StoryEditorOCM
Domaći nogometkadar za katar

Hoće li Dalić rehabilitirati Rebića? Napadač Milana udovoljava svim reprezentativnim kriterijima, ali je ‘izvan uporabe’ zbog neprimjerene objave

16. studenog 2021. - 08:37

Do početka Svjetskog prvenstva (21. studenog 2022.) još je godinu dana. Posljednji sudionici bit će poznati u ožujku iduće godine kada se okončaju sve dodatne kvalifikacije i majstorice.

No, glede hrvatske nogometne reprezentacije situacija je već danas poprilično izvjesna. Izbornik Zlatko Dalić neprijeporno će povjerenje podariti (prvenstveno) igračima koji su izborili plasman u Katar. 

Od prošlog Svjetskog prvenstva (2018. u Rusiji) do splitske utakmice, u kojoj su “vatreni” izborili još jedan nastup na završnom turniru najbolji svjetskih reprezentacija, hrvatska je nacionalna vrsta prolazila kroz turbulentno tranzicijsko razdoblje. Dovoljno je konstatirati da je u kvalifikacijskom ciklusu (od ožujka do studenog) izbornik Dalić za deset utakmica odaslao 39 pozivnica, a 33 igrača su, u konačnici, participirala barem jednim nastupom. 

Trojica sa svim nastupima

Pritom su trojica igrača ostvarila minutažu u svim utakmicama: Ivan Perišić, Nikola Vlašić i Mario Pašalić! Neki su pak u ovim kvalifikacijama sudjelovali simbolično: Luka Sučić – 6 minuta, Mile Škorić – 7, Kristijan Lovrić – 13. No, svi su zajedno predstavljali mozaik uspjeha. I svi su zajedno legitimni kandidati za odlazak na Svjetsko prvenstvo. 

Premda je do početka najvećeg nogometnog (i sportskog) događaja u 2022. preostalo još 370 dana, ovoga je trenutka teško prepoznati tko bi izvan aktualnog portreta hrvatske reprezentacije na kojemu su 33 (odnosno 39) lica mogao konkurirati za odlazak u Katar. 

A Ivan Rakitić?

Splitski zagrljaj izbornika Dalić i Ivana Rakitića kod mnogih je pobudio nostalgiju, ali ako ćemo sliku gledati lećama objektivnosti, igrač Seville posve je izvan konteksta aktualne priče o hrvatskoj reprezentaciji. Zanimljiv je međutim popis od šestorice igrača, koji su dobili poziv u reprezentaciju, ali nastup nisu konzumirali. To su: Lovre Kalinić, Simon Sluga, Filip Uremović, Marin Pongračić, Nikola Moro i Ante Rebić. 

Posebice je intrigantan “slučaj Rebić” budući da napadač Milana udovoljava svim reprezentativnim kriterijima (kvalitete), ali je “izvan uporabe” zbog jedne nespretne i neprimjerene objave na Instagramu (konstatiravši da je igra Hrvatske od Svjetskog prvenstva u Rusiji – sranje). No, u nekim je posljednjim izjavama izbornik Dalić dao naslutiti kako je (u duhu katoličke vjere) spreman sve oprostiti razmentom sinu Anti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 22:29