StoryEditorOCM
Domaći nogomettransferi na ljeto

Masovna selidba Vatrenih: čak 17 Dalićevih zvijezda je na prekretnici, evo i tko su najveći ulovi

Piše Robert Matteoni/SN
9. travnja 2023. - 10:15

Analiziramo li posljednji spisak reprezentativaca Zlatka Dalića, možemo već površnim pristupom primijetiti bližu perspektivu. Naime, tek sedmorica Vatrenih imaju gotovo siguran status igrača koji će ostati u sadašnjem klubu. Kažemo "gotovo" jer je u današnjem nogometu, koji se pretvorio u stalno otvoreni sajam, jako je teško za nekog kazati da je fiksiran u statusu...

Sa druge strane imamo čak 17 reprezentativaca koji će (vrlo) vjerojatno promijeniti sredinu, ili će u najmanju ruku ljeto provesti u stand by statusu. Dakle, mogući odlazak, pišu Sportske novosti.

Dakle, Martin Erlić (25, Sassuolo), Domagoj Vida (33, AEK), Josip Stanišić (23, Bayern), Josip Juranović (27, Union Berlin), Marko Livaja (29,Hajduk), Petar Musa (25, Benfica) te naposljetku Luka Modrić (37, Real Madrid) su igrači za koje se sa velikom sigurnošću možete okladiti da će iduće sezone (2023/24) nositi dres aktualnog kluba. Najsporniji, koji to nije, mogao je biti Luka Modrić jer je u 38.godini, ali je Real već prije par mjeseci naznačio kapetanu Vatrenih da će se međusobna suradnja produžiti i na 11.sezonu. Prije nekoliko dana to je postala još snažnija perspektiva. Ostali iz ove grupe su ili stabilnog statusa u klubu (Erlić, Vida, Livaja), ili su tek došli (Juranović) ili su se na početku ere u klubu potvrdili sukladno očekivanjima (Musa)...

image
Tom Dubravec/Cropix

U bitno masovnijoj skupini igrača koji će sigurno ili vjerojatno promijeniti poslodavca imamo i različite statuse. Krenimo od vratara. Dominik Livaković osmu je godinu golman Dinama (od 2015.) i sa 28 ljeta na vratu jasno je dao do znanja da želi u inozemstvo. Prvi puta se ta opcija približava konkretnom transferu jer za ponajboljeg vratara Mundijala u Kataru ima ozbiljnih interesa iz Španjolske (Villareal) i Turske (Galatasaray). Njegov kolega Grbić (27) ima ugovor sa Atleticom do 2024., ali Splićanin premalo brani da bi ostao pasivan na svoj klupski status. Teško će produžiti ugovor da bi ostao rezervist, a obzirom na posljednju godinu ugovora moguće je lakše pronaći novi klub jer će odšteta biti manja.

U red velikih "igrača" ljetnog prijelaznog roka svakako je u vrhu liste Joško Gvardiol. Iako je produžio ugovor sa RB Leipzigom do 2027., njemački klub teško može izdržati pritisak velikih ponuda (čak do 100 milijuna eura) i privlačnih poziva igraču za višu razinu nogometa. Njegov odlazak iz Leipziga imati vjerojatno velikog utjecaja na status Josip Šutala (23), kojeg u tom klubu vide kao optimalnu zamjenu za Gvardiola. Šutalo ima ugovor sa Dinamom do 2028., ali to nije brana njegovom lukrativnom transferu. Dinamo će imati vjerojatno još važnih transfera, jer Bruno Petković (28), nakon više od pet vrlo intenzivnih godina u Maksimiru logično gleda prema inozemstvu. Dojam je da Dinamo ima iste interese i igraču kojem ugovor istjeće 2024., omogućiti će se najbolji transfer za obje strane.

image
Tom Dubravec/Cropix

Luka Ivanušec (24) je četiri godine u Maksimiru i spada među igrače koji imaju dobro tržište u Europi. Ugovor mu traje do 2026., ali vjerojatno je da bi ovog ljeta mogao prihvatiti neku od ponuda iz liga petice.

U skupinu igrača čiji je status dvojben, bliže odlasku nego ostanku u klubu, prednjače dva člana tria vezista, Marcelo Brozović (30) i Mateo Kovačić (28). Brozovića u Interu vide kao "dobar transfer za sređivanje bilance", jer ima ozbiljne interese većih klubova (Barcelona...), a njegova cijena (30 milijuna eura) nije takva da bi odvratila i više kupaca. Za Inter je to dobar prihod jer će se riješiti i tri godine troškova Brozovićeva ugovora (do 2026. koštao bi još 42 milijuna eura), a alternativu vide u "kući", u liku i djelu Hakana Calhanoglua.

U kaosu amerikaniziranog Chelsea Mateo Kovačić sve teže funkcionira. Ugovor mu istječe 2024., stoga ovog ljeta klub i on moraju prelomiti budućnost. Kako je Chelsea ponudio neznatno mu povećanje aktualnih prihoda, Kovačić gotovo sigurno ide dalje. Ozbiljnih pretendenata ima u Engleskoj (dva Manchestera) i Njemačkoj (Bayern).

Borna Sosa (25) već dugo "odlazi" iz Stuttgarta, pa se može dogoditi da se napokon ta priča zgotovi. Ugovor sa VfB-om ima do 2025., ali nakon pet intenzivnih godina vidljivo je da se potrošila međusobna energija. Drugi, Borna Barišić (30) igra već 6 godina u Glasgow Rangersima. Ima ugovor do 2024., i ovog ljeta će klub i Barišić morati odrediti perspektivu odnosa. Moguće je da ga prodaju, ali kod njega nam se nameće najviše dvojbi jer je stabilnog klupskog statusa, a na tržištu nije lako ostvariti neku veliku cijenu za igrača u 31.godini. Slijedom toga Rangersi bi ga mogli i zadržati odnosno obnoviti mu ugovor...pišu Sportske novosti

Dva Splićanina u Italiji imaju različite statuse, ali vjerojatno istu perspektivu, promjenu kluba. Mario Pašalić (28), nakon stalne seobe po Europi (pet klubova u četiri godine) pronašao je sreću u Atalanti, gdje već petu godinu uspješno igra. Dojam je da je i Pašaliću i klubu želja promijeniti stvari, pogotovo ako trenerom ostane Gasperini. To je trener koji izvuče i posljednje atome energije iz igrača, a onda kada ne dobiva istu snagu odmah traži nove. Obzirom da ima ugovor do 2025., Pašalić još može taktizirati, pogotovo ako ne dobije zadovoljavajuće ponude.

Nikola Vlašić (25) nesporno je opravdao očekivanja u Torinu, gdje se nalazi na posudbi. No, Vlašić je skup igrač a Torino štedljiv, teško je vjerovati da će u ljeto platiti 15 milijuna eura plus 3 bonusa da bi potpuno otkupio njegov ugovor od West Ham Uniteda. Ne dogodi li se neki veliki obrat, Vlašić će se vratiti u London sa statusom igrača kojeg će se opet negdje transferirati...

image
Tom Dubravec/Cropix

Luka Sučić (20) je mlad i talentiran, kao takav osobito zanimljiv tržištu. No, za ovo ljeto ima teret operacije i oporavka, a i visoku (oko 20 milijuna eura) cijenu RB Salzburga. Lovro Majer (25) činilo se da će ići "u sve klubove" prije Mundijala, barem se tako hranilo medije mnoštvom nerealnih priča i iskazanih cijena. Majer je pao u formi i nakon Katara puno manje igrao u Rennesu. Ugovor ima do 2027., ali opcija promjene sredine svakako je i ovog ljeta otvorena. Možda manje od drugih reprezentativaca, ali opet, moguća. Kao u slučaju Andreja Kramarića (31), ikone Hoffeinheima, čije boje brani već 7.godinu. Kramarić je lani produžio ugovor do 2025.godine, što daje prostora klubu i njemu da u miru važu međusobnu suradnju. Kad bi se pojavio dovoljno zainteresiran klub, više razine, koji hoće platiti odštetu, vjerojatno bi i Kramarić i Hoffeinheim pristali na rastanak. Ta će opcija biti otvorena do finiša prijelaznog roka, kako to obično ide za "gotovo igrače koje se ciljano dovodi za rezultat".

Ivan Perišić (34), iako to nikad neće priznati, nije pogodio odlaskom u Premiership. Osjetio je tu ligu, i sa te strane ispunio znatiželju. No, u Interu je živio status kao Papa, a u Londonu je samo jedan od aktera Spursa. Ugovor ima do 2024., ali ako se odluči promijeniti sredinu, možda vratiti u Italiju, ako bude konkretnih opcija, dojam je da će biti sretan Perišić, a ni Tottenham neće odveć žaliti.

Ostaje nam u Southamptonu nesretni Mislav Oršić (30). Pitanje je u kojem će statusu biti klub koji se grčevito bori za ostanak u Premiershipu, ali kudikamo je jasnije da Oršić, nakon bogovskog statusa u Dinamu teško u četvrtom desetljeću može živjeti totalno marginalizaciju u Engleskoj. Neovisno da li bi mu povratak u Dinamu bio opcija, ili ima drugih pravaca karijere, uvjerljiv je dojam da njegova misija u Southamptonu nema smisla, pišu Sportske novosti.

Dakle, nema dvojbe da će po pitanju hrvatskih reprezentativaca slijedeće ljeto biti vrlo intenzivno po pitanjima transfera. To u pravilu donosi puno stresa igračima, ali kada se dubioze razriješe onda slijede iskoraci. Sukladno činjenici da reprezentacija nema osobito napornu jesen (kvalifikacije za EP) onda se ti poremećaji statusa neće bitnije osjetiti. Štoviše, mogli bi se statusi mnogima poboljšati...

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 02:35