StoryEditorOCM
Domaći nogometstipe bačelić-grgić

Legenda HNL-a iz kopački u odijelo: ‘Pregovori su mukotrpni, nije lako slomiti nekog ambicioznog nogometaša‘

Piše Ivo Mikuličin
18. srpnja 2024. - 10:59

Ovog ljeta je 37-godišnji veteran Stipe Bačelić Grgić relativno brzo iz kopački uskočio na važnu funkciju na gornjem katu Šubićevca. Postao je, kako kaže službena funkcija, prvi asistent sportskog direktora Marija Brkljače. S posebnom zadaćom skautiranja mladih igrača u dalmatinskoj regiji. Razgovor sa Stipom, poznatim i kao najvećim Funcutom među nogometašima Šibenika, bio je itekako obojen dobrim vibracijama.

- Poznata vam je stara poslovica kako tiha voda brege dere. Tako sportski direktor Mario Brkljača i ja radimo uporno u tišini. Bez pretjeranih, javnih obećanja, ali silno uvjereni kako ćemo za novu sezonu okupiti kvalitetnu momčad – počeo je Stipe.

Naš sugovornik imao je samo riječi pohvale za svog šefa Brkljaču, posebice akcentirajući njegovo dosadašnje nogometno iskustvo. Na travnjaku i oko njega.

- Imamo, ne pretjerujem, super-suradnju, iskrenu komunikaciju na visokoj razini. U svakom kontaktu s Marijom osjećam njegovo bogato iskustvo. Ne samo u igračkom smislu, već i ono na sportskim funkcijama, koje je dosad obavljao. Stoga ga doživljavam kao svojevrsnog mentora. S uvjerenjem da će ta suradnja u idućim danima, tjednima i mjesecima samo rasti, biti još kvalitetnija – uvjeren je Bačelić Grgić.

image

 Stipe Bacelic Grgic

Niksa Stipanicev/Cropix

Stipe je imao, očito, i spreman odgovor na našu tezu kako pomalo kasni popunjavanje igračke križaljke na Šubićevcu. Točnije, da su neke pozicije u momčadi i dalje otvorene, a početak prvoligaške utrke sve bliži.

- U pravu ste, kad tvrdite da su nam novi vezni i obrambeni igrači temeljna zadaća. U tom smislu radimo cijeli dan, bez odmora. Riječ je o dugim, gotovo mukotrpnim pregovorima. Ne, nije lako slomiti nekog ambicioznog nogometaša, koji sanja inozemne angažmane, u pokušaju da odjene šibenski dres. Katkad smo sretni, ako se pregovori pomaknu za samo 1 posto- objašnjava Stipe.

Bačelić je silno uvjeren kako su prva, zvanična pojačanja, bivši reprezentativac Ivan Santini i mladi Crnogorac Ognjen Bakić pun pogodak za trenera Marija Carevića.

- Ima više razloga da vjerujemo kako je nadareni Crnogorac Ognjen Bakić dobro rješenje za šibenski vezni red. Kao „šestica“ ili „osmica“. Valja poći od logične postavke kako ga prokušani Nenad Bjelica ne bi vodio iz Osijeka u Tursku da ne vjeruje u njegov potencijal. Odluku o dolasku Bakića donijeli smo i poslije skautiranja njegovih igara. Vjerujemo da će nam njegova pokretljivost, duel –igra i „pristojna“ tehnika dobro doći u konačnom slaganju udarnog sastava. A Santini? O njemu ne treba trošiti puno riječi. On je ogledni primjere nogometnog profesionalca, koji svojim odnosom prema treninzima može biti uzor svim mladim igračima – detektirao je naš sugovornik prva šibenska pojačanja.

image

Ognjen Bakić

Hnk Šibenik

Podmetnuli smo mu priču o propaloj zamisli o posudbi mladog Dinamovog veznjaka Luke Vrbančića, te još nekim neostvarenim šibenskim željama.

- Što se tiče eventualnih posudbi mladih nogometaša iz najboljih hrvatskih klubova ostajemo pri izjavi našeg gazde Željka Karajice „kako Šibenik nije ni sa kim u svađi, te je otvoren za suradnju sa svim klubovima“. Druga je, pak, tema koliko su realne posudbe nadarenih igrača poput spomenutog Vrbančića – kratak i jasan je Stipe.

S miljenikom Funcuta ozbiljno smo pričali i prije njegova službenog imenovanja za prvog suradnika sportskog direktora Marija Brkljače. U doba, kad se glasno razmišljalo samo o tome da Bačelić skautira mlade igrače. I dočekali neslužbenu izjavu „kako će u novoj sezoni juniorska momčad Šibenika biti osjetno kvalitetnija i perspektivnija od prošlosezonske“.

- Sad sam još uvjereniji u tu svoju tezu. Naime, u međuvremenu smo na Šubićevac doveli još četvoricu nadarenih nogometaša iz naše, dalmatinske regije. Vjerujem da će trener juniora Ivica Vastić biti zadovoljniji u novoj sezoni. U tom smislu siguran sam da istinske prijatelje kluba raduje imenovanje Marka Kartela za šefa omladinskog pogona. Bolje rečeno, da će njegov dolazak na tu odgovornu funkciju značiti i veću razinu rada s mladima – (ne)izravno hvali svog bivšeg suigrača naš sugovornik.

Nismo, međutim, dobili izravan odgovor na sve glasniju ćakulu „kako će šibenske kadete preuzeti još jedan bivši prvotimac i Stipin suigrač Meša Alispahić“.

- Alispahić je šibenski zet i igrač, koji je ostavio više nego „pristojan“ trag u nogometnoj povijesti Šubićevca. Dapače, njegovo se ime vezuje za najveće uspjehe Narančastih u posljednja dva desetljeća. Još uvijek vam ne mogu službeno potvrditi da će on biti trener kadeta. Međutim, mogu vam sa sigurnošću kazati kako ćete se ugodno iznenaditi kad u novoj sezoni vidite neka pomalo zaboravljena, ali zaslužna šibenska nogometna imena u radu na travnjaku ili u ćakulama na gornjem katu klupskog doma – najavljuje Bačelić „povratak otpisanih“ na Šubićevcu.

Kao mačak od vruće kaše bježali smo od središnje šibenske nogometne teme ili izgleda Šubićevca u novoj prvoligaškoj sezoni.

No, dobre vibracije nisu napuštale našeg sugovornika ni u razglabanju oko te silno osjetljive materije.

- Siguran sam da ćemo imati momčad, sposobnu za prvoligašku stabilizaciju. Više ambicije i ciljeve odgodit ćemo za kasnije godine.

A da nas ove sezone čeka velika borba, to znadu i ptice na grani. No, temeljna je želja da učinimo zadovoljnim naše navijače – jasan i glasan je Stipe.

image

 Stipe Bacelic Grgic

Damir Skomrlj/Cropix

Tako nas je (ne)izravno uveo u temu, koju smo apostrofirali na početku teksta, a koja sugerira da je Stipe Bačelić Grgić oduvijek bio miljenik šibenskog navijačkog puka i najveći Funcut među nogometašima na Šubićevcu.

- Ne, ne bježim od svoje uloge žestokog Funcuta. Dapače, ona me prisiljava da na novoj funkciji, u figurativnom smislu, dadem i više od 100 posto. Pa, ne mogu se kao dijete Šubićevca i iskreni pobornik kluba ponašati kao „obični“ prolaznik – završio je Stipe.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 21:49