StoryEditorOCM
Domaći nogometPovijest ‘bolesti‘

‘Je*i se, je*i Splite‘, ‘Svinjo debela‘..., evo što su sve HNL-ovci skandirali i kakve su tada igračima bile sankcije

Piše Frane Vulas
26. svibnja 2023. - 14:29

Protiv nogometaša Hajduka Marka Livaje HNS je pokrenuo disciplinski postupak zbog pjevanja pjesme neprimjerenog sadržaja. Podsjetimo, kapetan ‘bijelih‘ je nakon finala kupa sa Šibenikom u Rijeci s navijačima ‘bijelih‘ pjevao:

- Freze, traktori i seoski putevi, pi*** šibenske, dobit ćete batine.

Zbog toga će Livaja biti kažnjen, sankcionirat će ga i Hajduk i taj iznos donirati ‘Bilom srcu‘. No, povijest neprimjerenog skandiranja nogometaša u HNL-u je malo duža. Još je svježe sjećanje kako su baš Livaja i suigrač Danijel Subašić prije godinu i pol dana kažnjeni zbog pjevanja ‘Mrzin Dinamo, srpsko ime to...‘ s 35 odnosno 20 tisuća kuna.

Ni najveći Hajdukov rival nije imun od takvih ispada, dapače, Dinamo je to gotovo pa uveo u modu. Kada je sastav iz Maksimira 2009. godine slavio izborenu titulu prvaka došlo je do incidenta. U autobusu koji je vozio maksimirskoj tartan stazi pjevalo se: ‘Je*i se, je*i Splite, Dinamo šampion‘. Nogometaši Dinama Ivan Kelava i Ivica Vrdoljak koji su na spornoj snimci imali mikrofon tada su kažnjeni s po deset tisuća kuna, a klub s 20 tisuća. No, na snimci se vidjelo da su pjevali i drugi igrači, kao i tadašnji direktor Damir Vrbanović. Oni su prošli lišo.

image
Božo Vukičević

Dinamova proslava naslova prvaka 2007. godine isto je dospjela pod povećalo javnosti iz pogrešnih razloga. Na fešti ‘modrih‘ orila se pjesma: ‘Svinjo debela, nema oprosta.‘ U pjevanju pogrdne pjesme o bivšem igraču Dinama i prijatelju, reprezentativnom kolegi Niki Kranjčaru koji je par godina ranije u zvučnom transferu otišao u Hajduk ulovljen je Vedran Ćorluka. Zbog toga se Ćorluka Kranjčaru ispričao.

Pamti se i da je napadač Dinama Tomo Šokota nosio majicu s natpisom ‘Uvijek kontra Splita‘, da je stoper ‘modrih‘ Dino Drpić navijačima ‘bijelih‘ pokazivao stražnjicu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:35