StoryEditorOCM
Domaći nogometsinjski dijamant

Iz Hajduka je otišao ‘da bi klub preživio‘, karijera je krenula nizbrdo, a sad je potpisao za hrvatskog drugoligaša

Piše Jurica Radić/SN
28. kolovoza 2024. - 10:01

Ante Vukušić ima novi klub, nakon odlaska iz Varaždina potpisao je za slavonskog drugoligaša Zrinski Osječko 1664. Napadač iz Sinja, koji je afirmaciju stekao u Hajduku, u 33. godini pronašao je novu sredinu, čak 16. klub u karijeri - pišu Sportske novosti.

Poslije Junaka, Hajduka, Pescare, Lausanne, Beverena, Greuther Fürtha, Tosna, Olimpije Grudziaz, Krškog, Olimpije Ljubljana, Steauea, Messine, Tuzla Cityja, Kolubare i Varaždina stigao je u momčad koja se prošle godine borila za ulazak u hrvatski elitni razred. Ali, novu sezonu Zrinski je otvorio je s dva poraza i jasno je da očekuju kako će Vukušić biti jedan od igrača koji će im pomoći da se vrate na pobjedničke staze. S druge strane, i Vukušić traži golove nakon dugog posta.

Sjajan početak karijere

Sjajan je početak karijere imao napadač kojeg se pamti po onom pogotku Anderlechtu iz skupine Europske lige u dresu Hajduka. Gol za jedinu pobjedu Bijelih te jeseni 2010. kada su Splićani zadnji put igrali grupnu fazu nekog od europskih natjecanja. Bile su to i najbolji trenuci karijere napadača koji je upravo iz tog dvoboja povukao i nadimak.

image
Josko Ponoš/Cropix/Cropix

- Ante, Ante sinjski dijamante - vikao je u mikrofon Drago Ćosić dok je Vukušić slavio svoj pogodak ispred južne tribine za opjevanih 1:0 Hajduka protiv Anderlechta.

Dvije godine kasnije prodan je Vukušić u Pescaru za od 3,8 milijuna eura. Hajduku je trebao novac, u nekoliko intervjua istaknuo je Vukušić "nisam bio za tu opciju, ali klub je trebao preživjeti". Hajduk je s tim transferom zaista preživio, međutim Vukušiću je karijera lagano "klizila između prstiju". U Pescari se nije najbolje snašao, klub je brzo ispao iz Serie A, Vukušić je prve sezone upisao 19 nastupa i jedan pogodak, što je bio znak da mora na posudbu.

Kroz posudbe u Švicarskoj i Belgiji pokušao je vratiti formu, ali rijetki su bili golgeterski bljeskovi. Nakon tri godine raskinuo je ugovor s Pescarom i tu kreće serija kratkih pokušaja povratka u dane s početka karijere. Iz Pescare je preselio u njemački drugoligaš Greuther Fürth, iz kojeg je u ljeto 2017. otišao u Tosno, gdje se u startu morao suočiti s neugodnom operacijom. U Moskvi je tog ljeta podvrgnut zahvatu na plućnom krilu i nakon šest mjeseci napustio je Tosno ne upisavši nijedan nastup. U proljeće 2018. već je nosio dres poljskog drugoligaša Olimpije, gdje se zadržao samo jednu polusezonu.

image

Ante Vukušić u dresu Varaždina

Željko Hajdinjak/Cropix

Niz angažmana

Sljedeća destinacija bila je Slovenija, gdje je igrao za Krško i Olimpiju, odakle je otišao prema Steaui, ali nakon samo jedne polusezone u ljeto 2022. postao je igrač talijanskog trećeligaša Messine. Slijedio je niz angažmana u regiji, prošao je Vukušić kroz BiH ligu (Tuzla City), srpsku (Kolubara) do povratka u HNL. U Varaždinu je proveo prošlu sezonu s 10 nastupa bez pogotka, a Zrinski je novi pokušaj u karijeri ovog napadača.

U karijeri je postigao 92 pogotka, od toga 42 u Hajduku i 28 u Olimpiji. Dvije sezone bio je najbolji strijelac Bijelih, jednu golgeter slovenske lige s čak 26 golova za Zmajčeke. Ima i jedan nastup za hrvatsku reprezentaciju, u susretu sa Švicarskom na Poljudu u kolovozu 2012. godine. Zanimljivu karijeru ispisao je Ante Vukušić, promijenio niz klubova, ali sve nakon Hajduka bio je samo pokušaj povratka nekadašnjeg sjaja sinjskog dijamanta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 16:55