StoryEditorOCM
Domaći nogometsuze u očima

Dalić govorio o tome ostaju li Modrić i on u reprezentaciji. Novinare optužio: ‘Neki od vas su imali figu u džepu‘

25. lipnja 2024. - 12:30

Izjednačujući pogodak primljen od Italije u osmoj minuti sudačke nadoknade po svemu sudeći je izbacio Hrvatsku s Eura. Ostala je još samo tanka, teoretska nada da će se „kockasti” nekim čudom kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije probiti u osminu finala. No, realno, već je i na presici održanoj odmah nakon susreta izbornik Dalić govorio da je Hrvatska ispala. A nakon neprospavane noći otvorio je dušu javnosti na konferenciji za medije održanoj u kampu Hrvatske u Neuruppinu.

Atmosfera je bila kao na sprovodu. Nije bilo lako izborniku opet govoriti o bolnim temama, bilo je i suza u očima, ali javnost to zanima i traži neke odgovore. U zadnjoj utakmici grupne faze protiv europskog prvaka Italije Hrvatska zaista nije razočarala, ali je ponovno primila gol u sudačkoj nadoknadi baš kao i protiv Albanije pet dana ranije.

- Teška noć je iza svih nas. Ne znam što bih više rekao. Uvijek sam govorio da ću se zbog ovih jutara nakon neuspjeha ostaviti nogometa i trenerskog poziva. Neće me ništa pokolebati na mom putu dalje. I dalje vjerujem reprezentaciji. Čestitam im na utakmici, trudu, energiji. Ostavili su srce na terenu. Hvala i svim navijačima, osobito onima koji su bili na stadionima. Bili su fantastični, naša snaga. Doveli smo ovdje 100 tisuća Hrvata. Ova reprezentacija postala je pokret, kult, simbol nacije. Hvala momcima iz navijačkih skupina iz Hrvatske, to je pravi put, zajedništvo, jedinstvo. Svatko od nas ima svoj klub, ali reprezentacija je iznad svega. Molim ih da ostanu zajedno dalje i da prate reprezentaciju i kada gubi i kada dobiva. Neki od vas su nažalost imali figu u džepu, nisu me poštivali. Neka ide vama na dušu, stvaranje afera i aferica. Borim se s time već šest godina. Vi znate zašto to radite - rekao je Dalić u uvodu. Opet se onako usput obrecnuo na novinare koji bi valjda i kada se gubi i igra loše i kada se dobiva i igra dobro trebali pisati isto ili slično.

image
Ante Čizmić/Cropix

Ostajete li izbornik?

- Nikakvi poraz me neće pokolebati. Svoj put znam, radim ispravno i časno. U potpunosti preuzimam odgovornost za ovaj neuspjeh. Ja sa suradnicima određujem taktiku, igrače. Odgovornost je samo moja. Neću tražiti u ničemu alibi. Sve sam ja napravio, zajedno s mojim stožerom. Odgovornost je na meni. Nakon ne znam koliko uspjeha došao je jedan neuspjeh. Kako sam se nosio s uspjesima, tako ću i s neuspjehom. Nije vrijeme da sada razmišljam što ću i kako dalje oko reprezentacije. Neću preskočiti ni suca reprezentacije, ali nije on kriv. Primili smo dva gola u sudačkim nadoknadama. Međutim, on nije slučajno poslan na tu utakmicu. Cijeli susret nas je zakidao. Italija bi išla dalje i sa tri boda, ali Italija ide onda na Portugal. Niste me u tome podržali. Ne mogu se oteti tome dojmu – rekao je Dalić. Opet se malo očešao, onako usput.

Tema je opet bio i sudac, ali nije se na njega „vadio”.

- Četiri minute je moglo biti nadoknade maksimalno, ali bilo je osam. Ali opet, nije on kriv. Mogli smo izbiti loptu. Sve je bilo u našim rukama - kazao je Dalić.

Dojam je da od početka turnira nismo bili pravi?

- Španjolska je najbolja momčad na turniru. Uzeli smo joj posjed, imali smo više šuteva, ali smo golove primali prelagano. Cijela moja taktika je bila ne primiti gol u prvo poluvrijeme. U prva dva susreta smo primali golove na početku, kakve nikada nismo primali na ovakav način. To nas je kažnjavalo. Ovi dečki ne zaslužuju nikakve kritike, samo pohvale. Svi koji misle drugačije nisu u pravu. Moraju se svi ustati kada govore o hrvatskoj reprezentaciji.

image
Ante Čizmić/Cropix

Imate li energije za voditi dalje reprezentaciju?

- Smeta me što nismo uspjeli. Razočaran sam i tužan, ali mogu biti samo ponosan. Iz ovoga trebaš izaći jači. Poraz nije smak svijeta. Što bismo se sad trebali svi skupa ubiti. Ne treba upasti u depresiju. Treba pokazati karakter. Moramo biti realni. Nakon Portugala su svi mislili da ćemo postati europski prvaci. Mi smo sve uspjehe napravili na drugačiji način, na neku foru. Niti imamo brzih igrača, niti drugih stvari koje imaju neke velike reprezentacije. Došao kraj tome i treba to prihvatiti. Nikad nisam bio bez energije u životu. Nitko mi ništa u životu nije poklonio. Ponosan sam na sve što sam napravio. Energija je u meni prisutna. Nećemo odustajati.

Neki igrači nisu dobili niti minute na Euru?

- Tu je 26 igrača, ne mogu igrati svi. Njima ću se posebno zahvaliti. Bili su tu mjesec dana, strpljivo su radili. Moja isprika ide Domagoju Vidi. Mjesec dana je s nama, a nije odigrao niti minute. Nije

moje da se ispričavam nikome, ali njemu hoću. Nije pokazivao nezadovoljstvo, ali znam da mu je teško – kazao je Dalić.

image
Ante Čizmić/Cropix

Postoji još ta teoretska šansa za prolaz. Kako pripremati momčad ako se to čudo dogodi?

- Ja prvi ne gubim vjeru, ali dva gola smo primili u sudačkim nadoknadama, promašili dva penala, Mađarska je dala gol debelo u sudačkoj nadoknadi... Ako nikoga nismo pobijedili, nismo ni zaslužili proći dalje. Čekat ćemo, daj Bože da se to dogodi, ali sve je bilo u našim rukama.

Što biste sada promijenili, drugačije napravili da možete? - Najlošije je bilo prvo poluvrijeme protiv Albanije. Španjolska je momčad koja je na turniru pokazala najviše. Bilo je glupo nakon onakve predstave protiv Portugala išta mijenjati. Postavlja se pitanje jesam li nešto drugačije trebao napraviti u Portugalu. Svi ste bili zadovoljni, ali to niste ponovili protiv Španjolske.

Što god da se dogodi, kakva će biti Hrvatska u novom ciklusu?

- Šest utakmica Lige nacija mora biti podloga za kvalifikacije za svjetsko prvenstvo. Mora se složiti reprezentacija koja će igrati dalje u Ligi nacija ili igrati kvalifikacije za SP. Plan je plasman Hrvatske na SP. Treba u tom periodu složiti reprezentaciju. Sigurno da reprezentacija zahtjeva remont, brzinu, okomitost, moderniji nogomet. Liga nacija mora biti priprema za kvalifikacije.

Luke Modrić je plakao nakon utakmice. Hoće li vaša odluka o nastavku rada ovisiti o odluci Modrića hoće li nastaviti igrati za reprezentaciju?

- Svatko od nas odlučuje sam za sebe. Već ga dvije godine šaljemo u penziju. Nisam razgovarao s njim o tome. Imamo odličan zajednički odnos. On će odlučiti sam za sebe, ja sam za sebe. Dalje ćemo vidjet što će on, a što ću ja. Nije bilo sada vrijeme nakon ove utakmice da razgovaramo o tome. Luka će sam odlučiti. Što god da odluči moramo mu se nakloniti. Ne samo njemu, nego i svim „senatorima”. Oni svojoj kvalitetom to zaslužuju, njihovo je pravo da odluče kako će dalje. Možemo govoriti što hoćemo, razgovarat ćemo o svemu ako Bog da s odmakom nakon šest-sedam, deset godina pa ćemo vidjeti gdje smo i što smo – kazao je Dalić.

image
Ante Čizmić/Cropix

Što je trebalo napraviti da se spriječi gol Italije?

- Na poluvremenu smo uveli napadača Budimira, krenuli u rizik, digli bekove visoko. Sve je bilo kako smo i planirali. Nismo prvo poluvrijeme primili gol, u drugom smo jako dobro otvorili. Luka je promijenio stranu, Donnarumma mu je obranio. No, za minutu je Luka dao gol iz igre. Sve se slagalo kako treba. Normalno da je Italija krenula „va bank”. Nismo se htjeli povući, ali bili smo prisiljeni. Morali smo napraviti promjene, osvježiti momčad. Talijani su imali inicijativu, ali ne i izgledniju situaciju. Išli smo u kontru tri na dva u 95. minuti gdje moramo kvalitetnije reagirati. Onda su bile dvije odluke suca. Morali smo u tim situacijama reagirati drugačije. Na klupi smo gledali, 97.03 je bilo na semaforu, a nama su ispadaju jedan stoper, drugi stoper, bek, i čovjek pogodi rašlje. Oni slave gol, nismo ni krenuli s centra, a sudac svira kraj. Pusti nas barem da puknemo prema golu. Ne znaš što bi napravio u tim trenucima – govorio je o tim trenucima Dalić kada je Hrvatskoj pao svijet.

Za kraj je Dalić poentirao.

- Evo danas nisam galamio na fotoreportere, ne radi Dalić afere, pizdarije – nasmijao je Dalić sedmu silu, izmamio osmijeh, ali kratkog vijeka. Nikome nije bilo do toga

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 12:45