StoryEditor
Domaći nogometlegendarni jajo

Nakon duge i teške bolesti preminuo jedan od najboljih strijelaca u povijesti solinskog nogometa

Piše Jurica Gizdić
15. ožujka 2020. - 15:18
Jurica Gizdić

Jutros je nakon duge i teške bolesti preminuo Nikola Bubić, legendarni solinski Jajo, jedan od najboljih strijelaca u povijesti solinskog nogometa.

Nikola Bubić rođen je u Solinu 5. rujna 1953. godine. Igračku karijeru započeo je u mlađim uzrastima Solina, a registriran je u Nogometnom savezu općine Split, 23. rujna 1968. godine sa sportskom iskaznicom broj 874.

Treba reći da je Jajo nogometnu karijeru započeo kao desni branič, sve do jedne utakmice u Zadru, kada je tadašnjem treneru juniora, Ćiri Podrugu, prije utakmice rekao da ima predosjećaj da će danas postići zgoditak i zamolio ga da ga stavi na mjesto centarfora. Podrug ga je poslušao, a juniori Solina, pobijedili su sa 1:0 upravo golom Nikole Bubića.

Od tada je Jajo postao nezamjenjivi centarfor, igrač sa brojem devet na leđima, koji je na terenima diljem Dalmacije, zadavao muke protivnicima nemilosrdno im tresući mreže.

Za seniorsku momčad Solina, Nikola Bubić vrlo brzo je debitirao, u zadnjem kolu prvenstvene sezone 1968./69., protiv Metalca iz Šibenika u Solinu, 8. lipnja 1969. godine, kada je Solin poražen sa 1:0, a te sezone natjecao se u Dalmatinskoj nogometnoj ligi. Plavi dres Solina nosi do 1976. godine, kada pristupa tadašnjem drugoligašu Šibeniku. Potrebno je reći da je Jajo, u prvenstvenoj sezoni 1973./74., sa 19 postignutih zgoditaka najbolji strijelac lige, a te sezone NK Solin plasirao se nakon kvalifikacija u Jedinstvenu hrvatsku nogometnu ligu. I u narednoj sezoni, 1974./75., Jajo je ponovno sa 19 zgoditaka najbolji strijelac lige.

U Šibenik je stigao kao jedan od najboljih nogometnih strijelaca u Dalmaciji, međutim zov rodnog Solina bio je jači od svih šibenskih obećanja. Pod Šubićevcom se zadržao svega šest mjeseci, te se vraća u Solin.

Pred početak nogometne sezone 1977./78., Nikola Bubić pristupa Slogi iz Mravinaca, pojačava tada odličnu momčad koja doslovce hara dalmatinskim nogometnim terenima. I u Slogi, njegove rasne realizatorske sposobnosti dolaze do izražaja. Redovito je u vrhu tablice klupskih strijelaca i mnogo puta njegovim golovima, Sloga ostvaruje vrijedne pobjede.

Treba istaći da je Nikola Bubić dugi niz godina, usporedo s velikim, igrao i mali nogomet, nastupajući u Solinskoj malonogometnoj ligi i na brojnom turnirima.

Solin je kroz povijest imao veliki broj odličnih strijelaca. Međutim, rijetko je koji igrač imao osjećaj za postizanje zgoditka kao Nikola Bubić. Bio je strah i trepet u gostujućem šesnaestercu. Bio je doslovce rođeni golgeter.

Jajo je bio nogometaš iznimnih igračkih vrijednosti, međutim pun nostalgije i zaljubljenik u rodni Solin. Kada mu se pružila prilika napraviti veliku nogometnu karijeru, nije izdržao, vratio se kući. Njegovi golovi u plavom dresu donijeli su mnogo radosti solinskim navijačima. Znao je Nikola zabiti i po četiri – pet golova slabijim protivnicima. Imao je sjajan osjećaj za pogodak. Bio je brz i neobično spretan sa loptom, golgeter kakvih je malo bilo tada u Dalmaciji.

Ovaj vrsni nogometaš velikih realizatorskih sposobnosti bio je rođeni strijelac koji je s loptom znao sve, dok je privatno bio veoma srdačan, društven, rado prihvaćen u svakoj sredini. Bio je efikasan u Solinu i Slogi, a i u Šibeniku je dao svoj obol mada je bio kratko. Njegovo prisustvo među prvih jedanaest u momčadi bilo je važno gdje god je igrao. Nikada se nije štedio u igri, znao je ići i glavom na kopačku. Svugdje je manirom vrsnog strijelca davao sebe, a Solinu je uz to davao i srce.

Solinska publika izuzetno ga je voljela. Pljeskala mu je gromoglasno za svaki uspješan potez, bio to dribling, udarac ili proigravanje. Nikola Bubić se vjernim navijačima oduživao na najbolji mogući način – golovima. Dugo vremena bio je u plavom dresu pojam, veliki nogometni znalac, golgeter, istinski ljubimac publike. Jajo se doslovce igrao nogometa. Bio je majstor Baluna, mogao je sve s loptom tako da je bio u stanju jednim potezom riješiti utakmicu. Iako je bio ljubimac solinske publike,  pljeska mu nije manjkalo ni s protivničke strane. Solinska publika uvijek je cijenila i poštovala nogometne znalce, a jedan od njih svakako je bio Nikola Bubić, u Solinu poznatiji kao Jajo i Tić.

#NIKOLA BUBIĆ

Izdvojeno

02. lipanj 2020 10:13