StoryEditorOCM
Domaći nogometbaš jadno

Poltroni s Jadra; odavno nisam vidio veće ‘utiravanje‘ Hajduku, nakon ‘afere Bonačić‘ jasno je zašto je Solin ispao

Piše Pero Smolčić
1. lipnja 2024. - 12:45

Kako dirljivo. Tu pred vratima Splita, na ušću Jadra, smjestio se Solin. Kako grad, tako i nogometni klub. Klub koji je ovu sezonu završio na zadnjem mjestu Supersport Prve NL, no naziv vara, prva je liga zapravo druga, a zadnje mjesto Solinu znači da će iduće godine igrati u trećem razredu hrvatskog nogometa.

I događa se, klubovi se promoviraju u više razrede i ispadaju iz liga. Pa se vraćaju, ili ne. Solin svakako ima tradiciju, ali zadnjim su potezom pokazali i zašto je ovaj klub i zaslužio ispasti.

Samo dan nakon što je dao intervju u emisiji "Sport nedjeljom" u kojem je kritizirao rad HNK Hajduka Luka Bonačić je dobio otkaz u Solinu. Klub s Jadra je objavio raskid suradnje.

‘Luka Bonačić više nije trener NK Solin. Treneru zahvaljujemo što je došao u delikatnom trenutku i što je bio maksimalno angažiran. Intervju kojeg je bivši trener dao na našem stadionu i u klupskim obilježjima bio je bez suglasnosti Kluba i ne predstavlja naše stajalište.

NK Solin čestita novom vodstvu HNK Hajduk, pogotovo novom sportskom direktoru, našem Nikoli Kaliniću, kojemu želimo puno uspjeha u radu. Mi se posvećujemo poslu vraćanja sportskih uspjeha našeg NK Solin.‘

Odavno nisam pročitao veće ‘utiravanje‘, znate već gdje. Jasno je da postoji suradnja Solina i Hajduka i da se moraju poštivati pravila. Ali da je Solin ozbiljan klub, onda bi ljudi koji ga vode i znali što se događa na njihovom stadionu. Nije Luka Bonačić pod okriljem noći provalio na stadion i snimio blic izjavu, intervju je trajao, a on je bio ugodno zavaljen u stolicu i lamentirao o svemu što je htio, odnosno o svemu što njegovi nadređeni u Solinu nisu htjeli. Valjda se nekome na stadionu morao javiti? Bili su tu i novinar, snimatelj... Ne baš mala ekipa.

Ovako je to izgledalo:

Kršenje discipline, OK. Ali Luka Bonačić ostao je jedan od rijetkih koji kaže što misli. A naš nogomet, a napose Hajdukovo okruženje, postalo je sve samo ne to. Svatko se boji kazati što misli, s novinarima se priča ‘u offu‘, jer kao ako se što kaže, netko će se naljutiti i protumačiti da će to naštetiti klubu. 

Pa svi koji odu s Poljuda s gorčinom ostave sve loše ispod tapeta, umjesto da to javno kažu i da se stvari počnu raščišćavati. Javno, bez krzmanja.

A onda se pojave ovi koji žele biti ‘veći katolici od pape‘. Solin se pravda Hajduku, uz vijest o otkazu Bonačiću čestita novim ljudima na Poljudu. Baš nekako jadno. Umjesto da su i oni javno rekli da suradnja s ‘bijelima‘ nije dala ploda. Dobrim namjerama unatoč. Ili jest? Možda, ako je plan i ideja bila da se Solin plasira u trećeligaško društvo, onda dobro, ispričavam se. Kao ona stara narodna, ‘operacija uspjela, pacijent umro. Ali nekako sumnjam.

Previše je poltrona u našem nogometu, umjesto da imaju jasan, čvrst stav. Da su glasni i konkretni, događaju se ova tragikomična priopćenja. I onda nije ni čudo da je čitava Dalmacija ostala na Hajduku, uz nadu da će se sutra Šibenik uspjeti iz Osijeka vratiti kao - povratnik u elitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 05:19