StoryEditorOCM
Domaći nogometvrstan skaut

Na prvu zvuči senzacionalno, Dinamo dovodi sportskog direktora nogometnog velikana!?

Piše Robert Šola/SN
5. ožujka 2024. - 06:55

Dinamo nema sportskog direktora još od ostavke koju je Dario Šimić podnio 10. listopada prošle godine. Ni Šimić formalno nije bio sportski direktor, nego član Uprave zadužen za nogomet, ali Šimić je bio taj koji je birao trenere i tražio pojačanja. Četiri mjeseca bez čovjeka koji bi vukao ključne nogometne poteze malo su previše za klub veličine Dinama - pišu Sportske novosti.

Naravno da je i Dinamova Uprava itekako svjesna tog problema, te da je radila na novom imenu odmah nakon što je Šimić podnio ostavku. Mjesecima se tražilo kvalitetno domaće rješenje koje bi bilo po volji Uprave, ali očito uzalud. A kad nemaš domaće rješenje, lagano otvaraš vrata strancima, koliko god to rizično bilo. One najbolje ne možeš dovesti, a svi ostali sa sobom donose i pregršt upitnika. Ne poznaju ovo podneblje i naše specifičnosti, ne poznaju HNL igrače... I zato trebaju vremena, a malo koji klub u ligi ima strpljenja. Dinamo svakako nije među takvima.

Međutim, jasno je da Upravi Dinama pijesak opasno curi i da će sportskog direktora vrlo skoro morati imenovati. Ne može to biti trener Jakirović, kao što to nije mogao biti ni Čačić prije njega. Jakiroviću bi se stolica ponovno tresla da je Dinamo izgubio u Osijeku i trest će mu se nakon svakog poraza do kraja sezone. To je realnost i zato Dinamo treba pravog sportskog direktora, čovjeka s iskustvom i vizijom koja će Modrima itekako trebati na ljeto.

Izbor je - kako doznajemo - na kraju pao na stranca. Dolazi iz Italije i na prvu zvuči senzacionalno, praktički kao nemoguća misija. Riječ je o Mauru Leu (48), aktualnom sportskom direktoru Rome! Je li moguće da bi jedan Talijan funkciju u Romi zamijenio istom u Dinamu? Znamo da Modri uživaju jako dobar ugled u Europi - posebno po pitanju "proizvodnje" igrača - ali Roma je jedan od najvećih talijanskih klubova. I realno je dvije nogometne stepenice iznad Dinama.

Opet, kad malo dublje zagrabiš onda shvatiš da Mauro Leo nije sportski direktor Rome u punom smislu te riječi. Leo je tu funkciju u Romi dobio prije dvije godine, nakon što je dotadašnji sportski direktor kluba Morgan De Sanctis odlučio otići u Salernitanu. Leo je do tada bio Romin glavni skaut, a generalni direktor kluba Tiago Pinto odlučio ga je postaviti za sportskog direktora kako bi mu pomagao u poslu. I sama liga tražila je od Rome da popuni poziciju sportskog direktora, a Leo je imao potrebne papire.

Tiago Pinto kao glavni direktor kluba nikada nije ni skrivao da je on taj koji vodi stručnu politiku Rome, te da mu je Leo desna ruka.

"Vještina sportskog direktora može se vidjeti na puno načina, a ne samo iz toga na koji način završava ulazne ili izlazne transfere. Mauro Leo mi puno pomaže kada je u pitanju tržište transfera."

Stoga je jasno da Mourinha nedavno nije smijenio Mauro Leo, nego je to bio Tiago Pinto, koji je potom za novog trenera doveo Danielea De Rossija.

Mauro Leo inače je na glasu kao vrstan skaut. Punih šest godina bio je skaut Juventusa (2013. - 2019.), a prije dolaska u Romu dvije je godine bio u stožeru Antonija Contea u Interu. I tamo su mu skautski poslovi bili primarni.

Leo neupitno ima veliko nogometno iskustvo, ali nikada nije bio sportski direktor sa svim ovlastima koje taj posao donosi. I stoga je poziv iz Maksimira primio s velikim respektom. Doznali smo da je Talijan viđen u Maksimiru prije nešto više od dva tjedna, te da je imao kvalitetan sastanak s Vlatkom Peras, predsjednicom Uprave. Leo je Dinamove odaje napustio prepun dojmova, s dogovorom da se ponovno čuju nakon što prođu klupski izbori.

image
Goran Mehkek/Cropix

Dakako da bi bilo neozbiljno od Vlatke Peras da dogovori i sve detalje tog "transfera", jer nikad ne znaš što će donijeti izbori. Realno je očekivati da će lista Mirka Barišića imati većinu glasova na skorašnjoj izbornoj Skupštini, te da bi Vlatka Peras trebala ostati u fotelji prvog operativca kluba. Nakon toga Mauro Leo bi još jednom trebao doći u klub, te razgovarati o detaljima suradnje. Talijana ugovor s Romom veže do konca lipnja ove godine, tako da ne postoje nikakvi pravni problemi koji bi se mogli ispriječiti dogovoru. Dakako - ako se postigne.

Mauro Leo je čovjek koji govori četiri svjetska jezika - talijanski, engleski, francuski i španjolski. Skaut je već punih 14 godina, klubovi u kojima je radio (Juventus i Inter) sedam puta osvajali su Serie A u vrijeme dok je on tamo radio. S 48 godina u punoj je životnoj snazi. Minus mu je činjenica da nikada nije bio samostalni kreator politike nekog kluba, ali posljednje je dvije godine u Romi bio desna ruka ključnog čovjeka kluba po pitanju sportske politike. I to je veliko iskustvo.

Pitanje je i kolike bi ovlasti imao u Dinamu, u kojem u ovom trenutku Izvršni odbor može blagosloviti ili stopirati bilo kakav ulazni, odnosno izlazni transfer. Leo vjerojatno očekuje dosta odriješene ruke, jer je takva praksa u Italiji. I ovlasti kakve otprilike ima Joso Boto kao sportski direktor Osijeka...

DUGOGODIŠNJI SKAUT JUVENTUSA

Mauro Leo, inače, na glasu je kao vrstan skaut. Punih šest godina bio je skaut Juventusa (2013. - 2019.), a prije dolaska u Romu dvije je godine bio u stožeru Antonija Contea u Interu. I tamo su mu skautski poslovi bili primarni. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 09:51