StoryEditorOCM
Domaći nogometEho s mreže

Jedni likuju, drugi podržavaju Livajinu odluku: ‘Kad se nalaziš u okruženju koje te ne želi ovo je jedini korak‘

Piše R. R.
6. lipnja 2023. - 21:09

Marko Livaja je donio odluku, porazgovarao je sa izbornikom i odlučio napustiti reprezentaciju pred završnicu Lige nacije. Štogod se mislilo ili kako komentiralo Marko Livaja je napravio veliki potez, postavio je interes reprezentacije iznad svega, momcima zaželio sreću i izrazio želju da osvoje ovo natjecanje. Zapravo Marko Livaja je, bez obzira što mislili, pokazao svoju veličinu. Jer nakon svega što se dogodilo mogao je ostati u reprezentaciji i praviti se da nije bilo ničega.

A bilo je. Čitav niz pogrešaka ljudi oko reprezentacije, osiguranja i logistike, koji su dozvolili onako vrijeđanje s tribina. Trebalo je stvoriti uvjete da reprezentacija odradi svoj posao i bude „blizu narodu“. To je Hrvatska reprezentacija i svaki igrač koji nosi njen dres i brani njene boje nikako ne smije biti meta onakvog divljačkog, vulgarnog vokabulara. U nikakvoj situaciji, a to se dopustilo na Rujevici. Veliki grijeh je na grudima Saveza, potom i stožera.

Marko Livaja je reagirao upravo onako kako bi reagirao svaki čovjek na spominjanje svoje obitelji. Sakrivati se iza one floskule „on je profesionalac“ nije nikakvo opravdanje.

Razvila se živa rasprava na društvenim mrežama vezano uz ova dva dana. Očekivano je da i oni koji se slažu da je neprimjeren napad na Livaju, ali ga opravdavaju njegovim pjevanjem nakon Kupa, provociranjem nakon postignutih zgoditaka. Dosta je onih koji su tako zamiješali „kruške i jabuke“, ali im kompot nije ukusan, zapravo licemjerno likuju i podržavaju teoriju da Marko Livaja i nije trebao biti na Dalićevom popisu. Jer ipak je „samo“ najbolji igrač HNL-a.

„Nakon svega, očekivan potez Livaje ! Nakon jučerašnjeg incidenta ni vodstvo HNS-a nije reagiralo kako treba. Kad se nalaziš u okruženju koje te ne želi jedini je korak odlazak iz takve sredine. Apsolutno ispravan potez i očekivan. Naravno, podržavam Marka, a odluka je njegova“ smatra Vinko Badžim.

"Huligani, neprijatelji reprezentacije i mrzitelji svega hrvatskog poremetili pripreme za zavrsnicu Lige nacije!" Eto takvi bi naslovi bili da se ovakvo nešto dogodilo u Splitu“, dodao je Marko Cvitković koji je povukao paralelu s nekim sličnim neugodnim skandiranjima.

„Eto dobili ste što ste htjeli sad se okomite na Pašalića pa Vlašića i redom“, komentirao je cijelu situaciju netko iza nadimka Hajduk – Hercegovina.

„Svaka čast. Zahvali se i dođi doma kad baš nitko iz Saveza ili iz reprezentacije nije stalo iza njega (čast Kovačiću, donekle Čorluki i Perišiću)“, opravdao je Livajin potez Ivica Cezar

Ivan Vukadin pokušao je razumno „spustiti balun na pod“, malo poravnati cijelu situaciju

„Bezveze što se takve stvari događaju. Naravno da nije uredu šta je taj "navijač" pogotovo ispred djece sve izgovorio. Livaja treba samo jedno znati: Kako siješ, tako ćeš i žeti. Nije to došlo samo tako, i jedan Livaja pogotovo kao Ikona Hajduka mora bit uzor, a ne jeftini Hooligan. Sve je počelo nakon finala protiv Šibenika pa nek se ne čudi. A sve drugo naravno za osudu“

Petar Martini i Milan Velić su se osvrnuli na cijelu situaciju imajući u obzir da je reprezentacija gostovala po cijeloj Hrvatskoj. Nisu propustili povući paralelu niti sa kriminalnom, ali i bližim susjedstvom.

„Bravo Markane dobro si učinio. To je i tako prčija kriminalne organizacije“

„Bilo je treninga po cijeloj Hrvatskoj i nikada tako vulgarnog vrijeđanja nije bilo, al vjerojatno oni nisu Hrvati niti vole Hrvatsko, fale im Zvezda i Partizan“

Mateo Lukić je otvoreno prozvao „navijače“ koji vrlo malo znaju i liječe komplekse.

„Da sam gospodin Dalić odmah bi napustio reprezentaciju. Pola Hrvata nije zaslužilo da više ikad gleda reprezentaciju, a kamo li da Hrvatska donese još koji uspjeh. Pojedinci pljuju po svojim igračima, po svome narodu. Da itko od njih ne zna igrati nogomet, nitko ne bi bio tu gdje jest. Svi neki veliki znalci nogometa, a prate ga s tribina i na TV-u“

Miljenko Mladina se s pravom okomio na Savez koji nije stvorio uvjete za rad reprezentacije i svojim propustima je odgovora za cijelu nastalu situaciju.

„Svaka čast Livaji. Marko pokaza si svoju veličinu sa ovim potezom. Sa ovim događajem se vidi koliko je Nogometni savez - Hrvatski. Minimum nakon ovog incidenta je da je taj savez podržao Livaju, a da ne govorim da su trebali napustit Rijeku i njihov stadion. Svaki igrač bez obzira na klupska obilježja u Splitu je doživio ovacije kao igrač reprezentacije. Ne daj Bože da je bilo drugačije. Bravo Marko i samo tako. Ovo je i tako Kustićeva, Dalićeva i Mamićeva prčija.

Na ovo se nadovezao i Ivica Cumeljan koji nema nimalo dobre riječi za vodstvo Saveza

„Zašto HNS nije reagirao na vrijeđanje svog reprezentativca? Zašto nije reagirao i sam Dalić?

Nebitno ja što smatram da igrači moraju biti "imuni‘ na vrijeđanja iz gledališta, ali držim da je ovo vrijeđanje od strane jugo-huligana iz Rijeke trebalo osuditi sa svih razina. Jadno i žalosno sve skupa.

„Ma meni je ovdje najviše kriv HNS zato što odma nije osudio vrijeđanje jučer. Izgleda da je njima važnije Papu vidit“ zaključio je Dražen Sivrić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 01:49