StoryEditor
Domaći nogomet‘slučaj skoplje’  

HNS na meti FIFA-e zbog rasizma i baklji

Piše PSD.
15. studenog 2012. - 19:40
Disciplinska komisija FIFA-e 20. studenoga će u Zürichu imati redovitu sjednicu. Među brojnim inkriminiranim predmetima nalazi se i “slučaj Skoplje”. FIFA-ini “disciplinci” imali bi raspravljati o događajima na kvalifikacijskoj utakmici između Makedonije i Hrvatske.

Tijekom spomenute utakmice “s hrvatske je strane” bačeno na atletsku stazu nekoliko upaljenih baklji. Za to je predviđena novčana kazna.

No, istraga bi mogla otkriti i kako je u 64. minuti utakmice zabilježen rasistički ispad hrvatskih navijača. Naime, u navedenoj je minuti susreta Jorge Sammir zamijenio Nikicu Jelavića. Debut naturaliziranog Brazilca navijači su popratili hukanjem i povicima: Cigane!

Ovo je svojevrsni presedan u analima Disciplinskih organa FIFA-e. HNS bi mogao postati prvi savez kojemu će biti izrečena kazna zbog navijačkog vrijeđanja po rasističkoj osnovi - vlastitog igrača! Nažalost, ovo navijačima hrvatske reprezentacije nije prvi rasistički ispad.

HNS je kažnjem i u prošlim kvalifikacijama za SP (2010. u Južnoj Africi) kada je u Zagrebu gostovala reprezentacija Engleske. Tada je HNS kažnjen novčano (30.000 eura) za rasističko vrijeđanje tamnoputog engleskog napadača (Emile Heskey). Prema Disciplinskom pravilniku FIFA-e kažnjavanje za rasizam vrlo je rastezljivo: od novčanih sankcija do izopćenja iz kvalifikacijskog ciklusa.

Ovim potonjim epilogom Hrvatima se priprijetio Michel Platini. Srećom, Platini je (za sada) još uvijek predsjednik UEFA-e (Europske nogometne federacije)...

MLADEN BARIŠA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. kolovoz 2022 16:16