StoryEditor
Domaći nogometneobična priča

Hajdukovo dite Josip Vuković: Teže je iz Viteza doć u Maritimo, nego sad iz Maritima u Chelsea

2. ožujka 2019. - 21:13
hajduk_dinamo8-140315

Josip Vuković (26) je nogometaš dana u Hrvatskoj, autor senzacije po kojoj se za njega, veznog igrača portugalskog Maritima pojavljuje ozbiljan interes na Otoku, nije šala, pa se izrijekom spominje Chelsea kako ga prati, ali i Leicester City i Wolverhampton Wanderers.

Otprije smo notirali da je sa stastitim Splićaninom zadovoljan Steven Gerrard kao trener Glasgow Rangersa, uz napise u Portugalu kako ga mjerka Benfica.

Dakle, to je već lavina. Za nogometaša kojega se Hajduk odrekao prije četiri godine, odjednom se golem interes valja. Milijunske cifre pucaju! Kako to djeluje na Josipa, zovemo ga u Funchal...

– Čitam i ja, nešto se očito događa. Svi me odjednom zovu, nisam toliko izjava dao ni kad sam bio igrač Hajduka. Zapravo, tada uopće i nisam da intervju... Volio bih da se ništa ne piše ni sada, ali dobro, znam kako to ide. Ne zamaraju me priče, niti se ja zavaravam. Znam da sam na pravom putu što se tiče mojih nastupa za Maritimo. Dobro igram, pa što bude na ljeto, vidjet ćemo.

Piše se da je Maritimo izvjesio cijenu od pet ili čak sedam milijuna eura prema Otoku?
– Istina je da je moja fiksna odšteta četiri milijuna eura. Pa nije nitko lud davati više.

Ni to nije malo, zapravo su i četiri milijuna senzacionalno puno. Koliko su platili kad ste im dolazili iz ukrajinskog Olimpika?
– Ništa! Došao sam bez odštete. U Olimpiku sam oprostio zadnje dvije plaće da dobijem papire. Tako sam slobodan otišao u Portugal.

I tu vam očito, na Madeiri, ruže cvjetaju. Kako se nosite s ovom pompom, zivkanjima, vi koji ste cijelo vrijeme tiho živjeli i malo tko je za vas mario?

– Nemam se ja čime zanositi, niti me može ovo poljuljati. Bitno je da sam zdrav, da igram. Moj najveći uspjeh je fokus na rad. I kako bi rekao Luka Radman koji mi je bio trener u trenutku karijere, u redovima Splita, recept je jednostavan: zaključat se u podrum i krvavo radit! Uvijek mi je to na pameti, kako mi je Radman pričao da se iz podruma šampioni rađaju, uz znoj i rad.

Prije godinu i pol bili ste u Vitezu, BH-liga...
– Našao sam klub gdje ću moći igrati stalno, nakon nekih ozljeda i bio je to dobar potez, lijepo iskustvo, dobri ljudi. Tražio sam i dalje put dokazivanja.

Uspijeva vam.

– Teže je iz Viteza doći u Maritimo, kad te nitko ne zna, nego iz Maritima u Chelsea! Naravno, nemojte pomislit da se vidim već u Chelseaju?! Treba bit realan, sve je to zanimljivo što se piše, ali vidjet ćemo što će doista biti.

Vaša priča je sasvim neobična, Olimpik Donjeck ste sami sebi našli, zar ne?
– Da, našao sam agenta preko interneta.

Kako to? I agent je rekao – može?

– Tražio sam put za bilo kakvu probu i pronašao agenta iz Ukrajine ne bi li mi probu omogućio. Bila je u điru najprije Vorskla Poltava, ali se odužilo i onda Olimpik, iz Donjecka, ali žive u Kijevu, zbog ratnog stanja. I da su na pripremama u Turskoj. Ja sam sam sebi platio avionsku kartu i otišao u Antalyju samo da me vide.

Sami sebi?
– Tako je. Vjerovao sam da mogu proći probu. Tako je i bilo, makar sam brzo ozlijedio palac, vratio se u Split izliječit, ali su me čekali. I uzeli. E, kad sam već tako pronašao Olimpik, uočili su me iz Portugala.

I tako počinje nova bajka?

– Pomalo, kakva bajka, molim vas... Igram dobro i mogu samo reći da se na nogomet u Portugalu gleda puno drugačije nego kod nas. Baš profesionalno.

Mislite znanstveno, a mi to više ‘nako, po domaću, odokativno?

– Ovdje se ocjenjuje uz različite parametre. Koliko si pretrčao, pokrio prostora, oduzeo baluna. U našem HNL-u ako ne daš deset golova, onda si nitko i ništa!

Tako niste ni u Hajduku ostali, olako su se riješili “svoga diteta”, a pokojni Stanko Poklepović izuzetno vas je cijenio?

– Ne bih ja sad o Hajduku. Možda će doć trenutak da otvorimo i tu knjigu. Sad mi je važno tek ovih desetak preostalih utakmica za Maritimo, pa da vidimo na ljeto.

A Benfica?

– Maritimo je u kompi s Bragom, možda mi to bude iduća odskočna daska. A Otok? Kažem vam, uvijek pamtim rečenicu Luke Radmana: u podrumu radi i znoji se! Toga se držim. Zato znam, ako dobijem priliku, neću je ispustit - rekao nam je Josip Vuković.

Za ‘bijele’ ima 20 nastupa, igrao za Vitez, Olimpik...

Josip Vuković je Hajdukovo dite koje je bilo na posudbi, kaljenju u Dugopolju i onda je u povratku upisao 20 nastupa za “bijele”. Mladi reprezentativac s jednim nastupom za “do 17” selekciju i 12 nastupa za “do 19” reprezentaciju Hrvatske.

U Hajduku nije bilo interesa da ga zadrže, pa je krenuo na svoj put, u HNL-u Istra 1961 i Split, onda Vitez u BiH, te Olimpik iz Donjecka/Kijeva u Ukrajini, odakle se ljetos prebacio u Maritimo u Funchal, na portugalsku Madeiru.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 05:02