StoryEditor
Domaći nogomettko će to platiti

Hrvatski je nogomet pred realizacijom povijesne reforme: prihvaćeni svi prijedlozi reorganizacije natjecanja

23. srpnja 2020. - 18:41
Željko Hajdinjak/Hanza media

Hrvatski je nogomet pred realizacijom povijesne reforme: Izvršni odbor HNS-a usvojio je prijedlog Natjecateljske komisije i izmijenio sustav natjecanja. Od sezone 2022/23. najviši će stupanj natjecanja (sadašnja Prva HNL) imati status Elitne lige s 10 klubova. U drugom će se stupnju (Prva liga) natjecati 12 klubova, a u trećem (Druga liga) – 16. Sve će lige biti jedinstvene, sa sjedištem u Zagrebu. Tek u četvrtom razredu natjecanje će biti disperzirano u pet Trećih liga.

Kako je istaknuo predlagatelj ovog sustava Ante Vučemilović (predsjednik Natjecateljske komisije), projekt se temelji na sveobuhvatnoj stručnoj analizi. Prema istoj, u hrvatskom nogometu postoji četrdesetak klubova koji mogu udovoljiti ovakvom sustavu – organizacijski, kadrovski i financijski. Naravno da ima i veliki broj skeptika spram izrečene teze, poglavito u kontekstu Druge lige, odnosno 16 trećeligaša. Stoga je kao zadrška, izrečen i zaključak: bude li potrebno, HNS će sufinancirati dio troškova (natjecanja). Također, po novom sustavu natjecanja B momčadi prvoligaša mogle bi se natjecati u Drugoj ligi (trećem razredu).

Do sustava natjecanja koji bi trebao zaživjeti od sezone 2022/23. doći će se postupno. Tako će od sljedeće sezone (2020/21.) Prva HNL imati 10 klubova, Druga HNL 18, uz pet Trećih liga. Sezonu kasnije u Prvoj HNL će ostati status quo, Druga će imati 16, a u trećem natjecateljskom razredu posljednji puta bi trebalo biti – pet liga.

Prijedlog o smanjenju broja stranaca (sa šest na pet) u klubovima Prve HNL – nije prošao. Na zahtjev klubova! Oni su svoj stav (o)pravdali koronakrizom. Drugoligaši mogu imati u sastavu trojicu stranih igrača. Dakako, pod pojmom – ''stranac'', tretiraju se samo igrači izvan EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. rujan 2020 01:16