StoryEditor

‘Korporacija‘ je 2015. spasila Osijek, a da nije, Bjelica danas vjerojatno ne bi bio trener tog kluba, niti bi Mađari uložili u njega

4. svibnja 2021. - 20:12
Zdravko Mamić je 2015. u Gradski vrt poslao Ivu Šuška koji je Osijek spasio da ne ispadne iz ligeGoran Mehkek/Arhiva/Cropix

Što je to korporacija? Spomenuti pojam ekonomisti će definirati kao udrugu stvorenu radi zaštite, očuvanja ili postizanja ekonomskih probitaka u nekom gospodarskom području.

Pravnici će prisnažiti da je posrijedi udruga ili organizacija koja kao pravna osoba zastupa interese svojih pripadnika, štiti njihova prava, te ostvaruje određene ciljeve.  

No, što je korporacija u hrvatskom nogometu? Prema prvotnom, slobodnom tumačenju Nenada Bjelice to je ‘’poslovni odnos’’ Dinama i Rijeke. Kako trener Osijeka često istupa u javnosti tako se i spomenuti pojam širi, pa su u dodatnom definiranju korporacije obuhvaćeni svi klubovi, u kojima Dinamo na posudbi ima igrače. Dakle, svi izuzev Osijeka i Hajduka. 

- Jel’ vas usrećila korporacija? Pi... vam materina! Je... vas korporacija – žestio se Bjelica na Rujevici nakon utakmice s Rijekom (0:0). 

Teze Nenada Bjelice podijelile su nogometnu javnost. Jedni ga doživljavaju (najvećima navijači Osijeka) kao ‘’nogometnog Robina Hooda’’, borca za čistoću odnosa u hrvatskom nogometu i ukidanje monopola jednog kluba – zagrebačkog Dinama.

Čini se međutim da je više onih koji Bjelicu doživljavaju kao licemjera i demagoga (budući da je prozvao sve koji imaju bilo kakve aranžmane s maksimirskim centrom moći). Njihova argumentacija poprilično je jednostavna: taj isti Nenad Bjelica donedavno je (kao Dinamov menadžer) bio visokopozicionirana osoba u sustavu korporacije, protiv koje se navodno bori. Još su svježa i sjećanja na kočijaški ispad Bjelice u Gradskom vrtu (u veljači prošle godine) kada je psovao suce kao trener Dinama, jer su ga ‘’pokrali’’ protiv Osijeka!? 

Začudno je međutim da jeftinim populizmom aktualni trener Osijeka otvara Pandorinu kutiju i stvara nepotrebne neprijatelje. Priča Nenada Bjelice može biti zanimljiva samo neupućenima i onima s kratkim pamćenjem. Naime, ne tako davno Osijek je opstao u prvoligaškom društvu isključivo zahvaljujući toj i takvoj korporaciji...

Bilo je to godine 2015. kada se osječki klub nalazio pred totalnim kolapsom. Bez novca, bez igrača, bez rezultata... Osječki gradonačelnik Ivica Vrkić učestalo je pohodio Maksimir i u redu čekao na audijenciju kod Zdravka Mamića. Tadašnji čelnik Dinama nikada nije skrivao sklonost spram osječkog kluba.

Uostalom, jedno razdoblje dužnosničke karijere Mamić je obnašao funkciju sportskog direktora NK Osijek (u vrijeme dok je gradonačelnikom i predsjednikom kluba bio Branimir Glavaš). 

Mamić je sasvim konkretno pomogao Osijeku: iz Dinamove škole u Gradski je vrt poslao Ivu Šuška! Kada je 11. veljače 2015. došao u Gradski vrt, Šušak je preuzeo klub na posljednjem mjestu HNL-a; poslije 20 odigranih kola Osijek je imao svega 15 bodova.

U preostalih 16 kola Osijek je osvojio 21 bod i zauzeo na kraju natjecanja – 8. mjesto. To su činjenice. Je li Mamić na još neke (nevidljive) načine pomogao Osijeku? Danas o tome u Gradskom vrtu nerado govore...

Dakle, da se 2015. tzv. korporacija nije uključila u projekt spašavanja Osijeka malo je vjerojatno da bi Bjelica uopće danas bio trenerom tog kluba. Još je manje izvjesno da bi mađarski kapital bio zainteresiran za ulaganja u drugoligaški hrvatski klub? A pampas bi jamačno ostao samo pojam iz botanike...

Mamić im napunio praznu blagajnu

Osijek je u sezoni 2014/15. očuvao prvoligaški status, ali u blagajni i dalje nije bilo – za biber. U opskurnom igračkom kadru Mamić je ipak pronašao jednog igrača kako bi realizirao transfer i sanirao dugove u Gradskom vrtu.

Dinamo je angažirao Bornu Barišića iako mu de facto nije bio potreban. Konačno, za maksimirski klub Barišić je odigrao samo jednu utakmicu prije nego je proslijeđen – u Lokomotivu.  

A gdje je u vrijeme najveće egzistencijalne drame osječkog kluba bio Nenad Bjelica? On je u to vrijeme trenirao talijansku Speziju. Posredno je dakle, Bjelica bio članom korporacije, odnosno njenog talijanskog ogranka.

Naime, spomenuti talijanski B ligaš i Rijeka imali su premrežene interese kroz vlasničke odnose talijanskog biznismena Gabriellea Volpija i Damira Miškovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2021 20:12