StoryEditorOCM
Domaći nogometiskusni centarfor

Lider HNL-a korak do objave velikog posla, bivši dinamovac kao da je stvoren za Rijeku

Piše Siniša Lončar/SN
31. siječnja 2024. - 07:57

Vijest koja se u medijskom prostoru objavom u SN zakotrljala još dok su riječki nogometaši proslavljali netom izborenu pobjedu u jubilarnom 100. jadranskom derbiju usred rasprodanog Poljuda, uskoro bi trebala dobiti i službenu potvrdu - Mirko Marić na korak je od HNK Rijeke i povratka u SuperSport HNL, pitanje je samo kojeg će dana (vrlo vjerojatno danas!) ovog tjedna posao i formalno biti zgotovljen, a stasiti napadač dobiti pravo nastupa za svoj četvrti po redu hrvatski klub - pišu Sportske novosti.

Idealan tajming

Doduše, za Dinamo, čiji je član bio gotovo četiri sezone (iz Širokog Brijega stigao je u Zagreb na početku sezone 2014./2015.), nikad nije upisao službeni nastup, za razliku od Lokomotive, u kojoj je bio na posudbi, odnosno, Osijeka, gdje je proveo svoje najbolje dane karijere, s nekadašnjim riječkim “killerom” Antoniom Mirkom Čolakom podijelio titulu najboljeg strijelca prvenstva.

To što se sama vijest pojavila nakon slavlja protiv Hajduka ne znači da je posao pokrenut taj čas, predsjednik Mišković nije poznat da poslovne odluke, a dolasci novih igrača u većinski privatni klub to jesu, radi naprasno ili pod dojmom. Možemo eventualno govoriti o “tajmingu” plasiranja same informacije, koja nam je neslužbeno potvrđena iz kluba u smislu da je ona stigla kao šlag na tortu sjajnog ulaska Rijeke u prvenstvo, odnosno, nakon dvije gostujuće pobjede i zasjedanja na čelno mjesto lige.

Dolazak jednog od svojevremeno najboljih napadača lige, a koji je uz to i već iskusan 28-godišnji igrač, sigurno se čini kao dobar potez riječke sportske politike, posebice ako se zna da ova momčad ima jako puno kvalitete, a da joj možda najviše nedostaje rutine, odnosno, iskustva kako bi se ravnopravno upustila u borbu za naslov prvaka. Osim toga, Marić je u Monzi, aktualnom Serie A ligašu, ove sezone upisao svega 10 utakmica, odnosno, proveo je tek 279 minuta na terenu i jasno je da nije u prvom planu kod trenera Raffaelea Palladina, postigavši pritom svega jedan pogodak i to protiv Cagliarija.

Njegov CV trenutno izgleda kao – stvoren za Rijeku. Napadač je koji se podjednako dobro snalazi u kaznenom prostoru, ali i izvan njega, dovoljno je visok (188 cm) da može ostvariti osjetnu prednost u zračnim duelima i udarcima glavom, a vrlo je vješt i s loptom u nogama na zemlji, no ono što je možda najbitnije u cijeloj ovoj priči – nema kontinuitet igara, odnosno, doživio je svojevrsni zastoj u razvoju vlastite karijere.

image

Mirko Marić

AFP

Instantno donosi vrijednost

Ne bi Mirko Marić bio prvi, a sigurno niti posljednji igrač koji je svoju karijeru revitalizirao na Kvarneru, a njegova velika prednost je činjenica da bi mogao postati vrijedan kotačić Rijeke - odmah. Upravo je to ono o čemu je nedavno pričao i sportski direktor Darko Raić-Sudar. Rijeka u zimskom prijelaznom roku nije htjela dovoditi igrače koji bi se morali prilagođavati ligi i prolaziti neki duži period adaptacije. Marić u HNL-u ima ravno respektabilnih 170 odigranih utakmica, u kojima je postigao 62 pogotka, na što je još dodao i 25 asistencija.

Dovoljno je iskusan i dovoljno poznaje ligu da bi instantno donio vrijednost više Rijeci, a bude li se njegova karijera razvila u smjeru u kojem to svi žele, još će uvijek imati vremena ostvariti neki transfer iz Rijeke, gdje bi vrlo lako mogao postati jedan od ključnih igrača.

Niti njegova trenutačna forma ne bi trebala biti problem. Naravno da treninzi nisu isti kao i utakmice, no činjenica je da je Marić prošao kompletne pripreme s Monzom i da je zadnje natjecateljske minute odigrao prije nekoliko dana (45 minuta) u gostujućem porazu Monze protiv Empolija (0:3).

U svakom slučaju, trener Sopić uskoro bi mogao imati slatke brige kada je u pitanju riječki centarfor, a Franjo Ivanović dobiti još jednog konkurenta u napadu, od kojeg će itekako imati što naučiti. Činjenica jest da Ivanović u nastavku prvenstva nije na razini koju je prikazivao većim dijelom prošle polusezone, što je i normalno s obzirom na njegove godine, kao i na činjenicu da je iza njega prva seniorska polusezona. Naravno, ne treba nikako otpisati niti probuđenog Jorgea Obregona, čije su dvije posljednje utakmice vjerojatno i najbolje u bijelom dresu otkako je stigao iz Varaždina...

HOĆE LI RUJEVICA BITI RASPRODANA ZA ISTRU?

Ulaznice za predstojeći derbi della Učka u okviru 21. kola SuperSport HNL-a (nedjelja, 15 sati) svi zainteresirani navijači Rijeke mogu kupiti online ili na zapadnoj blagajni kampa radnim danima od 16 do 20 sati, te u subotu od 9 do 13 sati. U nedjelju, na dan utakmice, zapadna blagajna bit će otvorena od 12 sati, a istočna, ako za nju ostane raspoloživih mjesta, od 13 sati.

S obzirom na veliki broj pretplatnika i pojačani interes gledatelja koji žele nazočiti igrama aktualne prvoplasirane momčadi lige, nitko se ne bi iznenadio da se predstojeći susjedni derbi odigra pred – rasprodanim stadionom Rujevica. Više o cijenama ulaznica možete saznati na klupskim web stranicama ili na ulaznice.hr.

OBREGON JE POKAZAO KAKO SE BORI ZA GRB RIJEKE

Trener Željko Sopić u radijskom se eteru još jednom osvrnuo na veliku pobjedu Rijeke protiv Hajduka.

- I dalje mislim da nismo bili loši to prvo poluvrijeme. Pričali smo na poluvremenu, treneri su mi rekli da smo Izgledali bolje, mislimo da možemo, no morali smo dati neku reakciju. Nije bio prilika, ali je Hajduk vodio 1:0, nismo dobro napadali dubinu. No., ne mogu nikome ništa nikome prigovoriti, odigrati 102 minute nakon onakve utakmice u Gorici, to mogu samo prave momčadi. Fruk i Pjaca su nam tražili zamjene, čak je i Obregon osjetio nešto na zadnjoj loži, no moram ga pohvaliti za ovu i prošlu utakmicu, tako se bori za grb Rijeke, svaka mu čast.

MARIĆEVI KLUBOVI

Široki Brijeg (BiH)

Dinamo Zagreb (Hrvatska)

Lokomotiva (Hrvatska)

Videoton (Mađarska)

Osijek (Hrvatska)

Monza (Italija)

Crotone (Italija)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:31