stdClass Object ( [id] => 1347584 [title] => Hajduku u susjedstvu raste velika priča, Mario Smodlaka otkrio ambiciozni plan za svoje Dugopolje: Želim probati... [alias] => mario-smodlaka-dugopolje-ima-prvoligaske-ambicije-a-postotci-od-transfera-za-zupanijske-saveze-postojali-su-i-prije [catid] => 276 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dugopolje dugi niz godina uspješno brodi u drugoligaškom društvu, danas službeno Prvoj NL, a po svoj sili prilika istim tempom nastavit će se i ove. Stabilno u tom društvu drži svoju poziciju ovaj dalmatinski drugoligaš, kojem je ova godina bila slavljenička. Započelo je proslavom 70. obljetnice osnutka, a pred sami kraj osigurali su potporu jakog generalnog sponzora Tommyja, dobro poznate tvrtke u Dalmaciji i šire.

Doduše, ostali su bez trenera prije nešto više od tjedan dana. Odlučio je Davor Mladina prihvatiti poziv upomoć iz Rudeša da ih pokuša zadržati u HNL-u. Odlazak jednog od najdugovječnijih trenera u hrvatskom nogometu dogodio se sporazumno nakon šest mjeseci u Dugopolju s riječima hvale na obje strane. Istaknuo je Mladina kako se želi jednog dana vratiti tu i voditi klub u stilu po kojem je najpoznatiji, a to je promocija u prvoligaško društvo.

Ambiciju za isto gaji i Mario Smodlaka, predsjednik NK Dugopolje te dopredsjednik i član IO HNS-a, s kojim smo načeli nekoliko tema koje su se otvorile u proteklih desetak dana.

- Možemo na prvu kazati da smo zadovoljni ovom polusezonom. Odradili smo dobro ovaj jesenski dio i rekao bih da smo 70 posto osigurali opstanak. To je i na početku bio primarni cilj pa smo zadovoljni rezultatski. Imamo i nekoliko mladih igrača koji su se isprofilirali pa mogu kazati da imamo dobru i organiziranu momčad. Nadamo se da ćemo više postići u drugom dijelu, uz određene korekcije u igračkom i trenerskom kadru. Dosadašnji trener Davor Mladina otišao je u Rudeš, a ovim putem mu se želim zahvaliti na svemu što je u ovo kratko vrijeme napravio za klub. Mislim da se radi o dobrom čovjeku i stručnjaku, koji dosta može naučiti mlade ljude i igrače te ih osposobiti za najviše ciljeve - kaže nam na početku razgovora Smodlaka.

Prvoligaške ambicije

Smodlaka je funkciju predsjednika Dugopolja preuzeo 2020. godine, a u klubu je prije toga bio igrač, trener i sportski direktor.

- Dugopolje je moja ljubav! Klub za koji navijam i za koji sam odigrao preko 300 utakmica od pete do druge lige. Bio sam kapetan i kad smo u drugoj ligi bili prvaci, ali nažalost nije bilo dovoljno sluha da se uđe u prvu ligu. Stvarno mi je žao što nisam sa svojim najdražim klubom zaigrao prvoligaški nogomet. Zato to želim probati ostvariti kao dužnosnik i čovjek koji voli ovaj klub. Želim omogućiti mladim ljudima da se razvijaju kroz prvu ligu i prezentiraju sebe, a s tim i naše malo misto.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Sjetili smo se te sezone 2011./2012. u kojoj je klub bio najbliže ulasku u HNL, no spletom raznih okolnosti do toga nije došlo. Smodlaka je tad bio igrač kluba, a cilj za taj iskorak, kako nam je rekao, postoji, no prije toga trebaju se posložiti neki segmenti.

- Teško je kazati koje bi se to godine moglo dogoditi. Mislim da se klub mora podignuti u svim segmentima, stručno osposobiti ljude, posložiti omladinski pogon i podignuti sve na jedan veći nivo da bi ugledali HNL. Sigurno da Dugopolje na ovu infrastrukturu, koja je na zavidnoj razini, ima sve potrebno za prvoligaški nogomet. Međutim, puno drugih segmenata treba uskladiti da bi se igralo u HNL-u. Apsolutno da je ambicija i želja da Dugopolje jednog dana igrati na toj razini. Radimo na tome naporno i nije to baš ostvarivo preko noći. Ne želimo ploviti samo jedno ljeto, nego biti dobro organiziran klub, sredina u kojoj ćemo razvijati mlade igrače i trajati u prvoligaškom nogometu. Uzeo bih za primjer Goricu ili Lokomotivu koji su s mladim igračima napravili dosta dobru priču i napredovali. Imamo svoj put koji je dug, ali se nadam da će biti uspješan.

Na putu prema ostvarenju tog cilja, logično, puno pomažu sponzori, a prije nešto više od mjesec dana potpisan je ugovor s poznatim imenom u Dalmaciji i šire.

- Želim se ovim putem zahvaliti gospodinu Tomislavu Mamiću, vlasniku tvrtke Tommy koja je glavni sponzor NK Dugopolja. Za nas je to sponzorstvo obvezujuće jer radi se o jednom od respektabilnijih i najjačih hrvatskih brendova. Svakako da su uz pomoć takvog sponzora naši ciljevi lakše ostvarivi.

---

image

Mario Smodlaka i Dario Mamić

Joško Šupić/Cropix
---

Novi trener je blizu

Prva momčad je trenutno bez trenera, a predsjednik zna koje karakteristike kod novog stratega traži i otkriva nam da je dogovor blizu.

- Imamo profil trenera kakvog želimo u ovom trenutku kad smo praktički bodovno rasterećeni. Želimo mladog trenera koji želi napredovati kroz klub i voditi računa o razvoju mladih igrača. To je netko tko ima iza sebe nogometno ime i s te strane smo blizu rješenja, a ubrzo ćemo obznaniti njegovo ime. Imamo dosta mladih igrača koje želimo kroz ovu sezonu promovirati. Prije svega tu mislim na Buličića i Katića, a imamo i jednog supertalenta u omladinskoj školi. Riječ je o Borni Ivandi koji je reprezentativac i jako smo ponosni na njega. To su primjeri koji će biti naša budućnost zato u drugom dijelu prvenstva gledamo u smjeru razvoja mladih igrača bez da pati rezultat. Vjerujem da dobar rezultat možemo ostvariti i s njima, a da im to bude i odskočna daska te da se na kraju sezone s tim iskustvom vidi napredak.

Omladinska škola jedan je od temelja za razvoj kluba, a Dugopolje tu ima i dobro razvijenu suradnju s NK Adriaticom. Poznata je to škola nogometa pod vodstvom Franka Bogdana iz koje je izašao niz talentiranih igrača i danas zvučnih imena u seniorskom nogometu.

- Partnerska suradnja s Frankom Bogdanom i Adriaticom apsolutno je pomogla u razvoju omladinske škole. Imamo jednu dobru suradnju iz koje pronalazimo optimalne pozicije za razvoj potencijala kod djece koja se mogu kroz NK Dugopolje dobro razvijati. Naši juniori igraju 1. HNL i jako su konkurentni, a mogu se pohvaliti da smo ove sezone pobijedili Dinamo, dok smo u finalu Kupa Središta Split unatoč porazu od 0:1 odigrali ravnopravnu utakmicu s Hajdukom. Znamo koliko ima potencijala u Hajduku i Dinamu te da se radi o najboljim momčadima u tom uzrastu, a time koliko su naši rezultati vrijedni u toj kategoriji.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Kroz prvu momčad Dugopolja kalili su se brojni igrači Hajduka, a Smodlaka je mišljenja da su od toga dobrobit imala oba kluba. Vide u Dugopolju i danas igrače koji bi imali prostora u njihovoj seniorskoj momčadi.

- Pojedinačno igračkog potencijala svakako da ima. Vid suradnje mora biti na obostrano zadovoljstvo dvaju klubova. Danas imamo i mogućnost dvojne registracije, što je jako dobro za mlade igrače da mogu imati veći broj utakmica. Puno je tih pozitivnih primjera gdje je, ako ćemo iskreno, Hajduk dosta profitirao. Praktički bi dobili gotove igrače koji bi bili spremni za prvoligaški nogomet. S druge strane nama je ta priča bila dobra jer smo ostvarili željene rezultate s tim talentiranim igračima, a neki od njih su kasnije ostvarili inozemne transfere.

Problem travnjaka

Infrastruktura kojom Dugopolje raspolaže bolje je i od one kod nekih prvoligaša, pogotovo kad je riječ o stadionu. No, postoje i tu problemi koji zahtijevaju nova rješenja. Nedavno smo svjedočili utakmici protiv Zrinskog 1664, trenutnog favorita za plasman u HNL, koja se odigrala u gotovo nemogućim uvjetima zbog lošeg stanja natopljenog travnjaka.

- To je ono gdje imamo prostora za poboljšanje. Sigurno da trebamo promijeniti travnjak koji je već desetak godina star. Zub vremena napravi svoje, a na nama je da što prije uložimo u novi. Što se tiče ostale infrastrukture, mislim da imamo jedan prekrasan stadion koji je i danas moderan. Ekipe koje dođu tu se stvarno lijepo osjećaju u prvoligaškim uvjetima. Travnjak je nešto što se može promijeniti, a stadion je jako teško napraviti. Zato hvala svim ljudima koji su dali svoj obol i Općini Dugopolje, koja je bila glavni investitor toga. Hvala im što danas imamo ovakvo zdanje.

Nakon što je Šibenik ispao iz HNL-a jedini prvoligaš iz Dalmacije ostao je Hajduk. Zanimalo nas je kako Smodlaka iz perspektive jednog dalmatinskog kluba, a i kao dopredsjednik te član IO HNS-a vidi razvoj nogometa u Dalmaciji.

- Moje mišljenje je da je Dalmacija dobro zastupljena u elitnom nogometu. Može uvijek bolje i ima uvijek prostora za napredak. Naše središte je jako talentirano i ima uvijek pravih igrača, posebno onih za reprezentaciju. Nositelji smo kvalitete u reprezentaciji i s te strane nema straha za Dalmaciju. Što se tiče klupske strane, primarno je poboljšati infrastrukturu te tako stvoriti bolje uvjete za rad. To je najbitniji segment i mislim da je tu prostor za poboljšanje uvjeta za razvoj djece koja će tako više napredovati, a time klubovi ostvarivati bolje rezultate.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Jedna od odluka Saveza kojom se želi podignuti kvalitetu natjecanja dogodila se određenim promjenama u nižim ligama, smatra Smodlaka. Druga liga je skraćena na 12 klubova i nosi naziv Prva NL, a uvedena je i treća jedinstvena liga koja nosi naziv Druga NL.

- Moram podržati jedinstvenu treću ligu zato što nam je trebao filter klubova. Događalo se da neki klubovi prebrzo dođu do prve lige i onda upadnu u problem, a onda nikome nije lako. Ovako imamo natjecanje koje nije ni jednostavno osvojiti, a klub koji ga osvoji spreman je za Prvu NL. Taj filter tako dobro dođe i to je svakako jedna razvojna liga koja je sufinancirana od HNS-a u vidu pokrivanja troškova gostovanja za klubove. Smatram da je kao takva dugoročno održiva jer klubovi koji dođu na prag prve lige dolaze spremniji. Svaka financijska pomoć jako dobro dođe pa tako i ova po kojoj sve lige imaju istog generalnog sponzora. U današnja vremena teško je pronaći nekoga tko je spreman toliko izdvajati za sport, zato hvala SuperSportu i svakom sponzoru koji ulaže u sport jer takvih nije puno. Vidljiva je dobrobit za klubove i na primjeru TV prava, a to je operacija koju nije bilo lako izorganizirati. Zato i hvala predsjedniku HNS-a Marijanu Kustiću koji je pomogao svim klubovima da tako dobiju značajan financijski benefit. U takvim uvjetima lakše je organizirati posao nama koji vodimo klubove.

Postotci od transfera savezima

Kad smo kod odluka HNS-a, na to nam se nadovezala aktualna tema koja je postala točka prijepora između Saveza i prvoligaša. Radi se o odluci da se jedan posto od transfera izdvaja za županijske saveze koju prvoligaški klubovi vide kao novi namet saveza. Smodlaka je jedan od članova IO HNS-a koji su podržali tu odluku, a odgovorio nam je i zašto.

- Donesena je odluka da će klub na svaki transfer igrača u kojem klub ostvari prihod plaćati jedan posto naknade, a ona će se dijeliti na sve županijske saveze proporcionalno prema broju godina u kojima je igrač nastupao. Postotak se isplaćuje od neto razlike, odnosno ukoliko klub ima obavezu prema nekom drugom klubu taj dio se odbija kao dio prihoda. Primjerice, Dugopolje proda igrača za milijun eura, a ima obavezu prema njegovom bivšem klubu 300 tisuća. Na razliku od 700 tisuća plaća se naknada, odnosno sedam tisuća eura dijele svi županijski savezi u kojima je igrao. Znači radi se o minimalnom dijelu prema županijskim savezima koji su baza sa svojim klubovima od kojih živi hrvatski nogomet. Do prije desetak godina taj postotak je iznosio tri posto i dijelio se na matični klub, županijske saveze i HNS, ali neki ‘moćni ljudi‘ su utjecali da se to ukine. Mislim da je ovo dobra odluka Izvršnog odbora za sve dionike. Možemo još istaknuti primjere igrača koji iz, uvjetno rečeno, manjih klubova odlaze u velike klubove. Ti klubovi su ih morali negdje primijetiti, a u tome pomažu dosta i županijski savezi koji organiziraju razne selekcije i natjecanja. U razvoju tih igrača svi daju obol i ulažu puno sredstava, tako im se dijelom to vrati na ovaj način. Bez baze i matičnog saveza nema dobrog razvoj ni puta. Da sažmemo, to jednostavno taj novac je namjenski da bi se manji klubovi razvijali i bili baze u kojima će veći klubovi pronalaziti i selektirati te mlade igrače.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Ipak, ono što klubove više smeta je da odluka o plaćanju postotka ne obuhvaća samo igrače koji su svoj igrački put započeli u Hrvatskoj. Postotak od prodaje trebaju plaćati i za svakog igrača koji dolazi iz strane države. Drugim riječima da Hajduk sutra proda Fahda Moufija ili Dinamo transferira Takura Kaneka isto platili bi spomenuti postotak.

- Svi ti veliki klubovi su dio sustava i normalno je da na neki način vraćaju i omogućuju da taj sustav i dalje živi. Taj postotak je mali dio toga. Znači svi igrači prije svoje prodaje bili su dio sustava koji im je između ostalog omogućio tu prodaju.

Na kraju je istaknuo ulogu HNS-a u razvoju nogometne infrastrukture, a podvukao je i da u prvoligaškom nogometu sude četiri suca iz Dalmacije.

- HNS je napravio osam hibridnih terena u vrijeme sadašnjeg vodstva i 37 terena s umjetnom travom. U posljednjih nekoliko godina uloženo je preko 15 milijuna eura na nivou cijele države, a uz to je osigurano i 5 milijuna eura financijske pomoći klubovima. Znači pričamo o preko 20 milijuna eura koje je HNS uložio u razvoj nogometa u Hrvatskoj, a u Dalmaciji su nove terene dobili Orebić, Metković, Dugopolje, Šibenik, Pag, a radi se i Stobreč. To je gotovo šest terena u Dalmaciji, a u planu su još dva terena. Uz to iz Dalmacije imamo četiri prvoligaška suca od njih deset. To nikad dosad nismo imali. Ne kažem da je to samo moja zasluga, ali onome tko je dobar omogućeno je da napreduje. Nije sad stvar da sam ja dopredsjednik saveza pa sam pokazao prstom mora taj i taj biti tu. Ti ljudi imaju kvalitetu, ali isto tako je činjenica da su imali i prije tu kvalitetu samo nisu bili tu – zaključio je Smodlaka.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dopredsjednik hns-a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => dopredsjednik hns-a 2 0 13395 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-14 09:56:34 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Krešimir Milić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-15 08:15:31 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-12-15 07:58:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 276 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o domaćem nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, domaći nogomet [secure] => 0 [page_title] => Domaći nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Mario Smodlaka: 'Dugopolje ima prvoligaške ambicije, a postotci od transfera za županijske saveze postojali su i prije' page_title=Mario Smodlaka: 'Dugopolje ima prvoligaške ambicije, a postotci od transfera za županijske saveze postojali su i prije' [metakey] => mario smodlaka, NK Dugopolje, hns [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/14\/26212517.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/14\/26212518.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/14\/26212516.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/14\/25982236.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/14\/26212514.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/14\/26212513.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","

Mario Smodlaka i Dario Mami\u0107<\/p>","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1297","hd_26212517_1920.jpg":"1920x1080","k_26212517_1280.jpg":"1280x1280","k_26212517_1024.jpg":"1024x1024","k_26212517_640.jpg":"640x640","k_26212517_480.jpg":"480x480","k_26212517_340.jpg":"340x340","k_26212517_220.jpg":"220x220","o_26212517_1280.jpg":"1280x864","o_26212517_1024.jpg":"1024x691","o_26212517_640.jpg":"640x432","o_26212517_480.jpg":"480x324","o_26212517_340.jpg":"340x229","o_26212517_220.jpg":"220x148","h_26212517_1280.jpg":"1280x854","h_26212517_1024.jpg":"1024x683","h_26212517_640.jpg":"640x427","h_26212517_480.jpg":"480x320","h_26212517_340.jpg":"340x227","h_26212517_220.jpg":"220x147","pp_26212517_1280.jpg":"1280x1628","pp_26212517_1024.jpg":"1024x1303","pp_26212517_640.jpg":"640x814","pp_26212517_480.jpg":"480x611","pp_26212517_340.jpg":"340x432","pp_26212517_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2799","hd_26212518_1920.jpg":"1920x1080","k_26212518_1280.jpg":"1280x1280","k_26212518_1024.jpg":"1024x1024","k_26212518_640.jpg":"640x640","k_26212518_480.jpg":"480x480","k_26212518_340.jpg":"340x340","k_26212518_220.jpg":"220x220","o_26212518_1280.jpg":"1280x1866","o_26212518_1024.jpg":"1024x1492","o_26212518_640.jpg":"640x933","o_26212518_480.jpg":"480x699","o_26212518_340.jpg":"340x495","o_26212518_220.jpg":"220x320","h_26212518_1280.jpg":"1280x854","h_26212518_1024.jpg":"1024x683","h_26212518_640.jpg":"640x427","h_26212518_480.jpg":"480x320","h_26212518_340.jpg":"340x227","h_26212518_220.jpg":"220x147","pp_26212518_1280.jpg":"1280x1628","pp_26212518_1024.jpg":"1024x1303","pp_26212518_640.jpg":"640x814","pp_26212518_480.jpg":"480x611","pp_26212518_340.jpg":"340x432","pp_26212518_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1192","hd_26212516_1920.jpg":"1920x1080","k_26212516_1280.jpg":"1280x1280","k_26212516_1024.jpg":"1024x1024","k_26212516_640.jpg":"640x640","k_26212516_480.jpg":"480x480","k_26212516_340.jpg":"340x340","k_26212516_220.jpg":"220x220","o_26212516_1280.jpg":"1280x794","o_26212516_1024.jpg":"1024x635","o_26212516_640.jpg":"640x397","o_26212516_480.jpg":"480x298","o_26212516_340.jpg":"340x211","o_26212516_220.jpg":"220x136","h_26212516_1280.jpg":"1280x854","h_26212516_1024.jpg":"1024x683","h_26212516_640.jpg":"640x427","h_26212516_480.jpg":"480x320","h_26212516_340.jpg":"340x227","h_26212516_220.jpg":"220x147","pp_26212516_1280.jpg":"1280x1628","pp_26212516_1024.jpg":"1024x1303","pp_26212516_640.jpg":"640x814","pp_26212516_480.jpg":"480x611","pp_26212516_340.jpg":"340x432","pp_26212516_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1715","hd_25982236_1920.jpg":"1920x1080","k_25982236_1280.jpg":"1280x1280","k_25982236_1024.jpg":"1024x1024","k_25982236_640.jpg":"640x640","k_25982236_480.jpg":"480x480","k_25982236_340.jpg":"340x340","k_25982236_220.jpg":"220x220","o_25982236_1280.jpg":"1280x1143","o_25982236_1024.jpg":"1024x914","o_25982236_640.jpg":"640x571","o_25982236_480.jpg":"480x428","o_25982236_340.jpg":"340x303","o_25982236_220.jpg":"220x196","h_25982236_1280.jpg":"1280x854","h_25982236_1024.jpg":"1024x683","h_25982236_640.jpg":"640x427","h_25982236_480.jpg":"480x320","h_25982236_340.jpg":"340x227","h_25982236_220.jpg":"220x147","pp_25982236_1280.jpg":"1280x1628","pp_25982236_1024.jpg":"1024x1303","pp_25982236_640.jpg":"640x814","pp_25982236_480.jpg":"480x611","pp_25982236_340.jpg":"340x432","pp_25982236_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1181","hd_26212514_1920.jpg":"1920x1080","k_26212514_1280.jpg":"1280x1280","k_26212514_1024.jpg":"1024x1024","k_26212514_640.jpg":"640x640","k_26212514_480.jpg":"480x480","k_26212514_340.jpg":"340x340","k_26212514_220.jpg":"220x220","o_26212514_1280.jpg":"1280x787","o_26212514_1024.jpg":"1024x629","o_26212514_640.jpg":"640x393","o_26212514_480.jpg":"480x295","o_26212514_340.jpg":"340x209","o_26212514_220.jpg":"220x135","h_26212514_1280.jpg":"1280x854","h_26212514_1024.jpg":"1024x683","h_26212514_640.jpg":"640x427","h_26212514_480.jpg":"480x320","h_26212514_340.jpg":"340x227","h_26212514_220.jpg":"220x147","pp_26212514_1280.jpg":"1280x1628","pp_26212514_1024.jpg":"1024x1303","pp_26212514_640.jpg":"640x814","pp_26212514_480.jpg":"480x611","pp_26212514_340.jpg":"340x432","pp_26212514_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3135","hd_26212513_1920.jpg":"1920x1080","k_26212513_1280.jpg":"1280x1280","k_26212513_1024.jpg":"1024x1024","k_26212513_640.jpg":"640x640","k_26212513_480.jpg":"480x480","k_26212513_340.jpg":"340x340","k_26212513_220.jpg":"220x220","o_26212513_1280.jpg":"1280x2090","o_26212513_1024.jpg":"1024x1672","o_26212513_640.jpg":"640x1045","o_26212513_480.jpg":"480x783","o_26212513_340.jpg":"340x555","o_26212513_220.jpg":"220x359","h_26212513_1280.jpg":"1280x854","h_26212513_1024.jpg":"1024x683","h_26212513_640.jpg":"640x427","h_26212513_480.jpg":"480x320","h_26212513_340.jpg":"340x227","h_26212513_220.jpg":"220x147","pp_26212513_1280.jpg":"1280x1628","pp_26212513_1024.jpg":"1024x1303","pp_26212513_640.jpg":"640x814","pp_26212513_480.jpg":"480x611","pp_26212513_340.jpg":"340x432","pp_26212513_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4239648 Threads: 4 Questions: 130070953 Slow queries: 55880 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3926657 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) ) [link] => /sport/domaci-nogomet/mario-smodlaka-dugopolje-ima-prvoligaske-ambicije-a-postotci-od-transfera-za-zupanijske-saveze-postojali-su-i-prije-1347584 [printLink] => /sport/domaci-nogomet/mario-smodlaka-dugopolje-ima-prvoligaske-ambicije-a-postotci-od-transfera-za-zupanijske-saveze-postojali-su-i-prije-1347584?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 644739 [name] => mario smodlaka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-25 14:02:13 [main_article_id] => 0 [alias] => mario-smodlaka [link] => /tag/mario-smodlaka ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423628 [name] => NK Dugopolje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nk-dugopolje [link] => /tag/nk-dugopolje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 296576 [name] => HNS [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hns [link] => /tag/hns ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dopredsjednik hns-a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hajduku u susjedstvu raste velika priča, Mario Smodlaka otkrio ambiciozni plan za svoje Dugopolje: Želim probati... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-04-08-51-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/14/26212517.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/14/26212517.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/14/26212518.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/14/26212516.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/14/25982236.jpg [title] =>

Mario Smodlaka i Dario Mamić

Joško Šupić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/14/26212514.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/14/26212513.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dugopolje dugi niz godina uspješno brodi u drugoligaškom društvu, danas službeno Prvoj NL, a po svoj sili prilika istim tempom nastavit će se i ove. Stabilno u tom društvu drži svoju poziciju ovaj dalmatinski drugoligaš, kojem je ova godina bila slavljenička. Započelo je proslavom 70. obljetnice osnutka, a pred sami kraj osigurali su potporu jakog generalnog sponzora Tommyja, dobro poznate tvrtke u Dalmaciji i šire.

Doduše, ostali su bez trenera prije nešto više od tjedan dana. Odlučio je Davor Mladina prihvatiti poziv upomoć iz Rudeša da ih pokuša zadržati u HNL-u. Odlazak jednog od najdugovječnijih trenera u hrvatskom nogometu dogodio se sporazumno nakon šest mjeseci u Dugopolju s riječima hvale na obje strane. Istaknuo je Mladina kako se želi jednog dana vratiti tu i voditi klub u stilu po kojem je najpoznatiji, a to je promocija u prvoligaško društvo.

Ambiciju za isto gaji i Mario Smodlaka, predsjednik NK Dugopolje te dopredsjednik i član IO HNS-a, s kojim smo načeli nekoliko tema koje su se otvorile u proteklih desetak dana.

- Možemo na prvu kazati da smo zadovoljni ovom polusezonom. Odradili smo dobro ovaj jesenski dio i rekao bih da smo 70 posto osigurali opstanak. To je i na početku bio primarni cilj pa smo zadovoljni rezultatski. Imamo i nekoliko mladih igrača koji su se isprofilirali pa mogu kazati da imamo dobru i organiziranu momčad. Nadamo se da ćemo više postići u drugom dijelu, uz određene korekcije u igračkom i trenerskom kadru. Dosadašnji trener Davor Mladina otišao je u Rudeš, a ovim putem mu se želim zahvaliti na svemu što je u ovo kratko vrijeme napravio za klub. Mislim da se radi o dobrom čovjeku i stručnjaku, koji dosta može naučiti mlade ljude i igrače te ih osposobiti za najviše ciljeve - kaže nam na početku razgovora Smodlaka.

Prvoligaške ambicije

Smodlaka je funkciju predsjednika Dugopolja preuzeo 2020. godine, a u klubu je prije toga bio igrač, trener i sportski direktor.

- Dugopolje je moja ljubav! Klub za koji navijam i za koji sam odigrao preko 300 utakmica od pete do druge lige. Bio sam kapetan i kad smo u drugoj ligi bili prvaci, ali nažalost nije bilo dovoljno sluha da se uđe u prvu ligu. Stvarno mi je žao što nisam sa svojim najdražim klubom zaigrao prvoligaški nogomet. Zato to želim probati ostvariti kao dužnosnik i čovjek koji voli ovaj klub. Želim omogućiti mladim ljudima da se razvijaju kroz prvu ligu i prezentiraju sebe, a s tim i naše malo misto.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Sjetili smo se te sezone 2011./2012. u kojoj je klub bio najbliže ulasku u HNL, no spletom raznih okolnosti do toga nije došlo. Smodlaka je tad bio igrač kluba, a cilj za taj iskorak, kako nam je rekao, postoji, no prije toga trebaju se posložiti neki segmenti.

- Teško je kazati koje bi se to godine moglo dogoditi. Mislim da se klub mora podignuti u svim segmentima, stručno osposobiti ljude, posložiti omladinski pogon i podignuti sve na jedan veći nivo da bi ugledali HNL. Sigurno da Dugopolje na ovu infrastrukturu, koja je na zavidnoj razini, ima sve potrebno za prvoligaški nogomet. Međutim, puno drugih segmenata treba uskladiti da bi se igralo u HNL-u. Apsolutno da je ambicija i želja da Dugopolje jednog dana igrati na toj razini. Radimo na tome naporno i nije to baš ostvarivo preko noći. Ne želimo ploviti samo jedno ljeto, nego biti dobro organiziran klub, sredina u kojoj ćemo razvijati mlade igrače i trajati u prvoligaškom nogometu. Uzeo bih za primjer Goricu ili Lokomotivu koji su s mladim igračima napravili dosta dobru priču i napredovali. Imamo svoj put koji je dug, ali se nadam da će biti uspješan.

Na putu prema ostvarenju tog cilja, logično, puno pomažu sponzori, a prije nešto više od mjesec dana potpisan je ugovor s poznatim imenom u Dalmaciji i šire.

- Želim se ovim putem zahvaliti gospodinu Tomislavu Mamiću, vlasniku tvrtke Tommy koja je glavni sponzor NK Dugopolja. Za nas je to sponzorstvo obvezujuće jer radi se o jednom od respektabilnijih i najjačih hrvatskih brendova. Svakako da su uz pomoć takvog sponzora naši ciljevi lakše ostvarivi.

---

image

Mario Smodlaka i Dario Mamić

Joško Šupić/Cropix
---

Novi trener je blizu

Prva momčad je trenutno bez trenera, a predsjednik zna koje karakteristike kod novog stratega traži i otkriva nam da je dogovor blizu.

- Imamo profil trenera kakvog želimo u ovom trenutku kad smo praktički bodovno rasterećeni. Želimo mladog trenera koji želi napredovati kroz klub i voditi računa o razvoju mladih igrača. To je netko tko ima iza sebe nogometno ime i s te strane smo blizu rješenja, a ubrzo ćemo obznaniti njegovo ime. Imamo dosta mladih igrača koje želimo kroz ovu sezonu promovirati. Prije svega tu mislim na Buličića i Katića, a imamo i jednog supertalenta u omladinskoj školi. Riječ je o Borni Ivandi koji je reprezentativac i jako smo ponosni na njega. To su primjeri koji će biti naša budućnost zato u drugom dijelu prvenstva gledamo u smjeru razvoja mladih igrača bez da pati rezultat. Vjerujem da dobar rezultat možemo ostvariti i s njima, a da im to bude i odskočna daska te da se na kraju sezone s tim iskustvom vidi napredak.

Omladinska škola jedan je od temelja za razvoj kluba, a Dugopolje tu ima i dobro razvijenu suradnju s NK Adriaticom. Poznata je to škola nogometa pod vodstvom Franka Bogdana iz koje je izašao niz talentiranih igrača i danas zvučnih imena u seniorskom nogometu.

- Partnerska suradnja s Frankom Bogdanom i Adriaticom apsolutno je pomogla u razvoju omladinske škole. Imamo jednu dobru suradnju iz koje pronalazimo optimalne pozicije za razvoj potencijala kod djece koja se mogu kroz NK Dugopolje dobro razvijati. Naši juniori igraju 1. HNL i jako su konkurentni, a mogu se pohvaliti da smo ove sezone pobijedili Dinamo, dok smo u finalu Kupa Središta Split unatoč porazu od 0:1 odigrali ravnopravnu utakmicu s Hajdukom. Znamo koliko ima potencijala u Hajduku i Dinamu te da se radi o najboljim momčadima u tom uzrastu, a time koliko su naši rezultati vrijedni u toj kategoriji.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Kroz prvu momčad Dugopolja kalili su se brojni igrači Hajduka, a Smodlaka je mišljenja da su od toga dobrobit imala oba kluba. Vide u Dugopolju i danas igrače koji bi imali prostora u njihovoj seniorskoj momčadi.

- Pojedinačno igračkog potencijala svakako da ima. Vid suradnje mora biti na obostrano zadovoljstvo dvaju klubova. Danas imamo i mogućnost dvojne registracije, što je jako dobro za mlade igrače da mogu imati veći broj utakmica. Puno je tih pozitivnih primjera gdje je, ako ćemo iskreno, Hajduk dosta profitirao. Praktički bi dobili gotove igrače koji bi bili spremni za prvoligaški nogomet. S druge strane nama je ta priča bila dobra jer smo ostvarili željene rezultate s tim talentiranim igračima, a neki od njih su kasnije ostvarili inozemne transfere.

Problem travnjaka

Infrastruktura kojom Dugopolje raspolaže bolje je i od one kod nekih prvoligaša, pogotovo kad je riječ o stadionu. No, postoje i tu problemi koji zahtijevaju nova rješenja. Nedavno smo svjedočili utakmici protiv Zrinskog 1664, trenutnog favorita za plasman u HNL, koja se odigrala u gotovo nemogućim uvjetima zbog lošeg stanja natopljenog travnjaka.

- To je ono gdje imamo prostora za poboljšanje. Sigurno da trebamo promijeniti travnjak koji je već desetak godina star. Zub vremena napravi svoje, a na nama je da što prije uložimo u novi. Što se tiče ostale infrastrukture, mislim da imamo jedan prekrasan stadion koji je i danas moderan. Ekipe koje dođu tu se stvarno lijepo osjećaju u prvoligaškim uvjetima. Travnjak je nešto što se može promijeniti, a stadion je jako teško napraviti. Zato hvala svim ljudima koji su dali svoj obol i Općini Dugopolje, koja je bila glavni investitor toga. Hvala im što danas imamo ovakvo zdanje.

Nakon što je Šibenik ispao iz HNL-a jedini prvoligaš iz Dalmacije ostao je Hajduk. Zanimalo nas je kako Smodlaka iz perspektive jednog dalmatinskog kluba, a i kao dopredsjednik te član IO HNS-a vidi razvoj nogometa u Dalmaciji.

- Moje mišljenje je da je Dalmacija dobro zastupljena u elitnom nogometu. Može uvijek bolje i ima uvijek prostora za napredak. Naše središte je jako talentirano i ima uvijek pravih igrača, posebno onih za reprezentaciju. Nositelji smo kvalitete u reprezentaciji i s te strane nema straha za Dalmaciju. Što se tiče klupske strane, primarno je poboljšati infrastrukturu te tako stvoriti bolje uvjete za rad. To je najbitniji segment i mislim da je tu prostor za poboljšanje uvjeta za razvoj djece koja će tako više napredovati, a time klubovi ostvarivati bolje rezultate.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Jedna od odluka Saveza kojom se želi podignuti kvalitetu natjecanja dogodila se određenim promjenama u nižim ligama, smatra Smodlaka. Druga liga je skraćena na 12 klubova i nosi naziv Prva NL, a uvedena je i treća jedinstvena liga koja nosi naziv Druga NL.

- Moram podržati jedinstvenu treću ligu zato što nam je trebao filter klubova. Događalo se da neki klubovi prebrzo dođu do prve lige i onda upadnu u problem, a onda nikome nije lako. Ovako imamo natjecanje koje nije ni jednostavno osvojiti, a klub koji ga osvoji spreman je za Prvu NL. Taj filter tako dobro dođe i to je svakako jedna razvojna liga koja je sufinancirana od HNS-a u vidu pokrivanja troškova gostovanja za klubove. Smatram da je kao takva dugoročno održiva jer klubovi koji dođu na prag prve lige dolaze spremniji. Svaka financijska pomoć jako dobro dođe pa tako i ova po kojoj sve lige imaju istog generalnog sponzora. U današnja vremena teško je pronaći nekoga tko je spreman toliko izdvajati za sport, zato hvala SuperSportu i svakom sponzoru koji ulaže u sport jer takvih nije puno. Vidljiva je dobrobit za klubove i na primjeru TV prava, a to je operacija koju nije bilo lako izorganizirati. Zato i hvala predsjedniku HNS-a Marijanu Kustiću koji je pomogao svim klubovima da tako dobiju značajan financijski benefit. U takvim uvjetima lakše je organizirati posao nama koji vodimo klubove.

Postotci od transfera savezima

Kad smo kod odluka HNS-a, na to nam se nadovezala aktualna tema koja je postala točka prijepora između Saveza i prvoligaša. Radi se o odluci da se jedan posto od transfera izdvaja za županijske saveze koju prvoligaški klubovi vide kao novi namet saveza. Smodlaka je jedan od članova IO HNS-a koji su podržali tu odluku, a odgovorio nam je i zašto.

- Donesena je odluka da će klub na svaki transfer igrača u kojem klub ostvari prihod plaćati jedan posto naknade, a ona će se dijeliti na sve županijske saveze proporcionalno prema broju godina u kojima je igrač nastupao. Postotak se isplaćuje od neto razlike, odnosno ukoliko klub ima obavezu prema nekom drugom klubu taj dio se odbija kao dio prihoda. Primjerice, Dugopolje proda igrača za milijun eura, a ima obavezu prema njegovom bivšem klubu 300 tisuća. Na razliku od 700 tisuća plaća se naknada, odnosno sedam tisuća eura dijele svi županijski savezi u kojima je igrao. Znači radi se o minimalnom dijelu prema županijskim savezima koji su baza sa svojim klubovima od kojih živi hrvatski nogomet. Do prije desetak godina taj postotak je iznosio tri posto i dijelio se na matični klub, županijske saveze i HNS, ali neki ‘moćni ljudi‘ su utjecali da se to ukine. Mislim da je ovo dobra odluka Izvršnog odbora za sve dionike. Možemo još istaknuti primjere igrača koji iz, uvjetno rečeno, manjih klubova odlaze u velike klubove. Ti klubovi su ih morali negdje primijetiti, a u tome pomažu dosta i županijski savezi koji organiziraju razne selekcije i natjecanja. U razvoju tih igrača svi daju obol i ulažu puno sredstava, tako im se dijelom to vrati na ovaj način. Bez baze i matičnog saveza nema dobrog razvoj ni puta. Da sažmemo, to jednostavno taj novac je namjenski da bi se manji klubovi razvijali i bili baze u kojima će veći klubovi pronalaziti i selektirati te mlade igrače.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Ipak, ono što klubove više smeta je da odluka o plaćanju postotka ne obuhvaća samo igrače koji su svoj igrački put započeli u Hrvatskoj. Postotak od prodaje trebaju plaćati i za svakog igrača koji dolazi iz strane države. Drugim riječima da Hajduk sutra proda Fahda Moufija ili Dinamo transferira Takura Kaneka isto platili bi spomenuti postotak.

- Svi ti veliki klubovi su dio sustava i normalno je da na neki način vraćaju i omogućuju da taj sustav i dalje živi. Taj postotak je mali dio toga. Znači svi igrači prije svoje prodaje bili su dio sustava koji im je između ostalog omogućio tu prodaju.

Na kraju je istaknuo ulogu HNS-a u razvoju nogometne infrastrukture, a podvukao je i da u prvoligaškom nogometu sude četiri suca iz Dalmacije.

- HNS je napravio osam hibridnih terena u vrijeme sadašnjeg vodstva i 37 terena s umjetnom travom. U posljednjih nekoliko godina uloženo je preko 15 milijuna eura na nivou cijele države, a uz to je osigurano i 5 milijuna eura financijske pomoći klubovima. Znači pričamo o preko 20 milijuna eura koje je HNS uložio u razvoj nogometa u Hrvatskoj, a u Dalmaciji su nove terene dobili Orebić, Metković, Dugopolje, Šibenik, Pag, a radi se i Stobreč. To je gotovo šest terena u Dalmaciji, a u planu su još dva terena. Uz to iz Dalmacije imamo četiri prvoligaška suca od njih deset. To nikad dosad nismo imali. Ne kažem da je to samo moja zasluga, ali onome tko je dobar omogućeno je da napreduje. Nije sad stvar da sam ja dopredsjednik saveza pa sam pokazao prstom mora taj i taj biti tu. Ti ljudi imaju kvalitetu, ali isto tako je činjenica da su imali i prije tu kvalitetu samo nisu bili tu – zaključio je Smodlaka.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Joško Šupić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Joško Šupić/Cropix

Mario Smodlaka i Dario Mamić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/mario-smodlaka-dugopolje-ima-prvoligaske-ambicije-a-postotci-od-transfera-za-zupanijske-saveze-postojali-su-i-prije-1347584 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b71e71a4f1e3ee861beca58687dddded69e86528 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Hajduku+u+susjedstvu+raste+velika+pri%C4%8Da%2C+Mario+Smodlaka+otkrio+ambiciozni+plan+za+svoje+Dugopolje%3A+%C5%BDelim+probati...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fmario-smodlaka-dugopolje-ima-prvoligaske-ambicije-a-postotci-od-transfera-za-zupanijske-saveze-postojali-su-i-prije-1347584 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fmario-smodlaka-dugopolje-ima-prvoligaske-ambicije-a-postotci-od-transfera-za-zupanijske-saveze-postojali-su-i-prije-1347584 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dopredsjednik hns-a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Domaći nogometdopredsjednik hns-a

Hajduku u susjedstvu raste velika priča, Mario Smodlaka otkrio ambiciozni plan za svoje Dugopolje: Želim probati...

Piše Krešimir Milić
15. prosinca 2023. - 08:58

Dugopolje dugi niz godina uspješno brodi u drugoligaškom društvu, danas službeno Prvoj NL, a po svoj sili prilika istim tempom nastavit će se i ove. Stabilno u tom društvu drži svoju poziciju ovaj dalmatinski drugoligaš, kojem je ova godina bila slavljenička. Započelo je proslavom 70. obljetnice osnutka, a pred sami kraj osigurali su potporu jakog generalnog sponzora Tommyja, dobro poznate tvrtke u Dalmaciji i šire.

Doduše, ostali su bez trenera prije nešto više od tjedan dana. Odlučio je Davor Mladina prihvatiti poziv upomoć iz Rudeša da ih pokuša zadržati u HNL-u. Odlazak jednog od najdugovječnijih trenera u hrvatskom nogometu dogodio se sporazumno nakon šest mjeseci u Dugopolju s riječima hvale na obje strane. Istaknuo je Mladina kako se želi jednog dana vratiti tu i vo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 06:08