StoryEditorOCM
Domaći nogometiskusni mačak

Gattuso nije samo preživio sječu, već gradi status ikone dok drugi nastavljaju po starom, kakvo je stanje s trenerima

Piše Ivan Renić
9. listopada 2024. - 17:28

U domaćem prvenstvu, nažalost, ništa nova. Devet kola je za nama, četvrtina je minula, „glavom” su platila već četvorica trenera. Nastavlja se tako trend nepovjerenja i ishitrenih rješenja. Čelnici se mahom uzdaju u šok-terapije. Posljednji koji će na „trenerski biro” je Rajko Vidović. On je u Gorici smijenjen nakon što je u novoj sezoni skupio samo osam bodova što je dovoljno tek za osmu poziciju.

Dvaput je samo pobijedila Gorica (Slaven Belupo i Šibenik), upisala dva remija, dok su skupili već pet poraza. Stradali su i od Hajduka na Poljudu, bilo je 4:1 za Bijele. Vidoviću je presudio poraz od Lokomotive (2:0).

image
Damir Krajac/Cropix

Prije njega bivši su već postali Željko Sopić u Rijeci, Ivan Radeljić u Slaven Belupu i Sergej Jakirović u Dinamu. Pisali smo koncem kolovoza kako bi se u domaćem prvenstvu mogla dogoditi neviđena trenerska sječa. Pet imena je bilo u kombinacijama za otkaz zbog loših rezultata svojih momčadi. A među njih smo tada uvrstili i trenera Hajduka Gennara Gattusa.

Stanje u Hajduku je tada bilo daleko od bajnoga. Igra je bila blijeda, treslo se na gotovo svim klupskim strukturama. A onda nakon Ružomberoka, „mic po mic”, pomalo... I krenulo je! Okidač je bila pobjeda u derbiju nad Dinamom. Talijan je posložio momčad, dobio je što je htio. Disciplina je na vrhuncu i bijela vojska stupa do prvog mjesta. Hajduk u prvenstvu ne zna za poraz u novoj sezoni, a da nije bilo nesretnih Slovaka u ovoj bi sezoni pričali kao nestvarno dobroj...

image
Ante Cizmic/Cropix

Nema nedodirljivih

Kako bilo, Gattuso je preživio i s pravom ga sklanjamo iz ikakve kombinacije za otkaz. Štoviše, gardom koji je donio Bijelima sebi polako gradi status ikone. Navijači ga vole, igrači slijede i to je sve što jedan trener može poželjeti.

Sprema li se neviđena trenerska sječa u HNL-u? Vikend pred nama je ključan, stolica se trese čak petorici stručnjaka

Čovjek ‘koji je došao na Poljud uzeti kesu‘ okrenuo je sve, evo kako je Gattuso stvorio Hajduk koji je zreo za titulu

Među spomenutom petorkom tada su bili i Rijekin Radomir Đalović, Osijekov Federico Coppitelli, Vidović i Radeljić. Potonja dva već su bivši, Đalović s Riječanima radio dobar posao. Kiksao je tek u prošlom kolu remijem kod Slaven Belupa. A Coppitelli se i dalje „ljulja” u Osijeku. Vezala je njegova momčad tri ligaške pobjede i činilo se da Osječani rastu, a onda je uslijedilo novo razočaranje za njihove navijače i poraz na gostovanju kod ranjene Istre 1961 (2:1).

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

U tekstu o petorici ugroženih ocijenili smo Jakirovića kao nedodirljivog u Dinamu. No, i njemu su lađe potonule gotovo preko noći. Sve je stalo u malo više od tjedan dana. Nakon poraza od Hajduka, dogodila se katastrofa u Minhenu i Bayernovih 9:2, a onda još i šok protiv Slavena (4:1). Koštalo ga je to posla. Nećemo se, dakle, više zalijetati i proglašavati ikoga nedodirljivim.

image
Ronald Gorsic/Cropix

Notirajmo samo kako je u čudnom odnosu s navijačima Paolo Tramezzani u Istri. Mario Carević je usporio sa Šibenikom nakon sjajnog otvaranja, ali s obzirom na tamošnji kadar više je bilo i teško očekivati. Nikola Šafarić drži Varaždin na četvrtom mjestu usprkos dvama tijesnim porazima (Osijek 0:1 i Dinamo 1:2). A vrijedi istaknuti kako je s Lokomotivom u novoj sezoni za sada podbacio Silvijo Čabraja. Ferata je, naime, pretposljednja s osam bodova, a manje (5) ima samo posljednji Slaven.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. listopad 2024 17:56