StoryEditorOCM
Domaći nogometNogometni sindikat

Dramatičan apel roditelja mladih sportaša: ‘Tko brine o djeci? Iznenadne srčane smrti su u porastu, a kladionice...‘

Piše Sport SD
30. kolovoza 2024. - 13:51

Hrvatska udruga ‘Nogometni sindikat‘ oglasila se o, kako kažu, gorućem problemu u sportu. U pitanju su liječnički pregledi za mlade sportaše, odnosno djecu. Roditelji se bune smatrajući kako njihova djeca ne dobivaju adekvatnu liječničku skrb u ovom segmentu. Apsurdno je, kažu, da besplatne liječničke preglede osiguravaju promovirajući kladionice i ostale oblike ‘kocke‘, odnosno poroka koji izaziva ovisnost. Priopćenje Udruge prenosimo u cijelosti:

"U posljednjih nekoliko dana dobili smo velik broj poziva roditelja vezanih uz njihovo nezadovoljstvo kvalitetom liječničkih pregleda za nogometaše, njihovu djecu.

Informirani smo tim putem da sadržaj pregleda čine upiti o visini, težini, EKG,, vaganje i mjerenje visine (najčešće u obući).

Hrvatska udruga „Nogometni sindikat“ smatra da liječnički pregledi moraju biti detaljniji, precizniji i sveobuhvatniji s obzirom na sve veće napore sportaša. Isto tako povećao se broj smrtnih slučajeva na treninzima/utakmicama, a to je nepobitni dodatni argument i alarm kako pregledi moraju biti kvalitetniji.

Javnost je zatrpana medijskim objavama i promocijama kladionica te se potiče na aktivnosti koje izazivaju čak i ovisnost. Apsurdno je da se poticajem na devijantno ponašanje (kocka i klađenje)  tobože osiguravaju sredstva za besplatne liječničke preglede sportaša.

image
Damir Krajač/Cropix

Mi se pitamo gdje su ti besplatni liječnički pregledi?! I ne samo da pregledi nisu besplatni, nego su značajno skuplji. Prošlogodišnja cijena liječničkog pregleda iznosila je oko 6€, danas se cijena liječničkog pregleda kreće od 11 pa čak i do 40€. Kvaliteta liječničkog pregleda je ostala  u najboljem slučaju ista, iako, s obzirom na informacije koje dobivamo od ogorčenih roditelja, očigledno i opada. Ti isti roditelji plaćaju članarine u klubovima, opremu, putovanja. Povjerili su sportu ono sto im je najvrjednije, svoju djecu. Minimum koji su zaslužili je da se klubovi, poliklinike i HNS brinu da dobiju najbolje.

image
Goran Mehkek/Cropix

Umjesto promocija kladionica moraju se osigurati besplatni liječnički pregledi, kao što se objavljuje u promo kampanjama. Sport je izuzetan alat kojim se trajno usađuju vrijednosti gdje odgajamo prije svega, ljude, a zatim sportaše.

Posljednjih nekoliko godina skrećemo pozornost na iznimno važnu temu, a to su iznenadne srčane smrti sportaša. Iznenadna srčana smrt u aktivnih sportaša ima brojne uzroke, zbog kojih umiru ili prilikom opterećenja ili u stanju potpunog mirovanja, pritom ne znajući da imaju razvijen neki oblik poremećaja kardiovaskularnog sustava.

image
Tonči Vlašić

Ovim putem pozivamo i sve naše redovne članove i one koji to žele postati da nam se jave i da osiguraju svoj besplatan UZV srca." - poručuju iz udruge ‘Nogometni sindikat‘.

image
Paun Paunović/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2024 03:25