StoryEditor
Domaći nogometništa od širenja

‘Liga 10 pokazala se punim pogotkom‘: završen je prvostupanjski postupak licenciranja, propusnicu nisu dobili Inter i Orijent

20. svibnja 2020. - 08:19
Željko Hajdinjak/HANZA MEDIA

Predsjednik HNS-a Davor Šuker dočekao je ‘’na volej’’ klubaške inicijative o proširenju Prve HNL (‘’poradi upitne regularnosti zbog prekida drugoligaškog natjecanja’’).

- “Liga 10’’ pokazala se punim pogotkom. Stoga ćemo ostati vjerni tom formatu i u budućnosti. Naš je trenutačni cilj uspješno završiti natjecanje – konstatirao je čelni čovjek nogometne organizacije.

A kako bi ‘’liga 10’’ mogla izgledati iduće sezone nazire se i prije početka završnog dijela prvenstva (posljednjih deset kola).

Završen je, naime, prvostupanjski postupak licenciranja, ali HNS još nije obznanio službenu informaciju. Neslužbeno, Odjel za licenciranje HNS-a ‘’podijelio’’ je deset prvoligaških dozvola za natjecanje u sezoni 2020/21. Licence su dobili – Dinamo, Rijeka, Lokomotiva, Hajduk, Osijek, Gorica, Slaven Belupo, Istra 1961 i Šibenik.

Dakle, propusnicu za natjecanje u elitnom društvu nisu dobili Inter i Orijent (kao drugoplasirani klub Druge HNL, koji bi trebao igrati kvalifikacijsko razigravanje s devetoplasiranim prvoligašem). Drugi rok 28. svibnja Spomenuti klubovi nisu ispunili financijske kriterije (iako su isti zbog pandemije bitno ublaženi).

Riječki Orijent nije ispunio niti kriterij infrastrukture budući da prijavljeni stadion (Kantrida) nije doveo do natjecateljske funkcije.

- Istina je da od pet kriterija za dobivanje licence nismo ispunili – financijski. Praktički smo sve platili ili s vjerovnicima postigli nagodbu, ali neke slučajeve nismo uspjeli proknjižiti. To ćemo sigurno učiniti u razdoblju do drugostupanjskog postupka. Inter će imati licencu za narednu sezonu – uvjeren je direktor kluba Branko Laljak.

- A drugostupanjski bi postupak licenciranja trebao započeti 28. svibnja. Spomenuti je datum ujedno i krajnji rok za podnošenje žalbi na prvostupanjske odluke. Žalbeno tijelo HNS-a (kao organ drugog stupnja u postupku licenciranja) konačni će pravorijek glede izdavanja licenci donijeti (najkasnije) do 15. lipnja.

Druga liga s 18 klubova je upitna

Prva HNL će dakle i iduće sezone brojati deset klubova. No, što će biti s Drugom HNL? Odlukom o prekidu natjecanja Izvršni odbor HNS-a istovremeno je promovirao i proširenje Druge HNL na 18 klubova u sezoni 2020/21. No, otvoreno je pitanje – može li 18 klubova u ovom trenutku uopće ishoditi licencu za natjecanje u drugom stupnju?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2021 21:57