StoryEditor
Domaći nogomethalo, atena!

Hrvoje Milić: Grci moraju napasti, a tu se baš ne snalaze

12. studenog 2017. - 12:25

U domovini Olimpijskih igara se maksimirskih 1:4 zaista doživjelo kao grčka tragedija. Potvrdio nam je to nogometaš Olympiacosa, bivši član Hajduka i povremeni hrvatski reprezentativac Hrvoje Milić. 

- Prije prve utakmice Grci su se najviše uzdali u svoju čvrstu obranu, prilike iz kontri i polukontri, iz prekida. Na koncu je baš ta inače čvrsta obrana bila najslabiji dio njihove momčadi, a nama se otvorilo. No, velike zasluge za to imaju naši nogometaši koji su fantastično otvorili utakmicu – priča nam Milić iz Atene.

Tražili su kad su primili tri gola u poluvremenu

Kako su Grci dočekali ovaj debakl?

- Teška srca su to ovdje primili. Grčki mediji nisu to lako prihvatili. Svjesni su svi ovdje da su ostali bez praktično ikakvih šansi da se plasiraju na Svjetsko prvenstvo. Ima naravno još i optimista, u nogometu je sve moguće, ali mislim da su im šanse zaista minimalne – govori nam Milić.

Nisu ni u najcrnjim snovima očekivali da će prvi susret ovako završiti?

- Nitko u Grčkoj nije očekivao ovako visok poraz. Dapače, čak su smatrali da bi im bio dobar rezultat i poraz od jednog gola razlike uz postignuti barem jedan gol. A nadali su se i remiju s pogocima. Međutim, ovako nešto nisu naslućivali. Kažu da je prošlo 40-50 godina otkad je Grčka zadnji put primila tri gola u prvom poluvremenu. Hrvatska je i u drugoj utakmici favorit i vjerujem da ćemo slaviti. No, slažem se s izbornikom Dalićem, i u drugom ogledu moramo igrati kao da je rezultat prvog susreta 0:0 – naglasio je Milić.

Nisu bili od velike priče

Što tu kažu klupski suigrači?  Je li bilo međusobnog zadirkivanja?

- S trojicom reprezentativaca iz Olympiacosa se jučer nisam čuo (op. p. Kapino, Fortounis, Tachtsidis), ali ujutro sam se na treningu vidio s ostalim grčkim suigračima. Do prvog susreta bilo je dosta međusobnog zafrkavanja, nadmudrivanja oko utakmica reprezentacije, sve je frcalo. Jutros su svi bili pokunjeni. Samo sam im čestitao na dobrom rezultatu, ali nisu baš nešto bili od velike priče ha, ha, ha. Bili su sigurni da će odluka pasti u drugom susretu. Baš mi je drago da smo ih ovako malo ušutkali odmah nakon prve. Naravno, nije još ništa gotovo, tek slijedi uzvrat.

Drugi susret se igra u Pireju, nije prevelik stadion Georgios Karaiskakis, to je tebi domaći teren, ali protivničkim momčadima je to dolazak u pakao?

- U Pireju 35 tisuća navijača napravi odličnu atmosferu. Pogotovo može biti neugodno ako Grci zabiju rani pogodak, kao mi u Zagrebu. Tada će se i tribine dignuti. Međutim, vjerujem da mi možemo slaviti i u Pireju. Grčka sada mora napasti u uzvratu, a oni se ne snalaze dobro u takvoj igri, kada moraju napadati momčad koja se brani. Moramo biti pametni i koncentrirani, jedino nas mogu ugroziti iz prekida ili kontri.

Juriš na osmu titulu, to nikome u Grčkoj nije uspjelo

Kako si se snašao u Grčkoj od dolaska ljetos iz Fiorentine?

- Brzo sam se privikao, grad je odličan, ali ipak nismo dobro startali u prvenstvu, iako se približavamo prvoj poziciji. Zasad smo na sedam titula u nizu. Želja nam je da ove sezone uđemo u povijest i postanemo prvi grčki klub koji je osvojio osam uzastopnih naslova prvaka.

Očekuje se da će Hrvatska na SP. Vidiš li se tamo?

- Meni je teško govoriti o tome, već dvije i pol-tri godine nisam u kadru reprezentacije. Naravno, svatko se tome nada. Na izborniku je da odluči. Imamo četiri-pet zaista kvalitetnih opcija na lijevom beku, taj se problem bez razloga previše potencira.


Fortounisu nije odgovarala igra

Velika su bila očekivanja od tvog suigrača ofenzivnog veznjaka Fortounisa?

- Fortounis je zaista neugodan igrač, pogotovo sjajan u izvođenju prekida, ali u ovakvom načinu kako su Grci igrali u Zagrebu nije se mogao nametnuti. Grčka je igrala predefenzivno, a to je način igre koji Fortounisu nimalo ne odgovara – istaknuo je Milić.

 

Izdvojeno

12. srpanj 2020 08:23