StoryEditorOCM
Domaći nogometlice iz prošlosti

Mrkela: Favorit je Hrvatska, ali to ne znači da će pobijediti

Piše PSD.
21. ožujka 2013. - 21:59
Mitar Mrkela je nekadašnje lijevo krilo Beograda, Crvene zvezde i reprezentacije bivše nam zajedničke države, poznaju ga zasigurno i oni mlađi, 22 godine su prošle od "rastave", ni više, ni manje. Poletni MM, novi Džajić, novi Šurjak, ali za dvije-tri oktave "tiše" karijere.

Ostao je na razini vječnog talenta. Mrkela danas, u stožeru je srpskog Saveza, pa možda i zbog toga smatra da je Siniša Mihajlović taj adut koji će nadmudriti Hrvate.

- Siniša je odličan trener, lider i taktičar koji će pronaći slabu točku Hrvata. U njemu vidim našu šansu.

A kakva će biti utakmica po vašim predviđanjima?

- Susret ima veliki naboj i time ne otkrivam ništa novo, ali je to neizbježno kazati. Ma koliko god to bio samo fudbal, nogomet, sport, taj meč u sebi nosi i nešto više. I jedna i druga momčad vjerujem da će učiniti sve da utakmica prođe na najbolji način, mislim na rezultat, ali još više da bude korektna. Uostalom, tako je bilo i prije, koliko već, evo 14 godina, 1999., kad su strasti bile žešće. Bilo je maksimalno korektno i na "marakani" i u Maksimiru.

A ono čupanje Mirkovića za Jarnija?

- To je samo istrgnuto iz konteksta, jedna čarka koja se dogodi kao na bilo kojoj drugoj utakmici. Inače je sve bilo korektno, a tome se i danas nadam. To je jako važno, da sport ostane u svojim granicama viteštva.

Favorit?

- Nema dileme, Hrvatska! To ne znači da će pobijediti. Ali što zbog domaćeg terena u Zagrebu, što rejtinga na FIFA ljestvici koji se dugotrajno stvara i odražava kontinuitet uspjeha, pa napokon i određenog većeg iskustva vaših momaka, sve je to na strani Hrvatske. Međutim, postoji pritisak, sigurno strahovit pritisak na hrvatskoj ekipi koji daje dozu neizvjesnosti za čitav meč i meni za pravo da kažem: sve je moguće!

Hoćete li biti nazočni u petak u Maksimiru?

- Ne, moram u Holandiju (Nizozemska op. a.), tamo s našom mladom selekcijom "do 21", ja sam direktor mlađih selekcija u našem Savezu i imam obavezu da budem na licu mjesta.

A kako nogometno vidite zagrebački sudar? Koliko znamo, vašima fali Lazar Marković, a on je sada top-igrač kao što ste bili vi, prodoran napadač, hitar, brz, nepredvidljiv i odličnog udarca?

- Pa da, on je taj tip... I nedostajat će. Ali, pogledajte malog Filipa Đuričića, '92. godište, on je kao junior ili još prije, sa 15 godina otišao iz Zvezde, u Olympiacos, pa u Heerenveen, a na ljeto prelazi u Benfiku. Oni u Lisabonu već su za Đuričića odredili neku visoku cijenu obeštećenja za ubuduće.

Navodno 40 milijuna eura, čitamo po internetu?

- Jeste, nešto astronomski. Vrlo je talentiran i interesantan napadač. Po bokovima imamo Tošića i Tadića, to je Zoran Tošić koji je preko Partizana išao u Manchester United, pa je sad u moskovskom CSKA, a Dušan Tadić je iz Vojvodine išao u Groningen, pa u Twente. Oni su nezgodni i po bokovima vam neće biti lako...

Dalje nismo špijunirali taktiku, Mitar je rado loptu iz Beograda šutnuo u Dalmaciju.

- Kako je u Splitu, kakvo je vrijeme, nisam odavno bio, a volio bih. Nikako put da me nanese.

Na seminaru UEFA u studenome navratio je Dušan Savić, mogao je vama prepustiti mjesto?

- Volio bih doći. Da, točno je, ja imam dalmatinske korijene, ja sam se, doduše, rodio u Beogradu (10. srpnja 1965. godine), moj otac je doselio u Beograd, ali djed mi je iz Bjeline, a baka iz Đevrsaka, to su sela odmah pokraj Benkovca. To uvijek pamtim i nikad ne zaboravljam – rekao nam je Mitar Mrkela.

Inače, Mrkela je sa 17 godina i 130 dana bio u svoje doba najmlađi reprezentativac bivše zajedničke države kad ga je izbornik Todor Veselinović ubacio u momčad umjesto Zvonka Živkovića u pobjedi Jugoslavije protiv Bugarske u gostima u Sofiji (1:0, centaršut Ivana Gudelja za strijelca Nenada Stojkovića, tog 17. studenoga 1982. godine).

Unatoč iskričavom talentu sakupio je kasnije ukupno tek - pet nastupa. Ima i olimpijsku broncu iz Los Angelesa '84.
Najmlađi je i YU-prvotimac: za OFK Beograd je debitirao sa 16 godina i 16 dana, u ondašnjoj Prvoj saveznoj ligi!

Bio je u braku s glumicom Lidijom Vukićević, s njom ima sinove Andreja i Davida, Andrej je sa 17 godina debitirao za Crvenu Zvezdu, a sad u 21. godini član je turskog Eskisehirspora. David (18) junior je OFK Beograda.

SLAVEN ALFIREVIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 07:16