StoryEditorOCM
Domaći nogomethoror u hamburgu

Napadač s molotovljevim koktelom upucan u gradu u koji stižu deseci tisuća Hrvata! Evo kakvo je osiguranje u Njemačkoj

Piše Frane Vulas
16. lipnja 2024. - 15:53

Policija je u Hamburgu uoči današnje utakmice Poljske i Nizozemske koja se igra na tamošnjem Volksparkstadionu upucala čovjeka koji je u blizini navijačke zone sa sobom nosio sjekiru i molotovljev koktel za koji se sumnja da ga je htio baciti među navijače. Kakve bi to posljedice izazvalo bolje je i ne zamišljati. A za tri dana u istom gradu na istom stadionu igrat će i Hrvatska!

Dramatične trenutke uhvatio je njemački Bild, a možete ih pogledati OVDJE.

„Kockasti” će u srijedu u Hamburgu odigrati drugi susret skupine B Eura s Albanijom. Danas se tamo igra ogled skupine između Poljske i Nizozemske. Kako javljaju njemački mediji, primjerice Bild, napadač koji se oglušio o upozorenja da se preda i položi oružje je upucan, ali po svemu sudeći u nogu. Nije u životnoj opasnosti. Međutim, sada u hrvatskoj javnosti raste opravdani strah zbog toga što se u utorak i srijedu očekuju u Hamburgu i deseci tisuća hrvatskih navijača.

image

 

Prizori iz Hamburga, gdje je policija ustrijelila napadača sa sjekirom

AFP

Navodno se nemili događaj zbio kilometar od fan zone. Nizozemski navijači u korteu u kojima ih je bilo na tisuće su dolazili na utakmicu. Prema dostupnim informacijama to je bilo planirano i od strane hrvatskih navijača za utakmicu u srijedu u Hamburgu. Nakon ovoga možda ti planovi dožive i neke korekcije.

Strava i užas u Hamburgu: muškarac sa sjekirom napao ljude pokraj fan zone, policija ga upucala

Prema dosadašnjem iskustvu s Eura u Njemačkoj, onom berlinskom, u službenoj fan zoni na Brandenburškim vratima rigorozne su kontrole na ulazima. Svaka torba se tu pregledava. Čitav prostor Fan zone je ograđen, a policija je baš na svakom koraku, i na prilazima zoni.

Policija je bila sveprisutna i recimo u hrvatskoj navijačkoj zoni na dan utakmice sa Španjolskom, održanoj na berlinskom Breitscheidplatzu. Organizatori tog događaja su bili UEFA i grad Berlin, uz hrvatsku glazbu koju je puštao DJ Josepo. Međutim, taj prostor nije bio ograđen, nije bilo kontrole tko sve ulazi. Bio je to otvoreni prostor u koji je mogao kročiti svatko...

image

 

Prizori iz Hamburga, gdje je policija ustrijelila napadača sa sjekirom

AFP

Oko Olimpijskog stadiona je također bilo jako policijsko osiguranje. Na ulasku u prsten stadiona se sve pažljivo pregledavalo. Međutim, tim zonama se može svatko približiti, masi navijača. To je nemoguće spriječiti. Osim ako policija ranije ne prepozna nekog sumnjivca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 03:04