StoryEditorOCM
Domaći nogometgost komentator

Ivan Pudar analizira što nije štimalo protiv Maroka: ‘Kanada me oduševila, odigrali su - strava! Lakše će nam biti s Belgijom, nego s njima‘

24. studenog 2022. - 15:55

Bit će napeto, a zamislite sad da nam i bod s Kanadom bude dobar, pa onda na sve ili ništa da idemo s Belgijom?! Ne, to ne bi bilo ludo, niti bi me začudilo, a možda ne bi bilo ni loše! Mene je Kanada oduševila, nevjerojatno je kako se Belgija provukla protiv Kanađana koji su odigrali dosad jednu od najboljih izvedbi na Mundijalu. Lakše ćemo mi igrat s Belgijom, nego s Kanadom, vidjet ćete – rekao nam je Ivan Pudar i ne možemo reć da nas je iznenadio.

Bit će napeto, kažete?

- Ovo što je odigrala Kanada, to je ... strava! Oduševljen sam. I podsjetila me na moje dane u Šibeniku kad sam s više-manje nepoznatim igračima igrao 3 – 4 – 3 i sve iznenadio. A zapravo nema sustava, poanta je da postoji grop igrača koji su blizu jedan drugoga, ali brzo mijenjaju mjesta  dobro trče. I svi atletski i znanjem mogu odgovoriti raznim pozicijama.

Što da rade naši, kako će u utrku s njima?

- Sigurno će znati pronaći odgovor, sigurno za stolom sjede  pričaju, Dalić s Olićem, Mandžukićem, Ćorlukom, Ladićem... Neću sad lamentirati treba li pokušati sa sustavom trojicom otraga, jer to se probalo i nije išlo. Po meni bi bilo dobro mijenjat u napadu, najprije da se postavi visoki centarfor pa sad je li to Petković ili Budimir, ne ulazim u to, poludesno Livaja, te na lijevoj strani Perišić. S takvom napadačkom fizionomijom bili bismo drugačiji nego protiv Maroka, te bismo opteretili stopere Kanade da se zamisle o nama. Ne bi im momčad tako slobodno se rastrčala kao protiv Belgije.

Kako biste nam komentirali nastup naših protiv Maroka?

- Lako je biti stručnjak poslije utakmice, ali jasno je da nam se bekovi nisu dizali, zagušili smo sami sebe uz krilne pozicije, pa nismo ni poletjeli. Uvijek su najave kako smo mi najbolji, kako ćemo se šetati prvenstvom, mislim na javnost i navijače i očekivanja su velika, najveća. A zaboravljamo da je prošlo vrijeme Malte kad si tamo išao na izlet kupit viski i marlboro. Svi igraju dobar nogomet i to nije fraza. Maroko je ozbiljna momčad.

Što nije štimalo?

- Mi nismo eksplozivna momčad, nego stari dizelaš koji radi, radi i radi, ali te dovede na pravo mjesto. To nije sporno. Ali, kad znaš svoje osobine trebaš se tome i prilagodit. Meni se pak ne sviđaju neke stvari.

Idemo po redu:

- Kad je balun na sredini terena onda su bek i krilo bili zajedno na aut liniji u razmaku od jedva desetak metara, blizu su i može ih čuvat samo jedan protivnički igrač. Tu smo se gubili i gušili.

Drugo?

- Ostavljali smo Kramarića usamljenog, njega ili osobu „x” koja igra špica ostavljamo bez podrške. Budući da nije dolazila lopta do njega, on se vraćao po nju, a to je bilo još gore, još više je stvorio gužvu u fazi gdje bi se trebala kreirati igra brzim potezom i pretrčavanjem.

I treće?

- Naš vezni red je radan i ima dobre balune, ali se treba priključit baluna, da se stvori trokut. I Modrića svakako treba gurnit prema napadu, da bude kopča s napadačima. Nedostajalo je inicijative i preuzimanja rizika i previše se igralo povratnih baluna, preko zadnjeg reda, kad to vidim ajme meni, gubimo vrijeme, a ništa se ne dešava.

Kako protiv Kanade?

- Treba se pripremit na njihovu izuzetno visoku igru, oni izlaze prema protivničkoj zadnjoj liniji i mi ćemo sigurno morat kendavat balune iz dubine. Kanada je spremna preuzeti i rizik u obrani, da igraju jedan na jedan s našim napadačima, a to možemo iskoristit. Bit će taktički zahtjevna bitka, Kanada je trebala razmontirat Belgiju... Predlažem i da izbornik razmisli i o planskim zamjenama, da mu se neki igrači potroše do kraja kroz šezdeset minuta, pa neka ulaze svježiji s klupe. Dobro se izmori, pa te mijenjam. Na raspolaganju je pet zamjena i tu blagodat treba bolje koristit – rekao nam je Pudar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 19:30