StoryEditorOCM
Domaći nogometgodinu dana do sp-a

Koga će izbornik Dalić povesti u Katar? Na radaru je mnogo imena, kostur reprezentacije se zna, a ovo je putokaz za razmišljanje...

16. studenog 2021. - 10:56

Godinu je dana do Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru i kako je sudac Danny Makkelie odsvirao sretan kraj za naše, plasman na Mundijal, počelo je ne samo odbrojavanje do nove najveće nogometne smotre, nego je počela i utrka tko će se sve naći na popisu izbornika Zlatka Dalića.

Kakav je samo preokret nastao u okruženju i dojmu oko naših “vatrenih”. Kad se samo sjetite otužnih priredbi u Rijeci protiv Cipra i Malte (unatoč pobjedama) i zebnje pred Euro, nitko ne bi rekao da ćemo najesen uživati u trijumfalnom pohodu kroz kvalifikacije sve do novog plasmana na najveću scenu.

I ne samo to, naš izbornik Zlatko Dalić opet je divan i krasan i uspio je – čini se - obaviti u hodu i ono najteže: tihu smjenu generacija, a da rezultat ne pati. Dapače, rezultat je sjajan!

Najednom je tu u ešalonu potencijala čitav niz mladih koji nadiru, premda – a to moramo istaći – iznad svih njih stoji i dalje iskusni korifej svih trijumfa, a to je Luka Modrić.

Najvažnija vijest jest potvrda da Luka traje i dalje, kao “duracell” i da će nas voditi sve do Katara, a to znači još 365 dana. I nikoga nije briga što je u rujnu navršio 36 godina. Vijek nogometaša se produžio.

Koga sve na popisu ima Zlatka Dalić? S kojim imenima sve barata? Koga bi poveo u Katar u ovom trenutku? Na radaru je mnogo imena, kostur se zna, a ovo je putokaz za razmišljanje. Ujedno i saznanje da je dugo razdoblje od godinu dana i da se bilo tko još može nametnuti, bljesnuti, sazriti...

VRATARI

1. Grbić, 2. Livaković, 3. Ivušić (u priravnosti: Sluga, L. Kalinić)

Ivo Grbić je bio vrlo pouzdan i bio je to pogodak da Zlatko Dalić uz sugestiju Marijana Mrmića dade šansu 25-godišnjem Splićaninu. Odluka hrabra, ali i logična jer Dominik Livaković nije u formi kao ranije, ali Livi je tu i sigurno je i dalje veliki kandidat za jedinicu. Čini se da tu nema glavobolje, jer u pričuvi je i Ivica Ivušić koji će zaliječiti ozljedu, a osim Simona Sluge ne zaboravimo na Lovru Kalinića koji u Hajduka može zaredati sjajnim obranama i vratiti se u najuži izbor, zbog čega se i jest iz Aston Ville vraćao u Poljud.

Grbić na golu na Malti i onda protiv Rusije novi je dokaz da je i Dalić okrenuo ploču i postao hrabriji. Kako je sam priznao, pojačao je kriterije...

DESNI BEKOVI

1. Juranović, 2. Stanišić (Vrsaljko)

Konkurencija se ne čini osobito obilata, recimo protiv Rusa se u promjeni umjesto Josipa Juranovića na beku našao Josip Brekalo, no to su prinudne rošade, forsiranje napada. Juranović je čvrsto zgrabio svoje mjesto koje je ozljedom i neigranjem ispustio Šime Vrsaljko.

Iskusni Zadranin se može vratiti, ali ne kroz reprezentaciju, nego igrama u klubu. Pa se tako nova akvizicija iz Bayerna Josip Stanišić pojavio kao dobrodošlo rješenje. I ne samo alternacija. Čim igra u Bayernu to mu je velika referenca, no u utakmici s Rusima Juranović je dobio prednost.

STOPERI

1. Gvardiol, 2. Lovren, 3. Ćaleta Car, 4. Vida, 5. Pongračić (Uremović, Škorić, B. Šutalo)

Joško Gvardiol je izbio u prvi plan i postao neprikosnoveni broj 1 među stoperima. Od mučenja na lijevom beku na Euru ljetos, bilo je jasno da je Gvardiol u biti stoper i da ga treba staviti na prirodnu poziciju. U to ime bila je prije Rusije jedina dvojba hoće li mu se u paru pridužiti iskusni Dejan Lovren ili pak opet Duje Ćaleta Car koji nadire igrama za Olympique Marseille.

Domagoj Vida je pao u drugi plan, a od onih koji nadiru bitan je uzlet Marina Pongračića kojemu Dalić vjeruje u perspektivi. Filip Uremović može bit i desni bek, iskusni Mile Škorić je tu već bio, u Veroni je kod Igora Tudora Metkovčanin/Osječanin Boško Šutalo...

LIJEVI BEKOVI

1. Sosa, 2. Barišić (D. Bradarić, Melnjak)

Borna Sosa je izborio svoje mjesto, ne igra za Nijemce nego za svoju prirodnu reprezentaciju i nije li mogao dobiti šansu i ranije, pa da ne bude uopće te „njemačke priče”? No, ona je za nama, kako i sam Sosa reče na pressici, ne treba se na to vraćati.

Sad je Sosa u prednosti i ispred svoga imenjaka Borne Barišića, uzeo je mjesto. To je taj „zeleni val” Zlatka Dalića. Šteta što je negdje zastao, izgubio se Domagoj Bradarić koji ne igra u zadnje vrijeme za Lille, a u nekoj projekciji možda bude kandidirao Dario Melnjak, sad u Hajduku.

ZADNJI VEZNI

1. Modrić, 2. Brozović, 3. Kovačić, 4. Jakić (Sučić, T. Bašić, Moro)

Na poziciji zadnjeg veznog smo najjači, jer nema nitko jači tandem od našega Modrić – Brozović i još kad Luki i Marcelu dodate Matea Kovačića, to su tri „karika” što bi rekli kartaši, i te kakva aduta, ne treba o tome ni dodatno pričati.

Snagom talenta što su ga prepoznali i Nijemci i odveli ga u Bundesligu nameće se bivši splitovac Kristijan Jakić, Imoćanin, rođenjem Splićanin. Ako vodi četvoricu zadnjih veznih, dupli tandem, tu nema dvojbi, a iz prikrajka je tu Luka Sučić, prekobrojni sad u Splitu, te Toma Bašić i Nikola Moro koji nisu ovom prigodom bili u kadru, ali su tu, rekli bismo, blizu i ovisni kakvu će imati godinu ispred sebe, mogu li poremetiti već etablirane vrijednosti.

DESNO KRILO

1. Brekalo, 2. Majer, 3. Ivanušec

Može tu zaigrati i Nikola Vlašić, kao s Rusima, ali on je po nama “desetka”, šteta je Niksija gurati na krilo. Ima tu igrača koji se preklapaju, pa mogu i ovdje i ondje, ali što se tiče pozicije na desnom krilu tu su nominirani bivši i sadašnji dinamovci, Josip Brekalo, pa Lovro Majer koji je bljesnuo na Malti (a nije imao ni pretpoziv), te Luka Ivanušec, rodom iz Varaždina koji je već na Euru ima svoje zapažene minute.

Može se Perišića staviti na desno, pa na lijevo tražiti druga rješenja, tako da je teško sve to strogo ukalupiti, ali na desnoj strani ova trojica figuriraju.

‘DESETKA’, IZA NAPADAČA

1. Pašalić, 2. Vlašić, 3. Livaja

Teško nam ih je nominirati kao jedan, dva, tri jer je to nezahvalno, ali recimo da je sad Mario Pašalić dohvatio standardnost iz Atalante. Onda je tu Nikola Vlašić koji može igrati i lijevo i desno, ali mu je ovo prava pozicija, samo da se ustali u novoj epizodi u Engleskoj, tvrdi se da će tek sad igrati najbolji nogomet karijere.

Tu je svakako i Marko Livaja, veliko osvježenje tijekom cijele 2021. godine, otkako se god vratio u dres Hajduka i koji je svaki novi Dalićev poziv u reprezentaciju opravdava. Nametnuo se kao posebna klasa. I on može i malo straga i sasvim naprijed. Polivalentni su sve to ofenzivci.

LIJEVO KRILO

1. Perišić, 2. Oršić (Lovrić, Biuk)

Ivan Perišić je poput Modrića već etablirana vrijednost, nećemo reći “stara kost”, ali on iznad tridesetih igra sjajno i čeka ga još jedan ugovor karijere, sad kad mu istekne obveza kod Intera na ljeto. Ivane, Ivane, zazivala ga je splitska publika, od njega se baš puno očekuje.

On može i na desno, zatreba li, dok se Mislav Oršić nametnuo kroz Dinamo ove godine baš kao i Livaja kroz Hajduk. Postigao je Oršić neke čudesne golove, s lijeve strane, bio joker s klupe na Euru i svakako je tu. Kristijan Lovrić iz Gorice je imao sad pretpoziv, ali teško će se probit u Katar, dok recimo Stipe Biuk iz Hajduka, pokaže li do kraja svoj nesvakidašnji talenat, može uskočiti visoko i pomrsiti račune “sigurnima”...

NAPADAČ

1. Kramarić, 2. Petković, 3. Čolak (A. Budimir, Šimić)

Pomirenje i razumijevanje između Andreja Kramarića i Ivana Perišića bila je jedna od većih vijesti u posljednje vrijeme, njihova iznova pronađena suradnja na terenu. Kramarić je sad opet prvi “špic”. Bruno Petković se pak vratio u krug reprezentacije nakon Dalićevih “toplo-hladno” obloga. Bruno je također klasa koji pak voli, te u Dinamu običava igrati i malo povučeno, zato je u Dinamu, na sceni HNL-a uzeo broj 10. 

No, mi ga zazivamo najprije kao robusnog napadača, premda i on zna balun podvalit kao pravi paker. U “akciji Rusija” bivši Riječanin Antonio Čolak bio je prekobrojan. Mladi Roko Šimić nadire krupnim koracima kroz “do 21” reprezentaciju, a Ante Budimir je bio u mnogim akcijama ranije i ima pravo da se i on nada šansi. 

Svi Dalićevi igrači u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo

10 nastupa – Perišić, Vlašić, Pašalić
9 nastupa – Brozović, Kramarić
7 nastupa – Modrić, Kovačić, Juranović, Livaja, Oršić
6 nastupa – Livaković, Lovren, Ćaleta-Car, Brekalo
5 nastupa – Vida, Ivanušec, Barišić, Sosa
4 nastupa – Gvardiol
3 nastupa – Budimir, Stanišić
2 nastupa – Ivušić, Grbić, Vrsaljko, Petković, Čolak, Majer, Jakić
1 nastup – Badelj, Lovrić, Melnjak, Škorić, Sučić

dodatni popis pričuva: Pjaca, Rog, Jedvaj, F. Bradarić

Tu je 27 pocrtanih, a u Katar će ih 23. I to bez rezervi u zagradama, a koga sve još nismo nominirali, a mogli smo? Može li se vratiti u krug Marko Pjaca, fantastično darovit koga su ozljede rušile i koji sad igra za Torino; Marko Rog je dugo ozlijeđen. Gdje je nestao u obrani Tin Jedvaj, ima li on gram šanse u povratak?

A na primjer jedan od srebrnih iz Rusije Filip Bradarić odabrao je da ode u Saudijsku Arabiju igrati i kad nije blizu oka, automatski je ispao iz vidokruga i više ga se ne spominje. A da je u Europi lakše bi iskazao kandidaturu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 10:10