StoryEditor
Domaći nogometne treba potvrda o kažnjavanju

Izmjena pravilnika HNS otvorila mjesta špekuliranju: provjerit ćemo ugled svakog posrednika

Piše Marijo Kavain
10. rujna 2018. - 18:48
slaven_hajduk30-010918

Izbačena je odredba da posrednik mora donijeti potvrdu da se protiv njega ne vodi kazneni postupak, i to, pojašnjavaju u HNS-u, zato jer ni FIFA to ne traži

Razlog zbog kojeg su iz Pravilnika o radu s posrednicima izbačene odredbe po kojima je posrednik, da bi mogao raditi na transferima u Hrvatskoj, morao priložiti potvrdu da se protiv njega ne vodi kazneni postupak, jest to što ni FIFA ne traži takvu potvrdu, odgovorili su nam na upit iz Hrvatskog nogometnog saveza.

Pravilnik je HNS izmijenio prije 20-ak dana, i to na način da se samo traži da je riječ o osobi "besprijekorne reputacije". Tu reputaciju trebali bi provjeriti članovi Komisije za rad s posrednicima.

FIFA u svojem pravilniku zaista navodi "besprijekornu reputaciju", ali kao minimalni uvjet da bi osoba mogla raditi na transferima igrača. Odnosno, doslovno navedeno, stoji kako "prije nego što posrednik može biti registriran, predmetna asocijacija će morati biti zadovoljna barem u pogledu besprijekorne reputacije uključenog posrednika". Kao dio te reputacije, navodi se kako posredniku ne smije biti izrečena "kazna (u kaznenom postupku, op.a.) za kazneno djelo u oblasti financija ili za nasilništvo".

Kada bismo se držali doslovne logike kojom se vode u HNS-u, a ne duha donesenih odredbi, onda bismo mogli napomenuti i da FIFA ne precizira da treba biti riječ o pravomoćnoj sudskoj presudi.

U HNS-u, pak, drže se presumpcije nevinosti kao ideje vodilje u izmjenama Pravilnika.

– U Pravilniku o radu s posrednicima, kao uvjet za obavljanje funkcije posrednika unutar sustava Hrvatskog nogometnog saveza postavljena je besprijekorna reputacija, što je termin iz FIFA-ina pravilnika. FIFA nije navela definiciju tog pojma niti kako se besprijekorna reputacija utvrđuje. Jedan od kriterija za utvrđivanje takve reputacije u Pravilniku o radu s posrednicima bilo je i nevođenje kaznenog postupka.

Po uzoru na Zakon o sportu, koji ne brani obavljanje dužnosti osobama protiv kojih se vodi kazneni postupak, te uzimajući u obzir poštovanje presumpcije nevinosti te duljinu trajanja kaznenog postupka u hrvatskom pravosuđu, HNS-ov Pravilnik o radu s posrednicima je izmijenjen te posrednici nisu obvezni priložiti potvrdu da se protiv njih ne vodi kazneni postupak. Nadalje, vođenje kaznenog postupka protiv pojedinca nije prepreka za obavljanje brojnih društvenih djelatnosti, uključujući i političke funkcije, te je stoga odstranjeno kao zapreka obavljanju funkcije posrednika HNS-a.

Sukladno pravilima FIFA-e, Pravilnik o radu s posrednicima HNS-a nalaže kako posrednik mora imati besprijekornu reputaciju, koja će se utvrđivati od slučaja do slučaja. Pojedinci koji su kazneno osuđeni i dalje ne mogu obavljati funkciju posrednika HNS-a, odgovaraju na naš upit iz Nogometnog saveza.

Nadležni za ocjenu besprijekornosti ugleda su članovi Komisije za rad s posrednicima, kažu dalje.

– Komisija za rad s posrednicima odlučivat će o tome jesu li pojedinci prikladni za funkciju posrednika. U FIFA-inu Pravilniku o radu s posrednicima stoji kako posrednik mora imati besprijekornu reputaciju, no ne navodi se što taj pojam podrazumijeva te koje kriterije pojedinac mora ispuniti za takvu reputaciju. Nadalje, u FIFA-inu pravilniku ne spominje se smije li se ili ne smije protiv pojedinca voditi kazneni postupak. Besprijekorna reputacija ocjenjivat će se u svakom konkretnom slučaju, a ocjenjivanje većeg broja slučajeva dovest će do stalnih kriterija – zaključuju u HNS-u.

Bit će, dakle, zanimljivo vidjeti koji su kriteriji HNS-a kada je u pitanju nečija besprijekornost. Do sada su pokazali nemalu skeptičnost prema radu hrvatskih tijela kaznenog progona jer, primjerice, Damir Vrbanović, izvršni direktor Saveza, ima nepravomoćnu presudu na tri godine zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama. Je li brisanje odredbe o nepostojanju kaznenog postupka pomoglo u nekim transferima u proteklom prijelaznom roku, bit će vidljivo nakon što HNS objavi ažurirane podatke o ugovorima i isplaćenim provizijama, što im je obveza po statutima krovnih organizacija.

#HNS#PRAVILNIK#IZMJENE

Izdvojeno