StoryEditorOCM
Domaći nogometŠto se događa?

‘Hej Slaveni‘ u Osijeku?! Prije utakmice Hrvatske i Poljske stadionom su odzvanjali taktovi himne bivše Jugoslavije

Piše Frane Vulas
8. rujna 2024. - 21:50

Neke je malo na krivoj nozi uhvatilo tradicionalno intoniranje nacionalnih himni pred početak utakmice Lige nacija između reprezentacija Hrvatske i Poljske u Osijeku. Opus Arenom odzvanjali su vrlo poznati taktovi „Hej Slaveni”, himne bivše Jugoslavije, što je pojedince na stadionu i pred malim ekranima malo zbunilo. Bilo je i zvižduka na stadionu. Objašnjenje je pak vrlo jednostavno.

Poljska himna i himna nekadašnje Jugoslavije imaju identičnu melodiju. Poljska himna Mazurek Dąbrowskiego datira iz davne 1797. godine, a napisao ju je Jozef Wybicki. Nazvana je po poljskom vojnom zapovjedniku Janu Henryku Dabrowskom. Sredinom 19. stoljeća postala je omiljena diljem Europe kod raznih revolucionarnih pokreta. Slovački pjesnik Samuel Tomašik tada je na tu melodiju napisao tekst „Hej Sloveni”, a što je kasnije bilo prihvaćeno kao sveslavenska himna.

Tijekom Drugog svjetskog rata prijevod te himne postao je himna nove, buduće Jugoslavije, uz pripadajući tekst i naziv "Hej Slaveni".

Boljim poznavateljima tih stvari, a pogotovo pratiteljima sportskih događaja na kojima se često intoniraju himne, to je valjda, pa čak i vjerojatno, poznata stvar. Za ove ostale ipak na znanje.

image
Vlado Kos/Cropix
image
Damir Senčar/AFP
image
Vlado Kos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 21:50