StoryEditor
Domaći nogometobrana, obrana

Hrvatska je primila najviše golova od svih reprezentacija u Ligi nacija: zabrinutost je još veća jer nam je vratar bio najbolji igrač

10. rujna 2020. - 19:42
Franck Fife/AFP

Hrvatska s ukupno osam primljenih golova u susretima kod Portugala i Francuske ima uvjerljivo najlošiju obranu Lige nacija poslije dva odigrana kola natjecanja. Međutim, nije to nova boljka, to je objektivno problem koji se vuče sve još od završetka Mundijala u Rusiji 2018. godine.

Nitko kao Hrvatska. U dva kola Lige nacija, nakon 1:4 poraza u Portu i 2:4 na St. Denisu u razmaku od samo tri dana, Hrvatska s osam primljenih pogodaka ima uvjerljivo najlošiju obranu natjecanja, ne samo Lige A nego svih četiriju jakosnih Liga od A do D. Dakle, kada bi se radila ukupna ljestvica cijele Lige nacija trenutno bi na zadnjem mjestu od ukupno 55 reprezentacija s nula bodova i gol razlikom minus pet bio svjetski viceprvak Hrvatska. Najbliže su nam baš reprezentacije iz našeg „A razreda”, Island koji je primio šest zgoditaka te Ukrajina čija je obrana kapitulirala pet puta. U svim preostalim Ligama još je samo Sjeverna Irska sa šest primljenih pogodaka u kategoriji momčadi koje su primile pet ili više pogodaka.

Najviše primljenih pogodaka u Ligi nacija

Liga A

Hrvatska 8

Island 6

Ukrajina 5

Liga B

Sj. Irska 6

Austrija 4

Slovačka 4

Liga C

Bjelorusija 3

Cipar 3

Estonija 3

Kosovo 3

Liga D

Malta 4

San Marino 3

Farski Otoci 2

Imamo najpropusniju obranu, a uz to nam je vratar najbolji igrač. Da nije bilo Dominika Livakovića Hrvatska bi nakon dva odigrana kola već imala dvoznamenkasti broj primljenih pogodaka. U Portu je radio čuda i spasio nas je potpunog debakla. U Francuskoj smo ukupno izgledali puno bolje, kompaktnije, čvršće, ali ponovno je Livaković obranio Griezmannu i Martialu stopostotne šanse, izašao je kao pobjednik u situacijama kada su napadači Francuske izašli sami na njega. No, što to vrijedi kada smo opet nekoliko puta otišli na kolektivni godišnji odmor. Ponovno su boljka bili i prekidi, a opet smo skrivili i jeftini kazneni udarac.

Kao olakotna okolnost „kockastima” može se uzeti činjenica da su u prva dva kola gostovali kod branitelja titule osvajača ovog natjecanja te osvajača prošlog Eura Portugala te kod aktualnog svjetskog prvaka Francuske. Pa čak je dijelom sigurno razlog i to da su nam u pitanju dvije crne mačke, jer Portugal nismo pobijedili nijednom u šest međusobnih susreta (čak pet poraza uz gol razliku 2:12), a Francusku evo sada već u sedam (pet poraza uz gol razliku 7:15). Međutim, ovo je i samo nastavak krize, postmundijalskog traženja identiteta Hrvatske.

Problemi traju od završetka SP-a u Rusiji. Nakon „triježnjenja” poslije najvećeg uspjeha u povijesti hrvatskog nogometa uslijedili su i odlasci nekih igrača iz reprezentacije, neki su igrači kao i sada povremeno izostajali, olako smo (kao i mnogi drugi) shvatili ozbiljnost Lige nacija, pripremali smo se za druge cikluse... Uslijedila je i djelomična smjena generacija. Sve to došlo je na naplatu kroz rezultate.

Od ukupno 18 odigranih susreta u posljednje dvije godine nakon finala Mundijala, Hrvatska je primila čak 30 pogodaka, od čega šest od Španjolske, po četiri sada od Portugala i Francuske. U samo tri od tih 18 susreta momčad izbornika Zlatka Dalića nije primila pogodak! Ukupna nam je gol razlika 30:30. Od toga je Hrvatska u 14 službenih susreta (Lige nacija, kvalifikacija za Euro) primila čak 25 pogodaka, odnosno 1,78 po susretu. Tu nam je gol razlika čak i negativna, 24:25. Olako se rasprodaje ugled svjetskih viceprvaka.

A možda najviše zvoni podatak da u nijednom od četiri odigrana prijateljska susreta Hrvatska nije uspjela ostvariti „clean sheet”. Zabijali su nam i momčadi kao što su Jordan, Gruzija, pobijedio nas je Tunis (dva gola su nam postigli)... U odnosu na susret u Portugalu Hrvatska je na St. Denisu izgledala mnogo bolje, ali mnogi problemi su ponovno bili prisutni, opet je curilo na sve strane.

Od Rusije Hrvatska je realno odigrala tek nekoliko utakmica na nivou onih sa SP-a, uz objektivne razloge za to. Realno, igre Hrvatske u globalu od tada su uglavnom bile ispod očekivanog nivoa, a svjesni su toga itekako i igrači i izbornik. Nisu ovakve i slične kritike „pišanje” po junacima svjetskim viceprvacima, već poziv na buđenje.

Od Rusije zlo i naopako

U 18 susreta ukupno čak 30 primljenih pogodaka (gol razlika 30:30)

U 14 službenih susreta čak 25 primljenih pogodaka (gol razlika 24:25) – 1,78 po utakmici

4 prijateljske – 5 primljenih zgoditaka (gol razlika 6:5) – zabili su nam Jordan, Gruzija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. listopad 2020 14:19