Domaći nogomettužna noć u elcheu

Kako nakon katastrofe: obrana se raspala, nemamo zamjenu za Vrsaljka, nemamo napadače...

Piše Mladen Bariša
13. rujan 2018. - 11:06
2018-09-11T205159Z_1740497989_RC11CBD9E760_RTRMADP_3_SOCCER-UEFA-NATIONS-ESP-CRO.JPG

Trebala je to biti noć za pamćenje. Događaj s posvetom. Konačno, stota utakmica za nacionalnu momčad igra se samo jednom u životu. A Ivanu Rakitiću sve se ''potrefilo''. Obljetnicu je proslavljao u hrvatskom dresu, na španjolskom tlu. Scenarij kao da je prepisan iz neke latinsko-američke sapunice. Međutim, život nije film. Epilog Rakitićeve nogometne obljetnice nije usklađen s njegovim željama. Umjesto uspomena na jedinstvenu večer u Elcheu, hrvatski će reprezentativac impresije na dogođeno jamačno potisnuti daleko na periferiju sjećanja. Za željom da ga na grozomorne scene nitko ne podsjeća...

Zajedno s Rakitićem, Elche (kao sinonim za katastrofu) nastojati će zaboraviti i svi ostali članovi hrvatske ekspedicije. Izbornik Zlatko Dalić u predstojećim će danima pokušati dokučiti - zašto su od reprezentacije, koja je prije dva mjeseca igrala u finalu Svjetskog prvenstva, u Španjolskoj ostale samo - krhotine? Mada od ad hoc pojašnjenja vjerojatno nećemo imati odveć koristi.

Kudikamo je važnije ovoga trenutka odgovoriti na (laičko) pitanje: kako dalje? Sljedeći nastup hrvatska reprezentacija ima 12. listopada: utakmicu protiv Engleske (Liga nacija) igra na praznoj Rujevici! Što Dalić može ''izmisliti'' u narednih mjesec dana? Nakon Svjetskog prvenstva, hrvatska je reprezentacija naizgled najviše devastirana u defenzivnom segmentu. Subašić i Ćorluka uputili su HNS-u oproštajna pisma, Lovren se još nije oporavio od ozljede (tek je počeo trenažni proces s loptom), Strinić ima (liječničku) zabranu igranja...

Danas je stoga poprilično teško predvidjeti sastav posljednjeg reda hrvatske momčadi za ogled s Engleskom. Izvjesno je da nijednog od pobrojanih igrača neće biti u konkurenciji za susret u Rijeci. A jednako je neizvjestan i zdravstveni status Šime Vrsaljka. Pokazalo se da je njegova uloga u momčadi mnogo važnija nego smo pretpostavljali. Upravo njegovim izlaskom u 20. minuti utakmice protiv Španjolske urušio se sustav igre hrvatske momčadi. Nije pomogla niti procjena izbornika Dalića da bi ga mogao nadomjestiti - Marko Rog!? Čovjek je prvi puta u karijeri zaigrao na toj poziciji. Nadajmo se (zbog njega, ali i reprezentacije) - i posljednji put.

- Očigledno nemamo zamjene za Vrsaljka na desnom boku - zavapio je Dalić.

Vezna linija u kojoj igraju Modrić, Rakitić, Brozović, Kovačić... ''najbolja je na svijetu''. To smo prihvatili kao nogometni aksiom. Kako se onda moglo dogoditi da neupitna ''središnjica'' hrvatske reprezentacije, u 70 minuta susreta ne uspije povezati dvije suvisle akcije? Dalić nudi jednostavno objašnjenje:

- Igrači su daleko od forme u kojoj su bili. Svjetsko prvenstvo ih je ispraznilo i fizički i psihički. Utakmice protiv Portugala i Španjolske stručni je stožer hrvatske reprezentacije zamislio kao poligon za iznalaženje središnjeg napadača, tj.nasljednika Mandžukiću i(li) Kaliniću. Kao prvi izbor nominirani su Livaja i Santini. Ili Santini i Livaja? Nakon 180 minuta provjera nije jasno tko je prvi napadač hrvatske reprezentacije. Pritom su za ''neznanje'' ponajmanje krivi spomenuti igrači.

Naprosto, igra hrvatske reprezentacije u susretima s Portugalom i Španjolskom bila je oskudna u napadačkom dijelu. U oba sraza hrvatska se vrsta pretežito branila. Početak ''nove ere'' hrvatske reprezentacije sugerira kako bi bilo posve deplasirano očekivati nastavak kontinuiteta dosadašnjih igara (a napose rezultata). Aktualna je momčad kudikamo slabija od one koju smo slavili na Svjetskom prvenstvu. A čini se kako je ponajviše oskrnavljena upravo u napadačkom segmentu. Više nemamo golgetera, ali niti igru, koja bi proizvodila - golove.

#REPREZENTACIJA#IGRA#BUDUćNOST#REZULTAT