StoryEditorOCM
Domaći nogometcrveno svjetlo

Los Angeles ne pušta Stipu Biuka na Europsko prvenstvo: ‘Ne mogu vam opisati koliko mi je žao...‘

Piše Robert Šola/SN
10. lipnja 2023. - 14:59

Stipe Biuk (20) neće igrati Europsko prvenstvo u-21. Los Angeles FC ostao je čvrst u stavu da mu mladi hrvatski napadač treba za prvenstvene utakmice. Veliki je to udarac za mladu reprezentaciju u kojoj je Biuk trebao biti jedan od stožernih igrača.

- Ne mogu vam opisati koliko je i meni žao, ali u klubu su mi jasno poručili da ne mogu ići na Euro, jer im trebam u momčadi. Klub me nije dužan pustiti, s obzirom da nije riječ o seniorskoj reprezentaciji. Gospodin Stipe Pletikosa bio je u stalnoj komunikaciji s klubom, te na sve načine pokušavao ishoditi ‘zeleno‘ za moj dolazak, ali očito nije išlo - kazao je Biuk Sportskim novostima.

Mladi splitski krilni napadač jako se veselio nastupu na Euru.

- Imamo odličnu momčad, koja je u stanju nositi se sa svim suparnikom na turniru. Vjerujem da smo sposobni izboriti i Olimpijske igre u Parizu. Bilo bi fantastično tamo zaigrati, predstavljati Hrvatsku i družiti se s najboljim sportašima svijeta. Žao mi je što me neće biti, jer sam se veselio ponovnom druženju s dečkima, u mladoj reprezentaciji doista imamo odličnu atmosferu. Naravno da je i svako oblačenje hrvatskog dresa poseban trenutak. Baš mi je krivo, bio sam uvjeren da će me klub pustiti. Ovako ću biti veliki navijač Hrvatske.

Nama je žao što nećemo vidjeti koliko ste napredovali u proteklih pet i pol mjeseci boraveći u MLS-u.

- I meni je zbog toga dodatno krivo, jer siguran sam da sam bolji igrač nego što sam bio u prosincu. Tjelesno sam odlično pripremljen, rekao bih da sam i očvrsnuo, osjećam se baš moćno. Volio bih da to mogu pokazati na Euru.

Dolazak u LA očito je bio pun pogodak p opitanju vašeg razvoja?

- Nikada nisam ni sumnjao u svoju odluku, a sada vam samo mogu potvrditi da je odlazak u MLS bio pun pogodak. Ovdje se igra odličan nogomet, izimno brz i pun tempa, jako otvoren. Puno je napadačkih akcija, puno duela, ali i prostora za igru. Atmosfera na stadionima je sjajna, doma igramo u prosjeku pred više od 22 tisuće gledatelja, uvjeti za rad su fantastični, a liga je puna odličnih igrača, kao i mladih igrača s velikim potencijalom.

Ne smeta vam činjenica da još uvijek niste izborili mjesto standardnog igrača momčadi?

- Naravno da bih volio da jesam, ali svi u klubu mi govore da sam novi u ligi, da sam jako mlad i da moram biti strpljiv, te da će moj trenutak brzo doći. Osjećam kako rastem kroz treninge, a i trener mi govori da sam sve bolji i da će mi minutaža rasti. Zato je i odlučio da ne mogu ići na Euro. Uz sve to imali smo i neke kikseve, a naš je cilj obrana naslova prvaka.

Zabili ste dva gola uz jednu asistenciju u 22 nastupa za Los Angeles?

- U dosta tih utakmica ulazio sam s klupe, ali svejedno mi je učinak mogao biti i bolji. Promašio sam u nekim situacijama i u kojima sam realno morao zabiti. Da imam koji gol više na kontu, sigurno bi i minutaža bila veća. S druge strane imam i veliku konkurenciju u momčadi. Bouanga igra sjajno, zabija kao na traci, a odličan je i iskusni Carlos Vela. No, takva konkurencija samo me tjera na dodatni rad, a i sve to mi je potvrda da sam itekako dobro pogodio s odabirom i kluba i lige. Golovi će doći, samo moram biti još odlučniji i još više raditi.

- Oduševljen sam, kao što je oduševljen i kompletan MLS svijet. Messi je najbolji igrač Svjetskog prvenstva odigranog prije sedam mjeseci, Messi je jedan od najvećih u povijesti nogometa. Čitako sam kako je Amerika poludjela za Messijem čim je rekao da stiže. Koliko čujem, sve gostujuće utakmice Miamija su rasprodane, cijene ulaznica otišle su u nebo. MLS je i bez Messija grabio naprijed velikim koracima, ali Messijev dolazak bit će veliki plus za sve. Jedva čekam da početkom rujna odigram protiv Messija, Miami nam dolazi u Los Angeles, bit će to pravi spektakl.

Što očekujete od Messija na terenu?

- Da pokaže zašto je najbolji igrač svijeta. Međutim, neće mu biti lako, jer liga je puna odličnih, brzih i moćnih igrača koji će protiv Messija biti dodatno motivirani.

Pratite li zbivanja na Poljudu?

- Naravno, Hajduk je moj klub i to ništa ne može promijeniti. Drago mi je zbog osvojenog Kupa, on je samo još jedna potvrda da je Hajduk stabiliziran i da raste. Drago mi je i što su se pojavili mladići poput Pušktasa, Sigura, Vuškovića, Prpića... Imaju u Splitu veliku perspektivu, s njima će Hajduk biti još jači - zaključio je Biuk u razgovoru za Sportske novosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 22:08