nagađanja i špekulacije, provjerene informacije na tu temu nema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 15:14