StoryEditorOCM
Domaći nogometdirektno u europu

Evo na što je mislio Visković pod ‘tikvama u svlačionici‘: Dinamo danas kreće u lov na šansu života i vrtoglave milijune

Piše Sport SD
21. rujna 2023. - 15:13

"Ako Agregat osvoji prvenstvo, Liga prvaka dogodine im je na izvolte. Dakle, tikve u svlačionici morali bi shvatiti koji je trenutak jer ako zaj**u protiv Dinama i Rijeke priči je za sljedećih 7, 8 godina kraj..." Jedan je dio teksta koji je jučer na svom privatnom Facebook profilu, objavio Ljubo Pavasović Visković.

Bivši predsjednik Nadzornog odbora Hajduka osvrnuo se na prosute bodove "bijelih" u zadnjim kolima HNL-a, i samim time na veliku važnost osvajanja titule u domaćem prvenstvu, jer puno se toga mijenja u Europi iduće sezone, a ta voda ide na mlin klubu s Maksimira.

Dinamo je danas od 21 sat domaćin kazahstanskom prvaku Astani u utakmici 1. kola Konferencijske lige. A iako je pažnja većine navijača modrih usmjerena prema domaćem prvenstvu, gdje su se nakon dva poraza Hajduka približili vrhu, današnji susret je zbog budućnosti kluba s Maksimira jedna od najvažnijih ove sezone. Zašto?

image
Goran Mehkek/Cropix

U igri su vrtoglave cifre

Osim plasmana u osminu finala trećeg razreda europskog nogometa, kojeg će ostvariti samo pobjednici skupina, pohod je bitan i zbog mogućih vrtoglavih 40 milijuna eura koje bi Dinamo mogao osvojiti iduće sezone. Naime, ako momčad Sergeja Jakirovića obrani naslov u HNL-u, bit će u jako dobroj poziciji da se plasira u novu, bogatiju Ligu prvaka, jer će od iduće sezone tamo direktno završiti prvak s najboljim koeficijentom u kvalifikacijama. Zbog toga će mu biti ključan svaki bod u Konferencijskoj ligi.

Dinamo je trenutno treći klub na spomenutoj listi, iza ukrajinskog Šahtara i švicarskog Basela, te donekle ima i realne šanse za uhvatiti one koji su ispred njega. Basel ne igra nikakvo natjecanje u Europi ove sezone i samim time nema prilike za osvajanje bodova, a Šahtar je u teškoj skupini Lige prvaka s Portom, Barcelonom i Royal Antwerpenom.

Modri navijaju za dva moguća scenarija. Prvi je onaj u kojem se Šahtar i Basel ne bi plasirali u Ligu prvaka iduće sezone preko nacionalnih prvenstava. A drugi je onaj da Ukrajinci ove sezone dožive debakl i "prepuste" Dinamu prvo mjesto.

Ne smije biti kiksa

Modrima je svaka pobjeda od iznimne važnosti jer nosi dva boda za koeficijente u grupnoj fazi, dok remi ima težinu od jednog boda. No, klubovi u Konferencijskoj ligi moraju najprije nadoknaditi bonus koji su zaradili plasmanom u grupnu fazu prije nego što im se krene povećavati klupski koeficijent, u odnosu na momčadi koje su u boljim europskim natjecanjima.

Tako je Dinamo dobio 2.500 bodova za ulazak u KL, što znači da tek od trećeg boda kreće povećavati svoj koeficijent. Hrvatski prvak prestigao bi Ukrajince ako bi dobio sve utakmice u grupnoj fazi i izborio četvrtfinale, a Šahtar ostao bez bodova u Ligi prvaka u skupini s Portom, Barcelonom i Antwerpom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 21:01