StoryEditor
Domaći nogometopleo po močvari i ultrasima

Michel Platini: Vaše prvenstvo izaziva sumnju u regularnost, a i huligani su veliki problem

Piše PSD.
4. prosinca 2012. - 21:26
Svečenom akademijom večeras je u Hrvatskom narodnom kazalištu, u kojem su među 700 uzvanika bili premijer Zoran Milanović, te predsjednici Fife i Uefe Sepp Blatter i Michel Platini, završena je proslava sto godina utemeljenja Hrvatskog nogometnog saveza.

Proslava tog značajnog jubileja započela je još tijekom ovogodišnjeg Europskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini i to 13. lipnja kada su naši reprezentativci i čelnici HNS-a u Poznanju u slavljeničkom raspoloženju nakon pobjede nad Irskom od 3:1 evocirali uspomene na 13. lipnja 1912. godine kada je dr. Milovan Zoričić bio izabran za predsjednika sekcije za nogomet pri Hrvatskom športskom savezu što se smatra danom osnutka HNS-a.

Značaj događaja nazačnošću su uveličali brojni ugledni gosti HNS-a. Vladu Republike Hrvatske zastupali su premijer Zoran Milanović i ministar sportskog resora, Željko Jovanović.

Umjesto predsjednika Josipovića na skupu se pojavio njegov izaslanik Vito Turšić. Nogometni je svijet bio zastupnjen kroz izaslanstva 35 nacionalnih saveza, te čelnike svjetske, odnosno europske nogometne federacije, Seppa Blattera i Michela Platinija.

Gotovo svi koji nešto predstavljaju u hrvatskom nogometu (ili su u prošlosti obnašali vitalne funkcije) bili su u utorak navečer u HNK-u. Prvi red zaposjeli su bivši predsjednici (Vedriš, Mikša, Marković), tajnici (Srebrić, Čop, Grabovac), te članovi aktualnog saziva Izvršnog odbora.

U drugom su redu bile nekadašnje nogometne zvijezde (gotovo svi brončani izuzev Bobana, te trenera u inozemstvu – Prosinečkog, Bilića, Asanovića...), pa izbornici – Štimac, Blažević, Jozić, Poklepović (nedostajali su Barić, odnosno Kranjčar). Činjenicu da Mamić sjedi u prvom, a on u drugom redu, taština Ćire Blaževića teško je podnijela. Čak je zbog ''taktičke formacije'' razmišljao i o bojkotu akademije.

Sepp Blatter pojavio se u društvu Davora Šukera. I dok su njih dvojica pozirala fotoreporterima začuo se prasak. Osiguranje je aktivirano – ''u stanje pripravnosti''. No, uspostavilo se da je Špaco Poklepović, nekoliko metara dalje, razbio čašu s pjenušcem.

Platini je pak stigao u pratnji Damira Vrbanovića. Čini se kako Francuz talijanskih korijena i nije bio osobitog raspoloženja. Tijekom akademije održao je žučni govor na francuskom jeziku. Nekoliko je puta priprijetio kažiprstom, pa i oni koji ne razumiju francuski shvatili su – prijetnje.

"Ne želim kvariti slavlje, ali bilo bi neodgovorno da ne spomenem probleme koji su svima poznati, i nudim vam našu pomoć u njihovu rješavanju. Razočarani smo rezultatima u borbi protiv huliganizma, tu ste bili loš učenik. Također, vaše prvenstvo izaziva sumnju u regularnost. Pozdravljam sve što je napravio Vlatko Marković, ali neke stvari nisu prihvatljive i moraju se riješiti. Vjerujem u tebe Davore (Šukeru) da ćeš promijeniti lice hrvatskog nogometa, a u tome će mu biti potrebna snažna podrška hrvatskih vlasti", rekao je Platini.

U pozdravnom govoru predsjednik HNS-a Davor Šuker istaknuo je da se naš nogomet mora približiti europskim standardima. "Nogomet je privlačan komercijalnim, medijskim i političkim krugovima i zato svi, od igrača i trenera, pa do navijača na tribinama, moraju pokazati odgovornost. Sljedeće godine Hrvatska ulazi u Europsku uniju i naš nogomet se mora približiti europskim standardima. To je naš jedini mogući put", kazao je Šuker, apeliravši na izvršnu vlast da pomogne hrvatskom nogometu u borbi protiv nasilja i korupcije.

Blatter je govorio na engleskom. Doimao se kudikamo benevolentnijim. Izgledalo je kao da se izgubio na pozornici, a onda se stari showman šeretski naklonio lutkama s hrvatskim dresovima i održao dirljiv, emotivni govor naglasivši: sretan sam što mogu reći – sretan ti stoti rođendan, hrvatski nogometu!
M. BARIŠA, (H), CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2021 02:26