StoryEditorOCM
Domaći nogometnedodirljiv

Kramarić je zabio 120, Šuker 114, ali treći je Hrvat zabio najviše golova u nekoj od Liga petice, evo tko je Crolgeter

Piše David Kapetanović
21. listopada 2024. - 21:04

"Mario, probudi se!" zazivali su prije ovog vikenda talijanski portali bliski Bergamu i njegovoj Atalanti. 

Bili su pozivi na buđenje upućeni Mariju Pašaliću, sedam kola talijanskog prvenstva je prošlo, uz to još dva susreta Lige prvaka, a nije Pašalić nijednom zabio. 

Sam je "kriv", može se reći. Da hrvatski veznjak ne igra sjajno već godinama, ne bi se mediji s Apenina odmah prepali, uzbunili kada prođe kojih mjesec dana bez da se priključio strijelcima.

E pa, kao portalima u inat, probudio se Mario, odmah u 7. minuti zabio Veneziji u 2:0 pobjedi Atalante.

Poseban je to gol bio za Marija, ne samo što mu je jubilarni 50. u prvenstvu, nego ga je pogodak učinio i hrvatskom rekorderom u Italiji. Nitko iz Lijepe Naše nije više golova zabio u Serie A.

image

Ante Budimir, Kamil Piątkowski, Mario Pašalić, Maxi Oyedele

Damir Krajač/Cropix

Ponukalo nas je to na razmišljanje, kako se kreću hrvatski rekorderi u ostalim ligama petice? Istina da nije broj golova najbolje mjerilo kvalitete, ali zanimljivo je vidjeti koji su Hrvati najčešće tresli mreže na najvišim pozornicama. Svi podaci mogu se naći na stranicama Transfermarkta.

Što se Italije tiče, Pašalić je za vikend preskočio Ivana Perišića, koji je u Interu zabio 49 golova. Slijede Nikola Kalinić, Igor Budan pa Alen Bokšić. U top 5 se nije uspio "ugurati" Mario Mandžukić, zabio je 31 gol u dresu Juventusa.

Nisu Hrvati u Premier ligi nešto posebno briljirali u napadačkom dijelu. Najučinkovitiji je bio Nikica Jelavić s 30 golova, slijede ga Alen Bokšić, Ivan Klasnić, Niko Kranjčar pa Luka Modrić. Nismo ovdje uračunali Branka Strupara, preuzeo bi Modriću peto mjesto, ali 1999. je dobio belgijsko državljanstvo te igrao za reprezentaciju Belgije. Ipak, zaslužuje napomenu.

U Španjolskoj nema ravnoga Davoru Šukeru, 114 puta zabijao je u prvenstvu kao igrač Seville i Reala. Na drugom mjestu je Ante Budimir, nedavno je preskočio Ivana Rakitića. Zanimljivo, ponovno je Luka Modrić na granici. 

U Njemačkoj jasno, dominira Andrej Kramarić, već legenda Hoffenheima, a prate ga Ivica Olić i Mario Mandžukić.

image

Skoblar i Slaven Bilić

Ostala nam je tu još francuska liga, Ligue 1. Listu predvodi Josip Skoblar, legenda Marseillea. Na Azurnoj obali proveo je šest godina, 151 gol zabio u prvenstvima, a kasnije je cijelo desetljeće bio ambasador kluba. Ipak, valja spomenuti, u vrijeme kada je Skoblar dominirao u Marseilleu, nije francuska liga bila u pet najjačih. Vremena su se promijenila, odnosi snaga nisu isti kao i prije. Danas je pod normalno, francuska liga spada u "pet", pa time Skoblar sjeda na vrh Hrvata u Ligama petice po golovima. 

Nije u zadnje vrijeme bilo u Francuskoj vrsnih hrvatskih golgetera, pa tako i ostale pozicije na tablici zauzimaju igrači iz starije generacije, Zlatko Vujović, Drago Vabec, Ardian Kozniku, Aljoša Asanović.

Same legende na listama, a valja posebno izdvojiti Alena Bokšića i Ivana Klasnića, koji su se smjestili u "top 5" u dvije lige. 

Najbolji hrvatski golgeteri u Ligama petice

Premier liga:
Nikica Jelavić 30
Alen Bokšić 22
Ivan Klasnić 20
Niko Kranjčar 20
Luka Modrić 13

(Branko Strupar 15)

LaLiga:
Davor Šuker 114
Ante Budimir 61
Ivan Rakitić 60
Alen Peternac 55
Janko Janković 41

Bundesliga:
Andrej Kramarić 120
Ivica Olić 72
Mario Mandžukić 53
Mladen Petrić 51
Ivan Klasnić 50    

Serie A:
Mario Pašalić 50
Ivan Perišić 49
Nikola Kalinić 44
Igor Budan 44
Alen Bokšić 34

Ligue 1:
Josip Skoblar 151
Zlatko Vujović 62
Drago Vabec 46
Ardian Kozniku 31
Aljoša Asanović 30

image

Josip Skoblar

Luka Gerlanc/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. listopad 2024 21:04