StoryEditorOCM

Ovo je bez premca izjava godine vezana uz Hajduk, a njezino proučavanje traži barem nekoliko školskih sati

Piše Pero Smolčić
4. prosinca 2023. - 14:55

Današnji profesori u srednjim i osnovnim školama nemaju problema s izborom tekstova za analizu. Znate ono...

- Učenici, danas imamo analizu pjesme - kaže nastavnica.

A ono svi se uhvate za glavu kad izvuče nekog Cesarića, Ujevića, Galovića... Ajme.

Danas, u moderno doba, nastavnik namjernik može umjesto da kopa po povijesti izvući i neki svježi uradak. A ne mora to nužno biti ni pjesnik/pisac po profesiji, već i bilo koji sportski, nogometni stručnjak.

Recimo, Marko Lozo, godina 35, u svome portfelju ima i jednu utakmicu za kormilom Hajduka. Ne ulazim u njegovo nogometno znanje, Bože sačuvaj. Ali ova zadnja izjava u emisiji Sport Nedjeljom doista je za - analizu. I glavobolje.

Pa ajmo. Kaže Lozo: 

-  Bit ćeš prvak, ali koji su benefiti toga. Hajduk se nepotrebno bavi pričom - prvak. Trebaju se baviti pričom da organiziraju klub na europskoj razini. Nek budu svake godine drugi, ali da taj klub participira ozbiljno u Europi i nek bude drugi. Kao posljedica toga doći će željeni naslov i da bude stabilan klub, a ovako je to na silu.

Pa je i prisnažio:

- Bit će prvaci i što onda? Možda ispadnu u prvom ili drugom pretkolu Lige prvaka, vjerojatno će ispasti. Ili ako ne ispadneš, trebaš dovesti šest ili sedam novih igrača. Koja je to razina kvalitete da se odmah prilagode, to ne postoji.

Znači, bolje je sad, u ovoj sezoni, da Lukša Jakobušić i ostatak društva s Poljuda digne ruke i kaže ‘ajmo bit drugi‘, a onda tako i nekoliko godina, pa ćemo bit stabilni. Pa će tako ‘stabilni‘ biti konkurentni i u Europi. Čekaj malo? Pa zar nije Hajduk već godinama drugi - treći. Po Lozinom bi poučku trebao biti stabilniji nego ikad. 

Zanimljiva je i teza da bolje ne trčati po titulu, nego postati stabilan, godinama biti recimo drugi, pa će onda titula doć‘!? Pazite sad to, odreći se titule kojoj ste blizu, pa onda ići okolnim putevima, nekoliko sezona, ustabiliti se na drugom mjestu, pa je tek onda uzeti. Kakva romantika, zavođenje titule. Kao, titula glumi ‘hard to get‘... 

Ova Lozina teza bi bila još bolja da recimo Hajduk svjesno ode u drugu ligu pa se tamo još više ustabili i onda polako postane konkurentan u domaćim okvirima, pa neka onda grabi dalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:36