Domaći nogometnisu više filijala?

Je li se Lokomotiva odmaknula od Dinama? U novu sezonu kreću bez navigacije iz Maksimira

Piše Mladen Bariša
10. srpanj 2019. - 17:48

Kamo ide Lokomotiva? Čini se kako će predstojeća sezona biti najveća avantura za klub s Kajzerice. Natruhe putovanja bez voznog reda uočene su već prošle sezone. Lokomotiva je, naime, krenula u prvenstvo kao Simplon-express, a završila – na ranžirnom kolodvoru.

U 18 utakmica proljetnog dijela prvenstva Lokomotiva je osvojila svega 18 bodova (slabiji su bili jedino Inter, Rudeš i Istra 1961).

Nakon domaćeg poraza od Osijeka (0:4), rezignirani trener Goran Tomić podnio je ostavku. Ista međutim nije prihvaćena. Za rezultatski podbačaj vodstvo kluba optužilo je (isključivo) igrače! Epilog takvom stavu potvrđen je 17. lipnja, kada se na prvom okupljanju pred novu sezonu, pojavilo svega 14 igrača iz prošlosezonskog rostera...

Jedan administrativni detalj sugerira kakva će biti Lokomotivina kadrovska politika naredne, odnosno nadolazećih sezona. Početkom lipnja, klub je potpisao 22 stipendijska i dva profesionalna ugovora s polaznicima vlastite nogometne škole. Neprijeporno, na Kajzerici dobro rade s mlađim uzrasnim kategorijama: Lokomotiva je prvak u pionirskoj konkurenciji, četvrta u kadetskoj i druga u juniorskoj ligi. Klubu gravitiraju djeca s prebivalištem na desnoj obali Save, odnosno dio grada, koji se administrativno zove Novi Zagreb (i broji oko 120.000 stanovnika).

Epicentar moći

Novija povijest Lokomotive (u Prvoj HNL) vezana je uz Maksimir, kao epicentar moći hrvatskog nogometa posljednjih desetak godina.

No, valja priznati da je prvotno, u zamislima Zdravka Mamića, Lokomotiva bila predviđena kao klub-filijala u drugoligaškoj konkurenciji. Ideja o promociji Lokomotive u Prvu HNL rodila se kao reakcija na inauguraciju “lige 16” (koju je “progurao” Igor Štimac). Koliko je Lokomotiva bila nepripremljena za takav iskorak svjedoči tragikomična situacija: čelnici Dinama bili su na dužnosničkim pozicijama u “sestrinskom klubu”, ali i obratno – vodeći Lokosi bili su zastupnici u Dinamovoj Skupštini!?

Zbog “incestuoznog odnosa” Dinama i Lokomotive, Hajduk je čak tražio i posredovanje UEFA-e. No, u Nyonu nisu otkrili nijedan sporni detalj u pretjerano prisnim odnosima dvaju hrvatskih klubova (očito je u međuvremenu počišćen organizacijsko-pravni nered)...

Promijenili domenu

No, Dinamo i Lokomotiva danas ne dijele istu internetsku domenu. Kao nekoć. Danas ne dijele niti iste poslovne interese.

Čelnici Lokomotive (svi su odreda regrutirani iz Dinamovih odaja) razišli su se s maksimirskim domicilom, onoga trenutka kada su odlučili imati “svoj stav”. Odnosno kada su za predsjednika ZNS-a podržali Tomislava Svetinu, bivšeg izvršnog direktora maksimirskog kluba, prognanog iz Dinama. Štoviše, maksimirske “tajne službe” optužuju čelnike s Kajzerice za kolaboraciju s ljudima koji nastoje “preuzeti Dinamo”...

Koliko su narušeni odnosi Dinama i Lokomotive najbolje svjedoči slučaj Luke Ivanušeca. Donedavno je bila nezamisliva situacija da desetak dana prije početka natjecanja spomenuti klubovi ne reguliraju transfer od obostrane koristi. Poglavito što trener Modrih Nenad Bjelica inzistira na dolasku mladog reprezentativca, a Lokomotivi, uz kvalitetan igrački kadar (kojega bi mogla dobiti na posudbu), treba i novac za konstrukciju budžeta.

Klub s Kajzerice na posudbi iz Dinama danas ima samo jednog igrača: iz prošle sezone (pre)ostao je Bojan Knežević. Dinamo je povukao Nevena Đuraseka, Antu Majstorovića (prodao ga Osijeku) i Jana Lecjaksa (čeka transfer).

Da Lokomotiva ima ponešto “drugačiji status” i unutar HNL-a, moglo se uočiti tijekom prošlog prvenstva. Sudački kriterij Lokosima, posebice u proljetnom dijelu, nije bio osobito sklon (jedanaesterac dosuđen protiv njih, za Inter, spada u kategoriju lakrdijaških odluka).

Intrigantno je stoga pitanje uoči nove sezone: gdje će završiti Lokomotiva bez maksimirske navigacije?

#DINAMO#LOKOMOTIVA#HT PRVA HNL