StoryEditor
Domaći nogometPodjela kolača

Honorar igračima za plasman u Rusiju: s obzirom u kojim klubovima igraju, bit će im to džeparac

19. listopada 2017. - 20:37
hrvatska_finska33-061017

Gotovo svakodnevno FIFA objavljuje informacije vezane uz Svjetsko prvenstvo, dogodine u Rusiji. No, točan iznos nagradnog fonda za 32 sudionika najveće globalne manifestacije u 2018. Svjetska nogometna asocijacija još nije obznanila. Neslužbeno, ukupni bi se fond trebao povećati 22%, u odnosu na isti, otprije tri godine u Brazilu!

Dakle, sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu nije samo stvar sportskog prestiža već i prigoda za dobru zaradu. Primarno FIFA-inim članicama, tj.nacionalnim nogometnim savezima. Honorar svakom savezu čija će se reprezentacija naći u sustavu natjecanja na Svjetskom prvenstvu, trebao bi iznositi (uvažavajući povećanje u odnosu na Mundial iz 2014.) - deset milijuna dolara.

U ''domaćoj valuti'', uz konverziju na današnji dan, to iznosi oko 8,5 milijuna eura. Od fiksnih i zajamčenih sredstava svaki bi savez trebao dobiti i 2,5 milijuna dolara, namjenskog novca, za troškove u pripremnom razdoblju.

Svako drugo ''aktiviranje'' nagradnog fonda ovisi o (pojedinačnim) rezultatima sudionika. FIFA će naime plasman u osminu-finala honorirati s dodatnih dva, odnosno četvrt-završnicu s osam milijuna dolara. Kako se na Svjetskom prvenstvu (za razliku od Eura) igra za poredak od prvog do četvrtog mjesta, tako su predviđene i nagrade: četvrtoplasirana reprezentacija dobila bi 15, treća 22, a druga 30 milijuna eura. Svjetski prvak bi pak, uz fiksnih deset, dobio i 40 milijuna dolara bonusa! Plasira li se Hrvatska na Svjetsko prvenstvo, HNS dakle ima zajamčenih deset milijuna dolara.

Otvoreno je pitanje - kako bi se taj novac podijelio? Posljednja dioba bila je utvrđena za nastup na Euru u Francuskoj, 2016. Tada su kapetan reprezentacije Darijo Srna i predsjednik HNS-a, Davor Šuker dogovorili podjelu - 50:50. Zanimljivo, bilo je to prvi puta da se ''kolač'' dijelio napola. Prije toga uvijek je bio omjer 60:40, u korist Saveza. Na promjenu dogovornih odnosa utjecale su odluke FIFA-e, odnosno UEFA-e da ''sponzoriraju'' pripremno razdoblje svakog sudionika. Ranije su naime, nacionalni savezi sami financirali pripreme svojih reprezentacija.

Što je u konačnici, kada se oduzmu troškovi priprema za veliko natjecanje, opet upućivalo na ''bratsku diobu novca'', u (pod)jednakim omjerima. Jedna je stavka međutim već godinama postojana u financijskoj (raz)diobi. Od novca, koji bi pripao reprezentaciji, igrači su uvijek dobivali 80%, a stručni stožer 20%. Pritom nikada nisu bili uključeni samo igrači (23), koje bi izbornik odredio da predstavljaju reprezentaciju na velikom natjecanju. Najčešće bi se radila kategorizacija igrača - po broju nastupa u kvalifikacijskom ciklusu i završnom turniru.

Vjerojatno će tako biti i sada plasira li se Hrvatska na Svjetsko prvenstvo. Pri raspodjeli ''fete'', koja pripada stožeru, posljednjih nekoliko ciklusa postoji i stavka - bivši izbornik sa suradnicima. Tako će i u eventualnom plasmanu Hrvatske na SP, u podijeli ''dobiti'' sudjelovati i Ante Čačić, Josip Šimunić, Ante Miše... Zajedno sa članovima (budućeg) stožera Zlatka Dalića.

Koliko će hrvatski reprezentativci zaraditi ukoliko ostvare plasman u Rusiju? Uz pretpostavku da će predsjednik HNS-a Davor Šuker i kapetan reprezentacije Luka Modrić postići dogovor o ravnopravnoj podjeli (50:50) FIFA-inog novca. U dosadašnjih deset kvalifikacijskih susreta, za hrvatsku su reprezentaciju nastupila 23 igrača. Angažmanom novog izbornika krug reprezentativnih kandidata donekle će se povećati, a posljedično i broj onih, koji bi participirali u ''projektu Rusija''.

Aproksimativno, reprezentativci s najviše nastupa mogli bi od igranja u kvalifikacijama i na Svjetskom prvenstvu zaraditi oko 200.000 eura (ovu svotu značajnije bi uvećao tek plasman među osam ili četiri najbolja aktera, u Rusiji). Za prosječnog Hrvata radi se o ''ogromnim parama''. No, u kontekstu sudionika Svjetskog prvenstva, među igračima koji spomenute novce dobivaju - mjesečno (ili čak tjedno), navedeni iznos ne predstavlja ništa senzacionalno.

Za većinu hrvatskih reprezentativaca najsnažniji je motiv ipak - sportski izazov, odnosno spoznaja da su među neposrednim akterima najprestižnijeg nogometnog događaja. Tek bi neki pritom mogli posredno profitirati i u poslovnom smislu, jer svaki će nastup pojedincima obogatiti životopise. Uoči sklapanja nekih budućih ugovora...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2021 14:26